Opštinske novine
Стр. 346 ■—
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ
вања још и хранљива вредност његова у многоме смањује. И сточна стајска храна као и ливадска садрже разних по људске органе безазлених микроорганизама, који могу утицати шкодљиво на квалитет млека па дакле и масла (путера) и сира. Исто тако довољно непроветрени стајски ваздух нарочито при растресању сена стоци за време муже, науредни судови, или кад се стока неуредно негује, музе а млеко транспортује и продаје немарно; све
Оделење за прање судоба у једној модерно уређеној млекари на западу ово чини да млека може да садржи огромне количине бактерија, које би га чиниле лошијим квалитетом. Научник Бартед испитивао !е стајскч ваздух у погледу количине непатогених микроба у разним приликама и нашао је: број микроба у 1 мет. куб. стајског ваздуха а) у моменту давања сена минимум: 1,040.000, максимум 6,000.000 просечно 3,193.000; б) за време муже у подне минимум: 600.000, максимум 2,800.000, просечно: 1,148.000; в) за време подневног одмора краве минимум: 400.000, максимум 2,000.000, просечно: 1,210.000; г) у ваздуху испод трбуха краве минимум 2,900.000, максимум 3,600.000, просечно: 3,200.000. Приликом једне муже исти научник одређивао је бро.ј микроба у ваздуху и у млеку и нашао: 1) за време давања сена и муже 740.614 клица куб. мет. ваздуха, а 6.634 клица у 1 см. куб. млека; 2) мужа кад крава мирује 112.850 клица м 3 ваздуха а 698 клица у 1 см. куб. млека. Ови бројеви су више него жив говор о тежини овог хигијенско-здравственог проблема. На хранљиви квалитет млека од утицаја је још и раса музне краве, да ли је брдска или долинска раса, начин исхране и количина хране, здравствено стање краве, начин неге и живота, старост и бременитост и т. д. Разна запаљења вимена (маститис и др.) често неприметна не само што утичу на хигијенски квалитет млека већ имају и огромног значаја по годишњи износ млека. Раса краве, рационалност млекарства и организација промета млека и млечних производа нарочито су од утицаја на цену па најзад и на потрошњу њихову. Стручњаци хигијеничари знају да су многе сточне болести као и заразне: разна запаљења вимена, туберкулоза, шап и устобоља, заразно запаељње плућа и плућне марамице, заразно побацивање крава, сточна напољица, малтешка грозница код козе и др. од штетног утицаја по хигијенски квалитет и хемијски састав млека; а млеком се могу директно преносити и људске заразне болести, као: тифус, паратифус, кожне заразне болести, туберкулоза, шарлах, дифтерија, срдобоља, колера а међу њима нарочито тифус и то махом уношењем загађене воде у млеко. Постављајући за крајни циљ снабдевање грађанства за директну потрошњу што јевтинијим сировим млеком, какво га виме здраве и нормално храњене краве правилном мужом да.је, ми видимо да није баш тако лако овај задатак свршити. Ипак је ово технички могуће, само што би можда, сирово млеко од овакве високе хигијенске вредности било, нешто скупље од обичног пијачног млека. За добијање јефтинијег сировог мдека овакве високе хигијенске и хранљиве вредности потребна је музна стока нарочито добре расе, строго хигијенских стаја, добрих паша, одличне хране и неге стоке, нарочито обученог персонала за негу и мужу стоке, сталне ветеринарско-санитетске контроле стоке, нарочите организације и уређења за скупљање, транспорт и продају млека. Али техника савременог млекарства у стању је данас да ипак и од млека нашег обичног београдског млекаџије пружи потрошачу, за директну потрошњу, добро и хигијенски исправно млеко, млеко које има скоро све своје хранљиве састојке и особине. А то је у облику пастеризованог млека! Пастеризовано је кравље млеко обично пентрифугом сепаратором очишћено од страних честица а шкодљиви микроорганизми па и случајно унешење патогене клице уништене су загревањем млека у нарочитим апаратима за време од 1 минута на 80—85 степена С или Уг сата на 63 степена С; млеко је затим хлађено, наливено у стерилне боце или се чува у нарочитим хлађеним резервоарима .