Opštinske novine

Стр. 316

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

I. Опште начело 1) Деца су најдрагоценији народни иметак, а све материјалне жртве које се учине за децу многоструко ће се накнадити као опште народно благостање. 2) Заштита и помоћ деци не сме бити само дело милосрђа, већ дужност друштва и државе. II. Заштита пре рођења 3) Свакоме детету се мора обезбедити од стране општине и државе материнска нега, исхрана, здрав стан « ваопитање а према његовим способностима и општим потребама образовање и спрема за живот.

4) Свако дете има право да буде од здравих родитеља, с тога се тражи да се спречи склапање бракова и рађање деце од болесних и наследно оптерећених родитеља. 5) За уништавање здраве клице и зачетка морају се прописати вајстрожије казне. III. Заштита материнства 6) Мати која носи, доЈи и гаји дете мора да буде потпуно материјално обезбеђена да може у пуној мери извршивати све своје магеринске дужности, а свака мати дужна је да своје дете доји. 7) За исхрану мале деце морају се обезбедити довољне количине млека. 8) Приликом снабдевања становима морају се снабдети добрим и здравим становима на првом месту породице са децом. 9) Треба гледати да свако дете остане у породици. Децу без родитеља првенствено сместити у породице.

IV. Лекарска помоћ и установе пре школе 10) Мора се сваком детету и матери, која носи, доји и чува дете, обезбедити лекарска помоћ и сва сретства за лечење. Морају се применит.и све превентивне мере противу заразних болести код деце. Трошкове сносе општина и држава. 11) У сваком већем месту морају се подићи установе за децу. Дечје станице, саветишта за матере, породилишта, чувалишта за децу чије су матере на раду, обданишта за децу сиромашних родитеља. 12) За исхрану и лечење болешљиве и болесне деце морају се установити дечји диспанзери, болнице, санаторији и лето-

валишта. Трошкове сносе општине и држава. 13) У свим женским школама има се увести као обавезан предмет хигијена и нега деце. V. Школско доба 14) Школске зграде морају бити хигијенске и снабдевене хигијенским установама: купатилом, игралиштем, радионицом, вртом итд. Сиромашна школска деца морају се о трошку општине снабдевати добром храном и свима другим потребама. 15) У школама се мора обраћати подједнака пажња и на телесно, као и на морално и интелектуално образовање и васпитање. 16) Све школе треба да су снабдевене школским лекарима :и опециалистима. 17) За децу из удаљених места од школе мора се подићи при школ,и стан и трпеза, или се за те крајеве имају установити п.утне школе.