Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ Стр. 601 Недељни и месечни извештај
о просечним ценама животних намирница на београдској пијаци од 5—12-Х и од 14— 20-Х 1935 год.
В Р С Т А
Мера
Иросечна цена у динарима
В Р С Т А
Мера
Просечна иена у динарима
2 нед.
3 нед.
1 нед.
3 не-д.
Жито
Колонијална, и друга роба
14,—
Пшеница
100 кгр.
172.50
172.50
Шећер у коцкама
1 кгр.
14.—
Јечам
„
145,—
145.
Шећер ситан
„
12.-
12,-
Овас
„
137.50
137.50
Кафа сирова
57.-
57,—
Кукуруз у зрну
„
117,50
117.50
Кафа пржена
,
68.-
68,-
Брашно и хлеб
Со млевена
.
3.37
3.37
Брашно пшенично Но, 2
1 кгр.
2.50
2.50
Бибер крупан
.
38,—
38,-
Брашно пшенично Но, 1
2.75
2.75
Бибер млевен
,
42 50
42.50
Брашно пшенично бело
3,-
3.-
Паприка млевена
27 50
27.50
Брашно кукурузно
2,—
2.—
Фида
»
8 50
8.50
Хлеб пшенични црни
2.50
2.50
Макароне
»
8 50
8.50
Хлеб пшенични бели
3,—
3.—
Пиринач
, -V-
9.—
9,—
Месо
Мак
14,—
14.-
Говеђина
. 1 „„ кг Р'
8,—
8.-
Зејтии за јело
1 литар
18,-
18,-
Говеђина жива мера
100 кгр.
300 —
315.—
Сирће винско
6.—
6,-
Телећина
1 кгр.
11 50
11.50
Мед
1 кгр.
14.—
15.50
Телећина жива мера
100 кгр.
587.50
600 —
Во<ак
„
40.-
40,-
Јагњећина
1 кгр.
9.-
9.-
Пекмез
,
10.-
10.-
Јагњећина жива мера
100 кгр.
450,—
487.50
Свеће воштане
,
70,—
70-
Овчетина
1 кгр.
8 -
8,-
Свеће стеаринске
27.—
27,-
Овчетина жива мера
100 кгр.
387.50
400.—
Свеће парафинске
16.-
16.-
Свињетина
1 кгр,
13.^.0
13.—
Сапун за прање
„
10.—
10,—
Свињетина жива мера
100 кгр.
625 —
635.—
Шпиритус рафиниран
1 литар
54.-
54.—
Свињско сушено
1 кгр.
18 25
19,—
Шпиритус за гориво
и
10.—
10,-
Кобасице
17.50
18.-
Петролеј
7,—
7.-
Шваргле и чварци
13.-
14.—
Бензин
7.—
7,—
Пршута
18.-
24 50
Горм»о
100 кгр.
125.-
Сланина сирова
11.75
и.го
Угљен дрвени (ћумур)
125,-
Сланина сува
1'Ј.-
19.50
Угљен дрвени (ћумур)
1 кгр.
1.75
1.75
Сланина ужичка
30,-
24 75
Угљени, мрки и лигнит
100 кгр.
17.50
17.50
Маст свињска
13.-
13.—
Угљен камени
„
57.-
57,—
Сало
13.25
13.-
Дрва грабова
ш
105,—
105,—
Лој топљен
9.25
9.50
Дрва букова
„
105.
105.—
Лој нетог.љен
7 75
7,-
Дрва церова
,
95.-
95,-
Риба
Дрва јасенова
„
92,50
92,50
Шаран
10.50
10.75
Дрва растова
95.-
91—
Сом
21.75
21.50
Дрва брестова
85 —
85.-
Кечига
30.75
35.-
Дрва врбова
47.50
47.50
Смуђ
20.75
22.50
Живика и јаја
Штука
10.25
10.50
Кокоши
1 ком.
11.75
13,-
Бела
.6,25
6,75
Ћурке
„
20 75
22.25
Мдећо
Гуске
„
16.25
20.-
Млеко слатко
1 литар
2.25
2.25
Патке
,
12.25
14.-
Млеко кисело
1 кгр.
