Opštinske novine

1*

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 36?

Од тога спада на државне н општинске установе 88 одељења, 14.625 кубних метара; на домове 224 одељења, 10.735 куб. метара. На дезинсекције 167 одељења, 17.000 куб. метара. Наплаћена такса 6.152 дин. Задужена гакса 25.523.50 пара. Утрошено материјала: формалина 116.200 кгр., шпиритуса 38.400 кгр., хартије • 114.100 кгр., цијанводоника 70.800 кгр.

Кретање заразних болести Пријављено болесника: од шарлаха 22, улућено у болницу 21 обс. 1, лечено код куће 1. од дифтерије 42, упућено у болницу 40 обс. 2, лечено код куће 2. од дизентерије 27, упућено у болницу 27 обс. 2.

од црвеног ветра 18, упућено у болницу 18 обс. 1. од тетануса 1, упућен у болницу 1. од тифуса 9, упућено у болницу 5 обс. 32, лечено код куће 4. од менингитиса 1, упућен у болиицу 1. од антракса 1, упућен у болницу 1. од полиолиомитис 2, упућено у болницу 2. од ангине 1, упућен у болницу 1. Свега оболења утврђених 124, од тога У п ућено у болницу 117 (обс. 38), лечено код куће 7. Ради вођења статистичких података, бројеви оболења важе само за .утврђене случајеве. Из Одељења за социјално старање Градског поглаварства града Београда. — Службено. Службени Министарска решења: О престанку функција потпретседника и кметова градских општнна Закон о градским општинама од 22 јула 1934 године добија обавезну снагу шесдесетог дана по његовом обнародовању тј. 23 септембра 1934 године. Тим поводом а ради правилне и једнообразне примене тога закона при ступању његовом на снагу дајем следеће објашњење и упутства: 1) Даном ступања на снагу новог Закона о градским 'општинама мора престати функција свих оних органа који су по досадашњим организаторним прописима постојали, а које нови закон више не познаје као градске органе (као општински суд, сенат, магистрат, потпретседници, подначелници, кметови), због тога што прелазним одредбама овакви органи нису овлашћени да продуже вршење својих функција док се не изврши организација градске општине по новом закону, као и због опште дерогаторне одредбе из § 162. Отуда последица да се ти органи, са даном ступања на снагу новог закона, имају разрешити дужности, као и да се њихова надлежност има пренети на органе које нови Закон предвиђа схордно принципима изложеним у §§ 94—98 Закона о градским општинама. Уколико су органи по досадашњим организационим прописима идентични по устројству и пословању са онима које предвиђа нови Закон, остају и даље са својом надлежношћу, без обзира на евентуално другачији назив, с тим да добијају назив по новом Закону (начелник, жупан-претседник, одбор, претставништво, заступство-веће итд.).

извештаји 2) Ступањем на снагу новог Закона, претседници и градски већници могу бити само они који имају услове који се за то траже по новом Закону. Према томе, сви они претседници и градски већници које нови Закон затече на томе положају а немају услове предвиђене новим Законом имају се, при ступању на снагу новог Закона разрешити од дужности. 3) У општинама које су по досадашњим прописима имале .судску надлежност и посебне надлежности кмета, од дана ступања на снагу новог Закона о градским општинама, ту надлежност може вршити само општински чиновник-правник кога одреди градско веће, према пропису § 154. Ако у таквим општинама нема сада чиновника правника који би те послове вршио, градско веће има узети у општинску службу једног таквог чиновника, и то тако да он већ са ступањем на снагу новог Закона може преузети додељене му послове. Министар унутрашњих послова, Жив. А. Лазић с. р.

Наредба Претседника: Похвала особљу Одељка за одржавање чистоће и Отсека за паркове и пошумљавање Приликом одржане интерпарламентарне конференције, многи делегати великог угледа и звања учинили су ми најлепше комплименте за чистоћу и ред наше престонице. Преко мене те су похвале биле упућене свим оним радницима, службеницима чији су скупни напори и предано вршење службе створили од