Opštinske novine

Стр. 1598

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

рећи да је проналазачки људски дух на свагда стао? Привреду све више осваја, гаИо. Метални новац престаје да игра прворедну улогу. Све сигурније га замењује папир, папир у разним облицима. Овај папир је, по Фриду, ако бисмо тако могли рећи, новчано анемичан. Веран рационалистичком духу своје расе, Фрид одуховљава напир. ■*&немија новчана папира, међутим не значи нестајање егоизма из привреде. Човек који ради са папиром не- пипа метал и Не слуша звецкање новца, али је то, на супрот Фриду, н-е један човек који је кроз дух победио егоизам металнчг новца, него један новчани хистерик. Тај папир не би значио за њега ништд, да нема подлогу било у злату било у вредностима које се могу претворити у злато. Н данас буржоазија сматра да је здрава са1$о, она народна привреда у којој новац има злзтну подлогу. Од ове догме се отступа, али §^м<з по невољи и увек у нади да ће се опет мфђи вратити златном важењу. Папираш не -ОП •:

пипа метални новац, али, бројећи папире, слуша он њихово шуштање. И то шуштање голица раздражене нерве његовога егоизма и свира похотљиву музику скакања вредности тих папира". Г. Николајевић налази да је Карло Маркс, „крај свега тога што је марксизам споран", генијалан човек по томе што осећа биће незајажљивог капитализма. „Исто онако као што је I Гиколо Макиавели прозрео биће државе". ОпшИрнО говори г. Николајевић о градској беспослици и „лудилу непрофитираног профита", које сажиже и потапа робу, да би се само одржале високе цене. Предавање је г. Николајевић завршио славећи силно рад и стварање. Предавање г. Николајевића било је и као говор прворедно, те је оставило необичан утисак на многобројну публику, састављену из свих београдских сталежа. Она је одличнога писца и беседника поздравила дуготрајним и врло бурним одобравањем. С. М.

-удоп н ка-.; -7П 5-;. ; цваог, -0 '/Д •1(1 ГНОГ:ј вјм ' ■ •'Ј!' ': •'I-; ' -т^ку г ■ он. •ј|_ ЧП о г у -мпО -ои ч -ено"-; вн -Н'ј ! •;н МОИР^Ј: !!'1.ЈН : ОаО ; оакп . -удн« -к)!. ;; -ндак -Н!;.В ; .в.г,и-НГ.Б МН н.,.