Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 119

шд. а који у прилогу достављамо, предвиђено је такође да се београдски сајам приреди у Дошем и Горњем граду. Пројекат, који је израђен по изричној жељи Блаженопочив. Краља Александра I., како је то усмено саопштио г. Деметровић, предвиђа подизање државних павиљона као и једне монументалне палате Уједињења, која би служила за све веће приредбе националног и јавног карак^гера. За извођење ових радова бив. министар г. Деметровић тражио је овлаштење од Краљевске Владе да може закључити зајам код Државне Хипотекарне банке у износу од 50 милиона динара. Ова сума, или један део од тога, могла би се дотирати из фонда за јавне радове од 1 милијарде динара, воје је Краљевска Влада у својој декларацији обећала да ће почети да изводи у циљу оживљавања привредне делатногти.

Господине Претседниче, Друштво је уверено, да ће само Вашом благонаклоношћу, која је за ово кратко време долазила толико пута до изражаја, када су у питању биле привредне потребе земље, бити омогућен не само великим подухватом овога Друштва на реализован>у дугогодишње идеје приређивања сајма у Београду, 11Сго ћемо се на тај начин одужити и сени Блаженопочившег Великог Краља, по чијем је налогу Министарство трговине и индустрије и приступило проучаван>у питања београдског сајма. Повољно решење овога питања, уверенн смо, биће једнодушно иоздрављено од свих редова наше привреде, као једна од примарних мера у низу осталих, у циљу решавашз тгшке привредне кризе у којој се наш свет у истини налази.

Поглед на један део Горњег Сматрамо, да ће подизање београдског сајмишта претстављати један од најкориснијих и најрентабилнијих јавних радова у низу ооталих које Краљевска влада намерава да предузме. Уложени новац у београдски сајам исплатиће се вишеструтсо у најкраћем времену, камо самој држави, тако и целокупној народној привреди. Господине Миниетре-Претседниче, Схватајући велику улогу коју београдски сајам треба да одигра у привредном, па и у политичком животу наше земље, Друштву је част умолити Вас за благонаклону подршку у Краљевској влади: 1) Да се у што краћем року Друштву уступи Доњи и Горњи град за приређивање сајма: 2) Да се Горњи и Дољи град уступи Друштву )а време од 99 година; 3) Да Краљевска Влада из фонда за извођгње јавних радова одобри 50 милиона динара суксесивно ради извођења радова око подизаша сталног сајмишта, а према већ постојећем елаборату г. Министра трговине и индустрије од 11 марта 1931 године.

Града са калимегданске терасе Саслушавши претставку београдских привредника и комуналних претставника, претседник Министарског савета, г. Б. Јевгић, дао им је следећи одговор: „Није потребно да Вас нарочито уверавам да делим ваше мишљење о потреби организовања и приредбе сајма у Београду. Потреба сајма је потреба не само престонице, него и целе наше зсмље. Имајући у виду природни положај Београда, успех једне такве привредне манифестације унапред је обезбеђен. Истина, говорило се много о сајму. Друштво је чинило велике напоре и ако ни у чему другом није успело, оно је уепело ипак у томе да у потребу сајма убеди и оне, који су с неповерењем гледали на ту ствар. Данас смо у потребу сајма убеђени. Сајам је постао велика потреба београдсме, па и целокупне наше привреде. Привредна будућност наше земље захтева планско одржавање и организовање сајмова у земљи, а нарочито оног у Београду. Што се мене и Краљевске владе тиче, будите уверени, Господо већници и привредници Београда, да ћемо учинити све да се овај велики подухват окк> организовања сајма у Београду што пре приведе у дело, на добро и корист Београда и наше отаџбине,"