Opštinske novine

Стр. 780

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

бити веран, свом душом одан и послушан, да ћу се за Краља и Отаџбину јуначки борити, да војничку заставу нигде и никада нећу изневерити и да ћу заповести свих претпостављених ми старешина слушати и верно извршавати. Тако ми Бог помогао!" Заклетви Београдског гарнизона присуствовао је командант Београда армијски генерал г. Воја Томић и тадашњи Министар војске и морнарице армијски генерал г Милан Миловановић. Сутрадан положили су заклетву верности Краљу Петру II сви београдски државни и градски службеници. Влада је образовала нарочити Одбор за сахрану, коме је стављено у дужност да припреми цео програм и изврши цео распоред сахране.

Оиело Витешког Краља на Сплитском пристаништу

су горела за упокојење Његове племените, љубављу прожете душе. У свом дубоком болу цео Београд завио се у црно.

Нотификација страним посланицима Министарство спољних послова, чим је потврђена трагична вест, упутило је одмах свим страним посланицима акредитованим на нашем Двору следећу ноту:

„Краљевско Министраство иностраних послова испуњава најболнију дужност нотификујући Посланству, да је Његово Величансвто Краљ Александар 1, жртва гнусног атентата, погинуо у Марсељу данас у 16 часова". Одмах је упућена свим страним посланицима и нота о ступању на Престо Њ. В. Крал>а Петра II, која гласи:

„Краљевско Министарство иностраних послова има част нотификовати Посланству стунање на Престо Југославије, на дан 9 октобра т. г., Његовог Величанства Краља Петра II". Београдски Дипломатски кор састао се у стану Папског нунција г. Пелегринети-а, где је састављен текст телеграма саучешћа Њ. В. Краљици и где је одлучено, да Дипломатски кор, у знак почасти према Блаженопочившем Краљу, положи на одар један ловоров венац. Још у току ноћи, одмах пошто је потврђена вест о смрти Блаженопочившег Краља Александра, београдски гарнизон положио је заклетву верности Краљу Петру II. Текст заклетве био је следећи: „Заклињем се Свемогућим Богом, да ћу Врховном Заповеднику све војне силе, Краљу југославије Петру II, свагда и у свима приликама

Општа жалост Отворена су врата Новог Двора и у Маршалату изнета Дворска књига, у коју је могао да се упише сваки поштовалац Витешког Покојника. Народ је долазио, погружен и ћутљив, да и на тај начин ода последњу пошту своме Краљу. Тога дана забележена су у дворске књиге имена од највиших функционера до најскромнијих грађана и сељака, који су, на глас о трагичном догађа.ју, дохрлили у Београд из блиске и далеке унутрашњости Југославије. У црквама свих вероисповести одржавани су помени и молитве. И Београђани свих вероисповести испунили су своје богомоље, где су се кроз плач и сузе молили Богу и палили воштанице и кандила за упокојење душе љубљеног Краља. Звона са свих цркава.