Opštinske novine

Стр. 814

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Претставници свих југословенских градова поклонили су се Краљевом одру Исто тако и претставници Савеза Југословенских градова, г. г. сенатор Дане Шарић и Слободан Видаковић, положили су на Краљев одар венац Савеза Југословенских градова, а поред тога сваки град положио је свој венац. Нарочито су се истицали цветни, сребрни и златни венци Београда, Загреба, Љубљане, Скопља, Цетиња, Сушака, Беле Цркве, Карловца, Брода, Крагујевца, Новог Сада и свих осталих наших градова, чији су претседници дошли са целокупним градским већима да се у име својих градова поклоне Краљевом Одру. Претседник Загреба г. др. Ербер са сенатором г. Д. Шарићем и градским већницима учинио је такође званичну посету претседнику града Београда г. М. Петровићу. На самој сахрани Блаженопочившег Краља корпоративно су учествовали претставници свих југословенских градова на челу са претседником Београда г. М. Петровићем, Загреба г. др. Ербером, Љубљане г. др. Д. Пуцем, Скопља инж. Ј. Михаиловићем, Новог Сада др. Б. Боротом, и Цетиња г. Н. Зубером. * После сахране Блаженопочившег Краља Александра, II потпретседник Париске општине, г. Арман Масар, који је са париском делегацијом учествовао у тужној сахрани Краља Александра, дао је париском листу „Ле Жур" једну изјаву у којој је подвукао: — „На Београд, који још дрхти под утисцима тужних свечаности, цео свет упире данас пажљиво очи, да открије узбудљиву тајну сутрашњице.

Можда се судбина Европе сада решава у овој Краљевини, која је од посмртне пратње Свог Витешког Краља пружила најдирљивију манифестацију дубоке оданости и потпуног народног јединства, каква се нигде није видела. Док су Претседник Републике, министри и парламентарци, који су састављали француску делегацију, били заузети протоколарним церемонијалом, делегација Париског општинског одбора била је предмет незаборавне пажње од стране Београдске општине. Заиста, после трагичног догађаја у Марсељу, делегати Париза, изабрани да претстављају француску Престоницу на сахрани Краља Александра I, били су врло забринути какво опхођење да заузму пред својим српским колегама, да ублаже непријатан одјек, који је могла да има одговорна непредострожност показана од наших власти. Пријем на који су они наишли, од тренутка кад су сишли на перон, био је такав, да их је потпуно умирио. Поред Претседника Београдске општине, г. М. Петровића, енергичног и поштованог старешине, импозантна лика, озареног срдачним осмехом, два српска општинска одборника, који савршено говоре француски, стављени су нам лично на расположење. То су били г. Душманић, елегантан и угледан адвокат, отмен као прави дипломата, и г. др. Шаховић, професор београдског Медицинског факултета, научник који се са одушевљењем посветио испитивањима на пољу лечења рака."

Комеморативна седница Удружења особља Градског поглаварства града Београда — Особље Градског поглаварства града Београда основало је „Фонд Витешког Краља Александра I Ујединитеља" за помагање сиромашних ученика основних и средњих школа у Београду —

Преко четири хиљаде службеника Градског поглаварства града Београда, на челу са својим директорима и шефовима, ожалошћена лица и са црним флоровима око рукава, окупили су се 15 октобра у 4 часа по подне у пространом трамвајском депоу Електричне централе, на комеморативну седницу, са које су сузних очију одали пошту Великом и Неумрлом Витешком Краљу Александру I Ујединитељу, и заветовали се, да ће преко Његовог дичног Сина, Младог Краља Петра II, одано и верно чувати Његов свети аманет: „Чувајте Југослевију!" Од стране Управе удружења за претседничким столом били су г. г. претседник г. Др.

Драг. Ђулизибарић, потпретседници инж. Слободан Петровић и Слободан Видаковић, претседник радне управе Земаљског савеза чиновничких организација, чланови управе Др. Р. Аранитовић, Др. Ј. Спасојевић и остали. Пред окупљеним службеницима, који су испунили свако место огромног депоа, претседник Удружења г. Др. Драг. Т. Ђулизибарић, отворио је ову тужну седницу следећим узбудљивим говором: „Драге колеге, Ганути неизмерним болом, који је овладао душом свију нас због нај-