Opštinske novine

Стр. 432

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

девојчице са белим одећама, које су носиле амблеме, барјачиће и цвеће. Иза свих ових група долазило је свештенство. Испод балдахина ишао је надбискуп г. др. Родић а иза њега заступник Њ. В. Краља, мајор г. Стропник. На овој свечаности запажени су ови званични претставници: начелник Министарства правде г. др. Чичић, заступник команданта места, пуковник г. Стевчић и претставник Папе, секретар Нунцијатуре у Београду г.

Бертали. Поворка је завршена великим бројем католика и одредом војске. Поворка је прошла Крунском, Франкопановом, Краља Милана, Краља Милутина и Крунском улицом. Код Официрског дома био је импровизиран олтар од зеленила, где се је процесија мало задржала. На крају је поворка дошла натраг у Крунској улици где је надбискуп г. др. Родић поделио присутнима благослов и тиме завршио ову лепу верску свечаност.

Подизање нове модерне Оеновне школе на предграђу Краљице Марије

Београдска општина, нарочито последњих година, показује видно старање око подизања модерних и хигијенских зграда основних школа. Само за последње три године Београд је добио неколико веома лепих и удобних школских зграда, као што су, на пример, зграда основне школе Краља Александра I у Дечанској улици, која је заменила стару и трошну зграду Теразијске основне школе, затим зграда основне школе у Шуматовачкој улици, па лепа и веома модерна основна школа на Топчидерском Брду, коју је пројектовала арх. г-ђа Шанка Манојловић.

Увиђајући оправданост захтева грађана са предграђа Краљице Марије, Београдска општина је одлучила да и у томе крају подигне једну лепу, модерну и хигијенску основну школу, по угледу на ону на Топчидерском Брду. Ова школа има се подићи још у току ове године на земљишту између улице Јове Илића и Авалског пута. Нацрт и за ову школу израдила је г-ђа Шанка Манојловић, архитекта Техничке дирекције Београдске општине, по чијим су пројектима подигнуте и основне школе на Топчидерском Брду и Вождовцу. Ова школа има у свему да задо-

Основна школа на предграђу Краљице Марије — пројекат арх. г-ђе Шанке Манојловић

Ова школа на Топчидерском Брду, сва окружена цвећем и зеленилом има изглед какве лепе виле на чистом ваздуху. Затим је подигнута основна школа у улици Краљице Наталије, задужбина Ристе и Персе Миленковића. Да би малолетнима слабијег здравља омогућила предавање на чистом ваздуху и сунцу, Општина је подигла и једну основну школу на ваздуху у Шуматовачкој улици. Нарочиту пажњу Београдска општина сада поклања подизању зграда основних школа на предграђима Београда, како би се деци са предграђа ускратила далека пешачења до удаљених школа, ближих центру вароши. вољи како архитектонске тако и хигијенске и педагошке услове. Радови око подизања ове школе изводиће се у општинској режији под надзором г-ђе Манојловић. Школа на предграђу Краљице Марије биће израђена потпуно у модернистичком стилу и, вероватно, биће једна од најлепших основних школа у Београду. Осим шест великих и светлих учионица за потребе наставе, које ће моћи да приме око 400 ђака, школа ће имати и дворану за гимнастику и једну дворану за ђачку трпезу на првом спрату са леве стране зграде. Такође је предвиђено и школско купатило. Поред одељења за канцеларије предвиђен је и стан за управитеља школе, који је