Opštinske novine

2*

београдске новине

Стр. 317

18) Деци до осамнаесте године има се забранити давање алкохолних пића, као и посета локала, где се точи алкохол. Сопственици и родитељи, односно старатељи биће кажњавани за ово. 19) Деци до 18 годиие треба забранити пушење дувана. 20) За анормалну децу морају се установити нарочите школе и установе. VI. Деца на раду 21) Деца млађа од 16 година не смеју се употребљавати на рад као најамна онага у -индустриским предузећима, а у радионицама испод 18 година. За ноћну службу не смеју се употребљавати млађи испод 21 године. 22) Женска младеж до 21 године не сме се уопште употребљавати ни за ноћни рад ни у локалима где се продаје алкохол. 23) За децу од 12—14 година треба установити дечје радионице за избор заната, где ће поред обуке у занату добијати и општу наставу и хипијенско васпитање. 24) До навршене 18 године сви ученици заната дужни су да посећују у радно време и општу наставу. 25) Радно време за децу од 14—18 године не сме бити дуже од 6 чаеова, не рачунајући ту допунску наставу од највише 2 ч. 26) Сваки послодавац је дужан да својим ученицима да добру храну и здрав стан. 27) Деца на селу млађа од 16 год. морају такођер бити заштићена ©д тешких пољских радова. 28) За децу на селу и пољопривредним предузећима морају се установнти зимски течајеви за оншту наставу и ручне радове. VII. Ванбрачна деца 29) Сваком ■ ванбрачном детету мора да се истражује отац, који је дужан да га издржава до 16 год., а матер за време од 2 год. 31) Свако ванбрачно дете има иста права као и остала деца. 31) Ванбрачна деца, као и њихове .матере, стајаће под надзором лекара и власти дечје заштите. VIII. Дечји судови и безбедност 32) МЈорају се установити нарочи11и судови за децу и нарочита полиција (безбедност) за децу, са стручним особљем и потребним установама. IX. Дечје законодавство 33) Закон о заштити деце мора обухватити целокупну заштит-у како ратне оиро-

чади, тако и сву осталу децу којој је потребна ма каква помоћ или заштита. Све одредбе морају имати силу закона и овако неиспуњавање законских одредаба мора повлачити нарочите казне. 34) Држава и градске општине морају узети у заштиту и бринути се о сваком детету које је ма на који начин незаштићено или незбринуто, било да се налази код послодавца, старатеља или родитеља.

Једна мајка (из београдског женског радничког склоништа — одељење за мајке дојиље)

35) Потребна сретства, за целокупну дечју заштиту треба да се покрију из нарочитог прогресивног дечјег пореза. — Нарочит порез да плаћају нежењени људи преко 30 година — и ожењени без деце преко 35 година. Сматрајући дечје питање као део општег друштвеног питања, све што иде у прилог решавању општег друштвеног нитања ићи ће у прилог и правилном и потпуном решењу дечјег питања. Зато се и све мере за делимично решење сматрају само као привремене и недовољне мере, које могу ублажити само крајњу дечју беду.