Opštinske novine

Стр. 744

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

4

изгледи Београда — већином доста невешто, у рђавим пропорцијама, а често и нетачно цртани, те не дају праве слике из појединих епоха. — На једном или на више планова Београда видно обележити важније непокретне историске и т. сл. објекте из ранијих историских епоха. Тако: 1) оне који постоје и који ће се сачувати (као: Конак Кнегиње Љубице, садашњи Музеј Савремене Уметности; Доситејев лицеј, Доситејев стан, турска текија, тулбе у Горњем Граду над гробом вероватно вел. везира Кара-Мустафе који је у Београду удављен гајтаном зато што му је војска потучена под Бечом; „Римски" бунар; Карлова капија у Доњем Граду; Кула Небојша; Конак Кнеза Милоша и Теразијска чесма у Топчидеру и т. д.); 2) оне којих је нестало, као капије (Стамбол, — Видин, — Варош и Сава-Капија), Џамије, чесме (нарочито Чукурчесма, Делијска, Тоскина итд.), дворове, касарне, шанчеве, водовод, знамените куће, путеве, важна историјска места (као оно с десне стране главне улазне стазе на Калемегдану где је Кнез Михајло 6. априла 1867 г. примио од последњег мухафиса београдског Риза-паше кључеве од београдске тврђаве, са које је тада скинута турска застава а развијен српски крсташ-барјак; хумка у порти цркве Св. Марка, на којој је на Св. Андреју 30. нов. 1830. год. београдски везир Хусеин-паша прочитао, у присуству Кнеза Милоша, султански хатишериф о независности Кнежевине Србије и да се Турци повлаче у градове; место где је спаљено тело Св. Саве ит.д.). 3. Фотографије и слике Београда из новијега доба... — Прикупити добре фотографије и оригиналне слике или верне репродукције типичних и карактеристичних изгледа т. зв. „старог Београда"; у колико их нема, поручити да се израде (акварелски, тушем, пером и т. сл.) слике појединих изгледа, улица, зграда, историски важних детаља старог Београда и то код добрих сликара и цртача, који познају бар новију историју Београда, те умеју да одаберу шта би и како требало израдити 1 ). Такве слике, добре израђене, дају живљу слику тих интересантних партија старе вароши, но нешто монотоне фотографије (бар за овакве објекте). Фотографски снимати све старије зграде и т. сл., којих ће зидањем нових зграда или регулацијом скоро нестати. Ово је веома корисно да би се могао пратити развој, напредовања Београда. Систематски вршити фотографска снимања садашњег — новог Београда, у колико је који део већ приближно готов. Ове би фотографије доцније служиле као историјски објекти музеја. II. Слике.

] ) То је, уосталом, већ срећно учињено избором г. Војновића-Пеликанч, који је већ израдио читаву серију лепих и интересантних слика из старог Београда.

1. Слике историјских момената. — Прикупити где што има слика (или ако се не могу добити, онда их верно репродуковати) из историје Београда од најстаријих времена до нашег доба (као : бојеви, опсаде ит.д.). За старије: ма какве оне биле, јер су оне већ саме собом музејски објекти. За новије доба одабрати само оне добро, тачно и верно израђене. У колико их нема — а мало ће их се моћи наћи —- расписати сваке године бар по један стечај за израду таквих слика (већих размера у масној боји). Одредити награду за откуп изабраних слика, ко.је би стални стручни жири, од историчара и сликара, при музеју имао да цени. Нарочито настојати да се израде — у већем формату —- слике из трагичних дана одбране Београда 1914. и 1915. године, док су ти догађаји још у свежој успомени нашим сликарима. 2. Слике момената и сцена из живота Београда. — У то би ушли разни моменти, као: сцене на трговима, народне свечаности, типичне сцене са „вашара", црквених слава и литија, карактеристични моменти и сцене из уличног живота, са пристаништа ит.д. У колико их нема, расписивати сликарске конкурсе и за њих, и најбоље откупљивати. 3. Портрети важнијих личности. — У ову збирку ушли би портрети (у масној боји) и фотографије знаменитих Београђана и личности које су играле видну улогу у политичком, друштвеном, културном и економском животу наше престонице. Не заборавити ни научнике, књижевнике, чувене глумце и глумице и др. III. Документи и повеље. Прикупити важније документе из политичке, доцније и културне историје Београда, као: старе повеље, фермане, хатишерифе, званичне печате Општине Београдске и других београдских надлештава, старе тапије, уговоре и т. сл. IV. Објекти оригинални и модели у маломе (модели). Из културног и друштвеног живота старога Београда прикупити најважније објекте за музеј. Од крупних, нарочито оних којих више нема (као знамените и типичне зграде, капије, споменике и т. сл.), као и објекте мање важне (као: капије са звекиром и мандалом, стари ћепенци, стари бунари са сантрачем, дућани са капцима или гвозденим ишараним вратима са Зерека, из Дубровачке улице и „Главне чаршије", петролејски фењери на стубу, прве електричне сијалице на конзолима и боген-лампе са стубом први коњски трамвај, стара примитивна кола за поливање улица, сака итд.) израдити у маломе уодређеној размери, верно и пропорционално израђене и природно обојене. За још мање важне објекте довољно би било израдити и верне слике у боји.