Opštinske novine

Стр. 492

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

не садржи фермент пепсин; витамин В врши повољно дејство на апетит. Витамин В се налази готово у свим природним хранљивим творевинама; има га највише у цереалијама (пшеници, пиринџу и др.) и то у површном делу, у кори зрна; у мањо.ј количини налази се у зеленом поврћу, јајима и др.. Витамин С. — Недостатак витамина С у храни проузрокује код човека болест скорбут, зато се овај витамин назива још и антискорбутички. —- Ова болест показује карактеристичне симптоме: крвављења под кожом и слузокожом, и у зглобовима; сем тога појављују се код скорбутичних болесника промене на зубима и у костима: зуби лако испадају, кости постају лако ломљиве. — Болест скорбут се јавља код лађара, војника и код свих особа ко.је дуже времена нису употребљавале свежу биљну храну; за време светског рата на солунском фронту код наших војника скорбут се појавио у великим размерама. Хемијски састав витамина С непознат је: овај витамин је врло осетљив; на ваздуху, сушењем и кувањем лако се разорава; према дејству киселина отпоран је; раствара се у води, а не раствара се у масти. Има га нарочито у свежем поврћу и воћу; највише га има усоковима киселог воћа: лимуну, поморанџи. Начин његовог деловања нам је непознат; несумњиво је да он врши неко дејство на промет калциума у организму. Витамин О. — Витамин Б издвојен је од витамина А, зато га извесни аутори називају витамин А 1 . Недостатак овог витамина у храни повлачи за собом поремећаје у растењу младих организама, нарочито V развитку костију. Код детета ови поремећаји нарочито се изражавају и познати су као болест звана рахитизам, зато се овај витамин назива још и антирахитични витамин. Хемијски састав витамина О најбоље је познат. По најновијим научним истраживањима утврђено је: да извесне супстанце хемијски познате (холестерол и фитостерол) изложене дејству ултраљубичастих зракова стичу особине истоветне витамину О, те према томе имају и исто лековито дејство код рахитизма. Из ових налаза изведен је закључак да је и витамин О један стерол. Витамин О налази се готово у свим оним хранљивим творевинама које садрже и вита-

1еб ргоћ1ете$ Оапз зоп агИс1е сопзасге а се зије! е! с1оп1: 1е ргезеп!: питего с1е по(:ге геуие риђНе 1а ргетјеге рагИе, 1е Ог. МПоиНпе Иесћкоуксћ, ргоГеззеиг а 1а Раси1(:е с!е тбсћсте с1е ПЈтуегзИе де Ве1§гас1е, а роиг ођје! с1е уи1§апзег 1ез Меез ?опс1етеп1:а1ез зиг 1а поигпШге ^ие 1а тесИсте соп1етрога1пе а ГаИ: з1еппез е!: (Зоп!: 1а соппа1з-

мин А; дакле нарочито га има у рибљем зе.јтину. За разлику од витамина А витамин Е> отпоран је према загревању на температури од 100° (у присуству кисеоника). Као што се из горњих излагања види, многе природне хранљиве творевине животињског и биљног порекла садрже у себи витамина; под нормалним приликама исхрана, дакле, нашем организму није тешко да се снабде потребним витаминима. — Следећа таблица приказује најглавније хранљиве творевине обзиром на њихов садржај у витаминима: Садржај витамина у неким хранљивим творевинама.*)

Хранљива творевина

Витамин А[

к 03 з: СС

Витаммн С

Ви гамин 0

Хлеб

, !

Земичка

++

-+ +

?

+

Кукуруз

+

+ +

Јечам

+

+ +

Месо

+

+

+

+

Мигерица

+ +

++

?

Бубрези

+ +

++

+

+

Риба

4~

+

Кравље млеко - • • •

+++

++

+ +

++

Кондензирано м.пеко •

+++

\ ~1—1~

+

+

Бутер

+

++

+

Сир

_1—ј_

++

Јаја

— 1—1

+

+

Бадеми

+

++?

X

Парадајс

Н

Н—1—1"

4++

Боранија

+++

X

Купус (свеж) • • ■ •

+++

+++

Купус куван

++

++

+

Шаргарепа (свежа)

++

+

+

ЦЈаргарепа (кувана > •

++

+

+

Карфиол

+

++

Салата

++

++

+++

+

Грашак (свеж) • • • •

+ +

++

+++

+

Кромпир (куван! • • •

+

++

++

Спанаћ (свеж) • • ■

+++

+++

+'Н—1-

Јабука

+

++

++

Банане

?

+

+

Лимун (сок)

++

+++

Поморанџа (сок) • • •

+

++

+++

Малина

X

X

+++

Кајсије

_|—

+

++

Квасац

+++

*) Објашњење знакова: + садржи витамина мало; -)—[- садржи витамина много; +++ садржи витамина врло много; — практично не садржи витамина; ? присуство витамина сумњиво; X непознато.

<1е 1а поиггИиге запсе ез(: с!е 1а р1из ћаи!е 1трог(:апсе роиг 1:ои(; 1е топс1е, е<: зиг1ои1: роиг 1ез ћаћИ;ап(:з с1ез а§^1отега(шп5 игђатез оп 1ез ргођ1етез геЈаНГз а 1а поиггИиге геуе(:еп(: ип сага(:еге рагИсићегетеп1 сотрН^ие. ће Ог. №сћкоуИ:сћ сопзасге се(:1:е рагНе с1е зоп аг(1с1е а Гапа1узе <1е 1а ^иаН1е с1ез с1НТегеп(:ез таНегез пи(:гШуез; Н раззе