Opštinske novine

6Е6ГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 811

В. В. Кнез-Намесник Павле, Кнез Арсен, Кнегиње, Кнез Кирил, г. Геринг. . . Сенатори и народни посланици уносе ковчег у вагон Дворског воза. Њ. Св. Патријарх Варнава и епископи на перону читају посмртне молитве. Почасна стража гардијских официра заузима места око ковчега. Изнад станице круже авиони, топови тутње са старога града. У 11 часова и 25 минута Витешки Краљ напушта за увек Своју Престоницу. Једна чета пешадије Краљеве гарде, постројена на перону, одаје последњу почаст. Дворски воз лагано креће из београдске станице. Напред, на

локомотиви, исписане су крупним словима последње Краљеве речи: „Чувајте ми Југославију" У 3 сата по подне топовске салве и звона са свих цркава објављују Београђанима последњи болни тренутак: тело Витешког Краља спуштено је у крипту на Опленцу, где ће почивати под гомилама венаца, заједно са сенима Својих великих предака, бесмртног Вожда Карађорђа и Краља Петра Великог Ослободиоца. Слава Витешком Краљу Александру 1 Ујединитељу! Живео Краљ Петар II Карађорђевић!

Венци Веограда, Париза, Марсеља, Прага и словенских градова на одру Витешког Краља Александра I Ујединитеља

Трагична и прерана смрт Витешког Краља Александра I Ујединитеља окупила је у Београду претставнике свих југословенских градова, и градова: Париза, Марсеља, Прага, Букурешта, Болијеа и др., који су дошли да се пред одром поклоне Великом Краљу Ујединитељу и Заточнику Мира, Александру I, и да том приликом потиштени и погружени од превеликог бола положе на Његов одар венце у име својих градова. Међу првима у Београд је допутовао претседник града Марсеља г. др. Рибоа, кога су на жељезничкој станици у име Београдске општине дочекали: претседник г. Милутин Петровић, са шефом кабинета г. др. Радмилом Белићем, и градским већницима г. г. Душманићем, Пупићем, Ђорићем и др. Сусрет претседника града, у коме је наш Краљ погинуо, са претставницима Београдске општине био је веома узбудљив.

Претседника Марсеља г. Рибоа дочекали су претседник Београда г. Милутин Петровић са одборницима г. г. Душманићем, Ђорићем, Пупићем и шефом кабинета г. Д-р Р. Белићем

Претседник г. Рибоа још увек дубоко потресен оним што се у његовом граду збило, још на станици је са неколико топлих и дирљивих речи изјавио саучешће претседнику Југословенске Престонице, г. Милутину Петровићу. Трг и споменик Краља Александра I у Марсељу Истог дана пред подне г. Рибоа посегио је претседника Београдске општине г Милутина Петровића. Ова посета у Београдској општини била је веома присна, али и тужна. Дубоко потресен, г. Рибоа је у кабинету Београдске општине, као очевидац, описао последње тренутке Витешког Краља. Том приликом претседник града Марсеља саопштио је прет-седнику града Београда, г. М. Петровићу, одлуку Марсељског општинског одбора, који је одлучио, да се један од највећих тргова у Марсељу назове именом Краља Александра, као и то да ће се у Марсељу Краљу Александру подићи монументални споменик. Са претседником Марсеља код претседника града Београда у посети је такође био и претседник општине града Болијеа г. де Меј. И у Паризу ће се подићи монументалан споменик Краљу Александру Такође је претседнику Београдске општине, г. М. Петровићу, учинио посету и претседник Париске општине, г. Жорж Континео. Он је г. М. Петровићу саопштио званичну одлуку Одбора Париске оПштине, да се у Паризу подигне велики и леп споменик Блаженопочившем Краљу Петру I Ослободиоцу и Витешком Краљу Александру I Ујединитељу Југославије.