Opštinske novine

Покрешна иољоиривредна изложба

У недељу, 14 фебруара, на врло свечан начин, у присуству и под покровитељством В. Краља отворена је у Београду покретна пољопривредна изложба. Ова изложба је у једној великој возној композицији којој је намењено да прође све пољоприврдне крајеве наше земље, да пољопривредницама покаже све оно што им може користити за унапређење и побољшање њихова рада. Иоред изложбе у сваком месту које буде посећено држаће се и предавања. На та.ј начин, ова амбулантна изложба претставља једну велику добит и од ње се може очекивати доста добрих и корисних ствари за нашу пољопривредну политику. Покретна пољопривредна изложба и школа пружајући могућност највећем делу наших пољопривредника да се упознају са тековинама савремене аграрне хемије и технике служиће уједно и као подстицај на бољи и савршенији рад, као сретство пропаганде свега онога од чега зависе унапређење и напредак наше пољопривредне радиности. Материјал, који је изложен, служиће за практично упознавање наших пољопривредника са свим оним што се постиже бољим и савршенијим радом. ИзложбеНи материјал распоређен је у 23 вагона те се и по овоме може судити величина изложбе. По вагонима изложбени предмети, овако су распоређени: 1) поуке и књиге, 2) живинарство, 3) пчеларство, 4) сточарство и рибарство, 5) воћарство и виноградарство, 6) хигијена села и здравствено задругарство, 7) млекарство, 8) ратарство, 9) пољопривредна индустрија, 10) индустријско биље, 11) овчарство, 12) пољопривредна удружења, три вагона задругарство (спремљени од Главног Задружног савеза, Главног савеза Српских земљорадничких задруга и Аграрних заједница), два вагона шумарства, два вагона пољопривредних машина и свиларство. Као што се види, изложба обухвата све гране наше пољопривреде, као и све оно о чему наш пољопривредник треба да буде обавештен. Све новине, све оно што треба да зна и да примени у својој економији приказаће му се на демонстративан начин. Са покретном пољопривредном изложбом

путује, такође, већи број наших аграрних стручњака, који ће у свакоме месту, које изложба буде посетила, држати практична предавања уз објашњење изложбених предмета.

Са отварања покретне пољопривредне изложбе: Њ. В. Краљ напушта изложбу у пратњи управника изложбе г. Грујића. Покретна пољопривредн'а изложба и школа, несумњиво, претстављају велики потхват на пољу пропаганде савремених метода пољопривредног рада и технике. Она ће омогућити да се са овим тековинама упозна највећи круг наших пољопривредника. Као сретство пропаганде она ће од свих досадањих метода рада имати сигурно највише успеха.