Opštinske novine

Стр. 1090

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Изшешта/ о раду ЈБеоградсже оджтине у 1930 години

„Београдске општинске новине", као службени орган Београдске општине, доносе на овоме месту детаљне извештаје о делатности и резултатима рада појединих дирекција и одељења Општине града Београда у 1930 години. У овом броју „Београдске општинске новине" доносе извештај о рзду појединих отсека Општег оделења О. Г. Б. (Наставак)

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ СТАТИСТИЧКОГ ОТСЕКА У 1930 Г. Делокруг рада Статистичког Отсека тачно је одређен Статутом Општине града Београда чл. 5 тач. 1 Ђ. Отсек води деловодни протокол у коме је заведено 16938 предмета и има своју архиву. У току године приступило се састављању и систематском сређивању те архиве; сваки члан Општине добио је свој досие под истим бројем под којим је он регистрован у сталном Списку чланова. У досие-у стављају се сва документа, која се односе на дотичног члана као молба за пријем у чланство са свима прилозима, решење Одбора односно Суда о пријему, концепти издатих уверења о чланству, поданству, дозволе за пасош и т. д. Да би се добио један списак свих чланова Општине почето је са уписивањен у Регистар чланова лица, која су била заведена само у Гласачком списку. У вези са овим упоредо је сређена картотека свих тих члановагласача са свима подацима (један картон општи за целу породицу, а посебно за сваког њеног члана). Ови картони добили су редне бројеве сталног списка чланова и распоређени су по азбучном реду. Приликом издавања уверења и других докумената странкама, истовремено тражили су се од њих и подаци о њиховом породичном стању, место и датум рођења, и т. д., који су се одмах уносили на одговарајући картон и у Списак чланова. Књижена су кроз целу прошлу годину кретања цена пољопривредних производа, колонијалне робе, домаће стоке и разног материјала и радничких надница на овд. тржишту. Двапута недељно у облику статистичких билтена шаљу се пијачне цене свима државним надлештвима и војним јединицама, поред тога у Београдским Општинским Новинама шгампају се сваког месеца просечне цене животних намирница на београдској пијаци (недељне и месечне) са коментаром ширег опсега. Укњижена су такођер кретања рођених, венчаних и умрлих лица у Београду.

Отсек је поред вршења редовних административних послова око пријема нових чланова (388), издавања грађанских карата (1278), уверења о чланству и поданству (3870), дозволе за пасош, отпусних уверења по чл. 16 Закона о општинама, спремања материјала за уверења по кривичној форми (1801) и уверења за болничке трошкове (2053), увођења у регистар кажњених на основу достављених судских пресуда, и т. д. — приступио интензивној изради потребних табела и прикупљању статистичког материјала који се односи на рад и пословање Општинских предузећа, градску санитетску службу и социјалне односе београдског становништва. Решењем Суда ОБр. 12546 од 5 маја 1930 год. била је састављена комисија за преглед пекарница и продавница хлеба у атару Општине Београдске. Статистички Отсек преко својих чиновника извршио је попис свих пекарница и продавница хлеба са назначењем тачне адресе и испуњене су у формулару на страни „Комисијски преглед" све рубрике сем оних означених под бројем 17, 18, 19 и 20. Комисија у своме извештају истиче, да је таквим радом њен посао био много олакшан. Шеф Отсека за све време активно је учествовао у раду комисије и израдио је три врсте статистичких прегледа о раду комисије: у првој групи налази се сређен материјал у целини и по квартовима, број пекарница и одлуке комисије у погледу даљег рада ових предузећа; у другој групи налази се сређен материјал у целини и по квартовима према капацитету производње и броју запослених радника („Београдске Општинске Новине" бр. 23-24-1930). Поред тога Отсек је израдио упоредни преглед цена за 1929 и 1930 годину жита, брашна и хлеба користећи се добивеним ценама из свих већих места у Краљевини. У целој 1930 години у главном радило се на обради пописног материјала добивеног пописом од 15. априла 1929 г. После обраде пописног обележја по старости и брачном стању — комбинација — приступило се обради најкомпликованијег обележја — занимања, које је уједно и последње. Рад на овом обележју трајао је готово кроз целу 1930 годину и добивени резултати предати су јавности. Сем тога нова административна подела Београда на 14 квартова изискивала је, да се сав пописни материјал раздели према новој подели града. У вези са овим обрачунато је тачно бројно стање појединих нових квартова, чије се границе нису подударале са 14 пописних реона у којима је вршен прошли попис, те је услед тога овај посао био јако оте-