Opštinske novine

1*

ОПШТИНСКЕНОВИНЕ

Стр. 175

г Лекари Лекара има у граду Земуну 30. Од ових су: градски (општински) 3; болнички 7; окружног уреда 4; железнички 1; војни 3; у диспанзеру за туберкулозу 1; за грађанску школу 1; за шегртску занатску школу 1; за реалну гимназију и трговачку академију 1; за речну пловидбу 1; приватних лекара има 7. Нови лекари су: 1) Д-р Илић Божидар, приватни лекар, пријавио се дне 1 маја 1933 год., за вршење приватне праксе у граду Земуну. 2) Д-р Чорт.ановић Милорад, лекар школске поликлинике и специјалиста за очне болести, пријавио се дне 15 маја 1933 за вршење приватне праксе у граду Земуну. 3) Д-р Мартиновић Мара, лекар окружног уреда у Београду и специјалиста за болести уха, грла и носа, пријавила се дне 15 маја 1933 г., за приватну праксу у граду Земуну. Апотеке Јавних апотека има у граду Земуну 6. У апотекарском особљу биле су ове измене: Апотека Бенко: Диспензант Анђа Чучковић, ступила је дне 28 фебруара 1933 на посао у апотеку Бенка. Апотека Ивковић: Магистар фармације Срећко М, Иванишевић, ступио је на службу 2 августа 1933, а иступио је дне 16 августа 1933 године. Магисиар фармације Драгутин Јанда, ступио је у сужбу дне 1 јуна 1933 г., у апотеку Ивковића.

ког градског (опшгинског лекара). У овим амбулантама добило је бесплатну помоћ 1933 године 8.945 особа. За лекове у амбулантама за градску сиротињу издала је градска општина 50.000 дин. Осим у амбулантама врше службу град>ски (општински) лекари и у градској школској поликлиники, у убошком дому, у дечијем дому (Дом Краљице Марије за сремску сирочад) који има 40 деце, затим у два обданишта, од којих свако има 30—40 деце. 4) Градска школска поликлиника у „Дому Краља Александра". Овде се врши систематски преглед школске деце, као и прегледи болесне деце. Ове прегледе су вршили градски лекари Др. Е. Пацак и Др. Н. Гркинић. Контролних прегледа било је 506. Интерних систематских прегледа било је 1917. Амбулантно лечених било је 824. 5) Државна школска поликлиника налази се у оозд. реалној и трговачкој академији. У овој врше преглед 2 лекара ;и то: интерниста 1 и специјалиста за зубе 1. У години 1933 саградила је градска општина две ,нове, модерне основне школе у Александровцу и Новом граду и једно исто тако модерно школско оделење у ново подигнутом „Народном дому Краља Александра". Школе су снабдевене купатилом и просторијама за прегледе ученика и рад школског лекара, те задовољавају хигијенске захтеве у пуној мери. Школска поликлиника за основне школе смештена је у Дом Крал^а Александра. Градска општина платила је за убоге и немоћне који се лече по разним болницама динара 69.927. У градском „Дому Краља Петра за убоге и немоћне и трајно неизлечиве" налази се 43 немоћних стараца и старица, који овде имају стан и потпуну опскрбу. Допринос убошкој заклади за опскрбу убогих износи 138.579 д. Градска општина је у зиму 1933 године V данима незапослености и велике оскудице организовала исхрану градоке сиротиње, дајући јој издашну, топлу и добру храну и хлеб. Издаго је 45.000 порција, а у ту сврху утрошено динара 78.000. А за незапослене дала је допринос од 12.000 динара. Осим овог доприноса даје општина: Дечијем дому годишње 19.000 динара. Дечијем обданишту годишње 20.000 дин. За погреб убогих 9.000 дин. А на име сталних повремених помоћи сиротињи 60.000 динара. Упоредо са градском општином помажу градску сиротињу и хумана друштва. Тако је ове године: Српска добротворна женска задруга оденула 30 деце.

Бабице Бабица има у граду Земуну 12. Од ових је: 1 градска; а 11 приватне. Градски физикат води строг надзор како над њиховим стручним радом и познавањем постојећих прописа, тако исто и над уредношћу њихових инструмената и осталог прибора. У ту сврху врши се преглед у градском физикату најмање два пута годишње. Санитарне-установе и социјално старање 1) Општа јавна болница милосрдних сестара има 4 одељења, и то: интерно, хируршко са породилиштем, венеролошко и одељење за инфективне болести. У овој болници било је течајем 1933 год., 3.262 болесника. 2) Диспанзер за туберкулозу. У диспанзеру прегледају се сваког дана од 8—12 часова болесни од плућа, испитују се њихове домаће прилике и према потреби упућују се у државна опоравилишта и санатор. лечење. 3) Градска општина има 4 амбулаторија и то: у градском физикату, у градској школској поликлиници и у амбулантама код сва-