Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 255

извесно време дужност ср. начелника. У Министарству Унутрашњих послова био је секретар, одакле је као шеф персоналног отсека преведен за шефа персоналног отсека Министарства Правде. По положеном суд.-адвокатском испиту, напустио је државну службу и посветио се адвокатури (од 1922 год.). Своје стручне радове штампао је у Архиву за правне и друштвене науке и „Полицији". Октобра 1931 год. постављен је за директора Општег оделења Општине београдске. Сви непристрасни оцењивачи његовог рада морају признати, да је он на положају директора Општег одељења успело реорганизовао општинску администрацију, правобранилачки отсек, статистички, војни, персонални и све друге, који су били у његовој широкој компетенцији. У погледу моралне дестилације општинског особља био је неумољив. Све што или по вредности свога рада или по исправности није заслужило да се назове општинским службеником уклонио је без поштеде и без милости. Резултати овог рада довели су га на положај кмета-правника. Као познат правник г. Јовић ће на свом новом положају шефа Судског оделења показати и у том правцу своје лепе особине непристрасног судије и своју цењену правичност, коју грађанство Београда уме високо да цени.

Г. Јобан Л. Јовић, кмет-правнић Општине београдсће

С&ечаиа седница Одбора Оиштине града Веограда — Примо-предаја дужности Општинске управе —

10 маја т. г. обпародовап је Указ Њ. В. Краља о наименовању нове Општинске управе са г. Милутином Петровићем, сенатором, као претседником 0. г. Београда, Витором Крстићем и Добросавом Вогдановићем, адвокатима, као потпретседницима 0. г. Београда. Исто је тако објављено и решење господина Министра унутрашњих послова о постављењу г. Јована Л. Јовића аа кмета-правника, као и о постављењу новог Општинског Одбора. 12 маја ов. г. одржана је у великој дворани Општине града Београда свечана седница Општинског Одбора п Суда, на којој је прво извршена заклетва нове Управе и новог Одбора Општине града Београда, а зати.п извршена примопредаја дужности Суда Општине града Београда. Предаја дужности старе Општинске управе новој, претворила се спонтано у једну снажну манифестацију Београђана, који су са одушевљењем поздравили нову ОпШтинску управу са г. Милутином Петровићем на челу. Са исто толико одушевљења саслушан је и програмски говор новог претседника г. Милутина Петровића.

Свечана седница одбора ради предаје и пријема дужности и полагања заклетве била је заказана за 11 часова пре подне, али с> Београђани у масама почели да стижу још пре десет часова, да би за непуних пола сата разграбили све улазнице обеју галерија. Преостала публика пунила је ходнике, кроз које се за врбме седнице скоро није могло ни да прође. Међу присутнима на галеријама виђен је велики број комуналних и јавних радника, професора университета, новинара и т. д. Седница је почела у 11 часова. Када је у дворану, у којој су већ били на окупу сви нови одборници Београдске општине, ушао нови претседник г. Милутин Петровић са потпретседницима г. г. Витором Крстићем и Добросавом Богдановићем и кметом-правником г. Јованом Л. Јовићем, проломило се Једно снажно и спонтано „Живели". И галеријама и двораном одјекивали су ови поздрави добродошлице и изразитих симпатија. Са члановима нове управе ушли су и чланови досадашње управе са г. инж. Миланом Нешићем на челу.