Opštinske novine

Стр. 422

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

и њима и мајкама, које иначе имају времена, само немају сретстава да се брину о својој деци. Као што смо раније казали, обданишта за дечју обданицу и добру исхрану наплаћују једну минималну суму од 1—4 динара. Међутим, стварно трошак за једну дечју обданицу износи 25—28 динара дневно. Услед тога Уред је дошао до сасвим оправданог закључка, да је боље дати ту суму сиромашној и беспосленој

Деца при игри у обданишту у Милоша Поцерца ул.

мајци, па да се она сама о свом детету брине. Наравно да се води најстрожа контрола, да се те суме заиста корисно за децу употребе и да се не десе никакве злоупотребе. Исто тако Уред издаје сиромашним мајкама помоћ у натури, у пеленама за одојчад и дечјој храни. Појављује се у питању дечје заштите једна ве лика празнцна. Док обданишта дају склониште

преко дана деци, која имају родитеље, или стараоце, шта се дешава са децом, која у-опште немају родитеље и немају где да се склоне, као находчад, сирочад, напуштена деца итд.? Такву децу Београдска општ.ина данас прима и о свом трошку упућује на издржавање и негу приватним породицама. У овом тренутку Општина издржава 90 такве деце, а од ових су 40 смештени код породица у селу Милошевцу, где има један лекар и једна сестра Здравствене заштите матера, који над њима воде здравствени и општи надзор. Али, тешкоће се појављују у тренутку кад се једно напуштено дете или находче у Београду нађе. Тада, заиста тренутно нема где да се склони, ни да се испита. То указује на неопходну потребу осникања једног прихватишта, где би се деца одмах сместила, испитала здравствено и психички у сваком погледу, па тек онда упутила на издржавање у породице. А да је издржавање деце по породицама боље, него ли у засебном заводу, до сада је утврђено, јер дете у породици више осети фамилиарност и топлину изгубљеног родитељског огњишта, што много значи за развијање његових психичких особина. Поред тога издржавање по породицама је и јевтиније, јер данас Београдска општина плаћа за одојчад по 400 дин., а за одраслију децу по 300 дин. месечно, док у заводу једно дете стаје 750—1000 динара месечно. Што се тиче неопходно потребног прихватишта, као прве станице за напуштену децу, Београдска општина, увиђајући ту потребу, већ је на путу да је оствари. У том циљу већ је одређен терен код Топовских шупа, израђени су грађевински планови и образован је фонд, који располаже са 800.000 динара. Нема сумње, да ће се ова лепа идеја убрзо превести у дело.

Оснивање општинског породилишта у Веограду

На предлог Дирекције за социјално и здравствено старање Општине града Београда, Суд Општине београдске донео је на својој последњој седници одлуку о оснивању једне нове санитетске установе, неопходно потребне за сиромашно београдско грађанство, која ће попунити осетну празнину и допринети врло много заштити матера у Београду. Реч је о отварању Општинског породилишта за сиромашне жене, које код својих домова не могу наћи потребне неге у најтежим часовима живота. Ова општиска нова установа је свакако од неоцењиве вредности за економски слабе жене из Београда. Општинско породилиште сместиће се у нову зграду Дечијег диспанзера, који се налази у Ломиној улици бр. 17, која ће сасвим добро одговарати потребама ове нове установе. Породилиште располагаће са најмодернијим уређајима, имаће 25 кревета у почетку, а доцније овај ће се број знатно попети, тако, да ће скоро бити раван са гинеколошким одељењем Опште државне болнице, које броји 51) постеља.

У општинској суседној згради у Краљице Наталије улици сместиће се гиноколошкоакушерска поликлиника, док ће се у Средачкој улпци амбуланта затворити. Тако ће на овај начин бити сконцентрисано Саветовалиште за будуће мајке, породилиште и амбуланта за женске болести. Ова одлука Суда Општине града Београда претставља несумњиво један велики успех Београдске општине на социјалном и здравственом збрињавању грађана. Београд је до сада имао само једно породилиште у Општој државној болници са свега 50 постеља, што је према броју становништва, а нарочито сиромашних незнатан. У овом породилишту организоваће се и поликлиничка служба, те ће се при компликованим порођајима указивати и помоћ сиромашном грађанству. О овој служби Општински суд је већ потврдио правилник о подели Београда на 14 бабичких реона, тако да сваки кварт има по једну општинску бабицу као што сваки кварт има по једног општинског лекара. Отварање Општинског породилишта биће за неколикс дана.