7.50
8.-
ЈаЈа
—.62
-.61
Масло
57 75
28,-
СтоЕа
Масло топљено
20,-
20.
Волови
1350,—
1500.—
Кајмак
20.—
20.—
Краве
1500.—
1750 —
Сир обичан
10.50
10.-
Телад
„
362.50
350.—
Сир сомборски
19.-
18,-
Коњи
,
1375 —
1375,—
Сир качкаваљ
17 50
17.-
Свиње угојене
„
1350.—
1450,—
Поврће
Свиње мршаве
„
512.50
500,—
Пасуљ
4,37
4.25
Прасад од 10 кгр.
,
70,-
70.—
Сочиво
9.-
10.—
Назимад од 10 до 25 кгр.
145 —
140,-
Грашак у зрну
13.-
13.-
Овце
„
115,-
115.—
Грашак обичан
18.-
13.50
Овнови
„
175-
180,—
Кромпир стари
1.75
1.67
Козе
—,—
,
Кромпир нови
3 25
3.25
Јарчеви
,
—.—
—.—
Лук црни
3.—
2.50
Јагањци
„
88 75
87.50
Лук бели
1 деме
8.50
8,—
Јарићи
,
72.5 0
70,-
Лук прази
1.50
1.75
Коз&а ш вуна
Боранаја
1 кгр.
3.75
3.50
Коже воловске
1 кгр.
7.50
7.50
Тиквице
3.50
4.-
Коже кравље
„
7.50
7.50
Шаргарепа
3.?5
3.75
Коже телеће
„
13,-
14.-
Купус сладак
3.-
2.75
Коже јунеће
„
9 50
950
Купус кисео
3.25
3,—
Коже свињске
' „
21 50
3.50
Спанаћ
3.-
2.62
Коже овчије
1 ком.
23 50
22 -
Рен
8-25
7.75
Коже јагњеће
„
23,—
22,-
Кељ
3.12
3.25
Коже козје
„ ■
22,—
Келераба
1 пишла
1 5)
1.50
Коже јареће
23 -
20!-
Зелен за супу
1.60
1.50
Вуна прана
1 кгр.
24 50
24 50
Патлиџан црвени
1 кгр.
2,-
1.87
Вуна непрЈна
17.50
17.50
Патлиџан плави
1 ком.
2.-
1.—
СтОчиа жрана
Паприка љута
100 ком.
5.50
4.-
Сено
100 кгр.
63.25
63.50
Паприка туршијара
„
9.75
8 25
Слама
„
27.50
29.75
Паприка бабура
12 75
10.5')
ГрађевинсЕста махеријал
Краставци
„
17.50
16.75
Креч негашен
100 кгр.
26 50
26.50
боће
Цигле
100 ком.
24 50
24 50
Јабуке
1 кгр.
5.12
5.—
Цреп
„
40,-
40,-
Крушке
„
5 25
5.—
Цемент
100 кгр.
69,-
69,-
Брескве
„
5 50
5.50
Песак
Ш'
28.50
28.50
Кајсије
„
—.—
Пн1&а
Трешње
—
Пиво домаће
1 литар
9 50
9.50
Вишње
—.—
—.—
Вино црно обично
„
8 50
8.75
Грожђе
„
3 87
4.75
Вино бело
8 50
8.75
Шљиве
„
3 37
3.50
Вино боље старо
12,-
12,-
Шљиве сушене
„
7 50
7.25
Шљивовица мека
„
12,-
12,—
Лубенице
1 ком.
2.50
2.50
Шљивовица љута
22,-
22,-
Диње
»
4 25
5.50
Комовица мека
„
10,-
10.-
Ораси
1 кгр.
11 . с 0
15.25
Комовица љута
„
22-
22,-
Кестен
„
7.25
7 50
Вадвице
Смокве
„
9.—
9.-
Надничара
1 надн.
22.50
22.50
Лимуни
1 ком.
1.37
1.25
Копача
„
27.50
27.50
Неранџе
»
Зидара
т
35 -
35,-
Из сшашисшичко! ошсека Г, п. х Б — Службено