Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 579

дају под: улице, и да прими на себе обавезу, која ће се у смислу § 113 и 114 Грађевлснског закона, увести у књиге за грађевинскоправне обавезе, да ће Општини надокнадити трошкове за откуп земљишта у ширини половине улице дуж парцела означених у парцеларном плану бројевима 14, 32 и 31. Овим се замењује одлука Поглаварства ТДБр. 19266 од 21 јула 1935 године. 78 Код тачке дневног реда: „Предлог за ослобођење малих станова од плаћања таксе члановима Гоађевинског одбора" прочитан је предлог г. Претседника, па је већник г. Др. Ксенофон Шаховић опширно образложио потребу да се све грађевинске таксе које наплаћује Грађевински одбор смање за 50% и тражио је да се овај његов предлог стави! Градском већу на гласање. На тражење већника г. Др. Ксенофона Шаховића освонуо се у подужем говору већник г. Милан Нешић који је изнео да су награде које наплаћују чланови Грађевинског одбора данас знатно мање него што су биле пре две и три године. Сем тога грађевинска делатност у току 1935 године далеко је мања него што је била ранијих година. Чланови грађевинског одбооа за сав свој напоран и стручан рад добијају дневницу од 100,— динара у место 150,— како је било раније када је г. Шаховнћ био члан Грађевинског одбора. За рад по другим одборима ,и комисијама они немају никакве награде зато што су ангажовани у грађевинском одбооу. Кад се осим тога има у виду да гро грађевинских такса сачињавају не награде члановима одбора него високе државне и општинске таксе које често износе читавих 90о/о онда је јасно да награде чланова Грађевинског одбора нису велике и р а је илузарно тражити да се оне смање за 50%. Грађевински одбор био је увек инспирисан специјалним моментом и врло често није наплаћивао награде за прегледе и увиђаје код сиромашних кућевласника.

Претседник г. Влада Илић изнео је да се са смањењем таксе за мале станове хтоло да омогући сиромашном свету да подиже лепе, практичне и хигијенске куће. С тим у вези израдиће се у Техничкој дирекцији планови и предрачуни за такве куће, а од: великих стругара прибавиће се цене за дрвенари1у. Тако мали човек који хоће да зида моћиће унапред да зна шта ће га коштати кућа. Сем тога те мале куће ослобођеве су таксе за чланове Грађевинског одбора а њиховим сопственицима стајаће на расположењу бесплатан план. Све је то учмњсно ради тога да би се спречила изградЉа нехигијенских и неестетскИх насеља. По овом питању говорили су још већници гг. Боривоје Вучковић, Др. Стеван Поповић и Божидар 1 Матовић. За овим је Градско веће на предлог Претседника ОБр. 36939 Одлучило: Да се у циљу омогућавања подизања малих станова у Београду ослободе плаћања такса за чланове Грађевинског одбора зграде са највише два стана које покривају највише 100 м 2 зидане површине. За преглед и увиђај ових зграда чланови Грађевинског одбора немају право на какву било награду.

79

Код тачке дневног реда: ,,Кратка питања" говорио је већник г. Доброслав Богдановић, који је тражио да се изнесу пред Градско веће правилници о реорганизацији општинских привредних предзећау, како би се по Закону о градским општинама ова предузећа водила на комерцијалној основи. Исто тако покренуо је питање ослобођења Соколских друштава плаћања такса за воду и образложио потребу овога ослобођења. За овим је седница закључена у 20.30 часова.

ГГрадски већници: Инж. Милан Нешић, с. р. Душац С, Николајевић, с. р.

Оввравају:

Претседник Градске општине, Влада Илић, с.