Opštinske novine

7

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 311

зо постаје неосетљив и према деци, породици, послу, дужностима и отаџбини. Алкохол не храни. Он само даје лажну и тренутну илузију снаге, јер проширава крвне судове, да одмах после тога наступи реакција. Многи су физиолози чинили опите са зечевима, пацовима и птицама, и давали им храну натопљену у зашећереном алкохолу. Све су животиње после 5—6 недеља подлегле. То се исто утврдило и статистиком код људи. Ако је у једном народу просечна дужина века 55 година, онда је она смањена била: за 15—18% код оних који мало пију за 26—35% код оних који осредње пију за 40—60% код оних који много пију. Многи ће нам од читалаца овде приговорити, да они познају многа лица, која су целога века прождирала месо као боа-констриктор (змијски цар) а литрењаком пили ракију и вино, па се румене као девојачке слике на вашарским колачима, а живе дуго као орлови. Али овде је у питању очевидно једна заблуда. Они доиста познају неколико таквих примера које је спасла или јака конструкција или чудотворни закон наслеђа, у чије мистерије још наука није ушла, нити ће скоро ући. Међутим, ти што би ми могли да упуте овај приговор, требали би да обнове своја сећања на Оне велике армије својих познаника, који су умрли још релативно млади, благодарећи једино пићу, неуредном животу, лудој и нерационалној исхрани. И онда би видели да на сваког овога победника алкохола, долазе по 100 жртава пића. За даље наше расматрање долазе нам на ред три главне врсте хране: хлеб, поврће и воће. У њима лежи права и истинска исхрана. Хлеб наш треба да је од пшенице и нешто ражи. Више црн него мрк, од непросејаног брашна, у коме су сачувани остаци пшеничне опне. О кукурузу не може бити ни речи, јер он није људска ни сточна храна. У Славонији народ њиме гоји мршаве коње, као и вепрове спремне за посек. Због приличног процента масти, кукуруз је по превасходству храна за свиње у завршном периоду гојења. Хлеба не греба јести много. Кад се има друге хране доста га је на једног одраслог човека 250—300 гр. Поврће је изврсна храна, управо оно је поред воћа права храна. О његовим хранљивим ефектима могла би се написати читава књига. У опште не постоји поврће које није од прворазредне користи. Изузетак чине само варива, која су с једне стране мало тешка за варење, стварају надимања и имају у себи доста скробастих материја, а већ то им смета да стану у први ранг у листи људске исхране. Ипак и она су добра.

Као што нема некорисног поврћа, тако нема ни некорисног воћа. Годинама се одржавала у народу једна невероватна заблуда, да воће не храни. Стара наука о исхрани знала је само за беланчевину, угљене хидрате и масти. Тако је једна од најблагословенијих храна проскрибована из озбиљних људских јеловника. Није ни дан данас више мали број људи, који се буквално стиде да једу воће и млеко. То није за људе и мушкарце — бране се они, — већ је за њих месо и црно вино. У ствари, воће поред свога шећера, воћне киселине, нарочито благотворне јабучне киселине садржи још пуно витамина, који су у ствари главни елементи исхране, који су регенеративни по свом дејству. Неке врсте воћа, као смокве, урме, ораси, бадем, банани, лешник, и т. д. имају поред витамина још и нешто масти (орах, бадем и лешник), а и беланчевине. И ако је поврће са воћем првокласна хигијенека и витаминска храна, ипак и за њега као и уопште за сву храну, важе извесна начела исхране позната под именом нове дијететике. Пре свега воће не сме се јести са јелом, ни после јела, ни са хлебом. Воће се једе само на гладно срце (на празан стомак), ако се хоће да се од њега има користи, а не штете. Кад се једе уз јело или непосредно после јела, воће ће у стомаку изазвати јако превирање, при коме се ствара уринска киселина, која после добрим делом одлази у крв, ћелије и сва ткива. А треба знати да је уринска киселина она, која нам доноси постепено изнемоглост, болест, старост, проружњавање и на крају, смрт. Једна од многобројних заблуда човечанства јесте и то, да се воће, компот, слатка и џемови, једу после јела. У цивилизованој Енглеској свако се једење завршава џемом (разне врсте пекмеза). А чувени енглески доручак, толико хваљен и славан у лајичком свету, то је прави атентат на хемиске процесе. Они једновремено на том доручку једу: бео хлеб, шећер, кафу, млеко, бутер, пржена јаја, шунке и џем. Када сва ова количина од ове убиствено комбиноване хране уђе у желудац —- он постаје фабрика отрова, а на првом месту злокобне уринске киселине. Правилна исхрана иде овако. Ујутру рано — прање и дезинфекција зуба и уста. Пре тога не узети ништа, не прогутати чак ни пљувачку своју. Навика, да се још у постељи пије чај — врло је рђава навика, ако је спојена са непрањем уста као што је то у 95% случај. Уста човекова после јела и ноћног хиеризма пуна су микрофлоре и штетних бактерија. Кад је реч о прању зуба и уста, треба рећи, да је најглавније прање после јела, а