Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 597

року круну; црни јасен расте ниско као и стрмогледи јасен; сади се на раздаљини од 8 м. усамљен. Црни орах расте брзо и високо и добар је за алејско дрво; није пробирач земље; није за мале баште. Платан расте високо са широком круном; добро дрво за алеја. Сади се на 10 м. раздаљине; није за мале баште. Тополе. Има их много одлика. Расту високо и брзо, траже светлост и влажну земљу. У паркарству имају значаја: бела топола са широком круном, миришљава, расте пирамидално и добра је за алеје; канадска топола рано тера, има круну широку; црна топола расте високо са широком круном; јаблан са пирамидалним витким и високим порастом; јасика са широком круном, лишће ситно и округло на дугачким дршкама и код најмањег поветарца њиха се — трепери те се зове још и трепетљика. Шљиве. Има их као добро парковско дрво због лепог лишћа и правилног пораста а најзначајније је са црвеним крвавим листом и шареним листом. Храстови. Врло је богат са варијететима, расте високо. Круна им је ретка; за паркове најважнији је црвени храст са широком круном који има лишћа чија је јесења боја црвена, пирамидални храст и храст стрмогледи. Багрем. Расте брзо и високо; цвета у мају са јаким мирисом; има одлика са пирамидалном и кугластом круном и непрекидним цветањем. Одлике са пирамидалном и кугластом круном добре су за мале баште. Врбе. Све воле светлост и влагу; рано цветају у фебруару па до априла. Особитог значаја имају сребрнаста врба и жалосне врбе: права жалосна, златно жалосна са златно жутим танким гранама, са танким и жутим гранама и са пирамидалном круном а висећим гранама и т. д. Саде се обично у башти поред бунара, водоскока и језера. Мукиња је такође добро парковско дрво, нарочито варијетет"са густом круном, чије је лишће кад се развија длакаво и бело као снег а при крају лета пожути као скоруп те даје врло леп ефекат. Софара је такође добро парковско дрво, само што расте споро. Липа. Све липе имају густу круну и подносе засену. Цветају у јуну и миришу; најважније су одлике: бела сребрнаста, ситно лисна, крупнолисна и црна липа. Добре су за башту свакота обима и где год има места треба ју садити. Брест. Расте високо са великом и широком круном; цвета рано у фебруару или марту пре листања; важне су одлике: црни, бели и плански брест, онда патуљаст, плутасти и жалосни. Саде се на 8 м. растојања, а кугласти на 5 мет. растојања.

Украсно шибље . Шимширика, расте као жбун, цвета у априлу—мају, цветови жути у гроздовима, има неколико одлика. Будлеја, леп декоративни шиб, цвета у јулу у малим густим метлицама затворено-љубичасте боје. Дрен, има га велики број варијетета; најважније бели са белим цветовима и белим плодовима, а зими има црвено дрво, бели са лишћем шареним и обичан дрен, са плодом црвеним; сви цветају у априлу пре листања. Дуњарица, леп декоративан шиб, нарочито у јесен и зиму са својим корално црвеним плодовима; одлика са ниским хоризонталним гранама врло добра је, цветају у мају. Глог цвета у мају и по боји цвета има га бео и црвен; највећу декоративну вредност имају његови плодови црвене боје.

Липа овако треба да се негује

Дуња парковска, цвета у марту—априлу са цветом белим, ружичастим и црвеним. Зановет, цвета у јуну—јулу боје жуте или зелено-жуто према варијетету. Вајгелија цвета у априлу боје светло-ружичасте или ружичасто попрскан бело. Евонимус (курковина) расте као жбун, цвета у априлу—мају; декоративан је по свом плоду који је црвен као ружа; има много одлика. Форзиција, расте као шиб, усправно, цвета у марту—априлу пре листања боје светложуте; има више одлика. Хибискус расте усправно и високо до 3 метра, цвета у јулу до октобра у разним бојама: бело, ружичасто, црвено и љубичасто. Зановет, цвета у мају—јуну у гроздовима боје жуте.