Opštinske novine

Стр. 136

ОПШТИНСКЕ КОВИНЕ

Општина је дужна да по извршењу ове експро-апропријације, остатак имања г. Штајнера ослободи законског доприноса у смин слу § 124 Грађ. зак. и § 56 Грађ. зад. у случају деобе. Исплата ове експропријације у суми од динара 190.000.— има се извршити у смислу чл. 4 Правилника регулационог фонда за извршење регулације, а на терет истога рачуна код Општинске штедионице и заложног завода у Београду, када ће се имање и заузети, зграде порушити и обострани преноси извршити. 79 На предлог Претседника О.Бр. 5449 Градско веће је Одлучило: „Да се у смислу § 121 Закона о градским општинама одреде градски већници г.г.

Давид Хохнер и Божидар Матовић који ће најмање двапут годишње прегледати стање благајне и сравнити га са благајничким књигама и документима." Код тачке „Кратка питања" већник г. Богдан Петровић питао је, да ли је књижевник Бранислав Нушић, упутио какво писмо Општини и каква је његова садржина. Деловођа Градског већа прочитао ј.е писмо г. Нушића. Овим поводом узео је реч г. Николајевић и изнео да он није имао никакве везе са предлогом одбора о укидању помоћи угледном књижевнику г. Нушићу. Г. Николајевић је само сматрао да г. Нушићу треба на други начин одати заслужно признање, а не давањем помоћи из сретстава која су намењена београдској сиротињи. За овим је седница закључена у 20,15 ч.

Градски већници: Милан Нешић с. р. Душан С. Николајевић, с. р.

Оввравају:

Претседник Градске општине, Влада Илић с. р.

Службени МИНИСТАРСКА РЕШЕЊА: Из.чена таксене тарифе по молбама ва пријем у чланство града Београда Господин Министар финансија под бројем 1512/VII од данас донео је следеће решење: ,,На основу § 116 Закона о градским општинама ОДОБрАВАМ: одлуку Градског већа Општине града Београда од 29 јануара 1936 год. која гласи: На предлог Претседника О.Бр. 1050 Градско веће је одлучило, да се измене следећи тарифни бројеви таксене тарифе и да изме,њени гласе: Тар. бр. 353: По молби за пријем у чланство града Београда плаћа се на име основне таксе 100 динара. Поред тога за упис Ју регистар чланова града, плаћа се још и такса, која износи половину износа непосредног Д [)жавног пореза и приреза. коју молилац плаћа у Београду у години тражења чланства. Ова такса не може бити мања од 500,— јдинара нити већа од 2.000,— динара. Ову таксу не плаћају: а) Чланови Краљевског дома и б) Лица која по закону стичу чланство града (§§ 12 и 13 ст. 4 и 15 Закона о градским општинама). Тар. бр. 354: По молби за пријем у чланство града, по стицању држављанства путем

извештаји прирођења, плаћа се на име основне таксе сума од 1.000,— динара. Поред тога за упис у регистар чланова града плаћа се ј;Ош и такса, која износи половину износа непосредног државног пореза и приреза, коју молилац плаћа у Београду у години тражења чланства. Ова такса не може бити мања од 500.—' динара нити већа од 6.000,— динара. ,Ову таксу не плаћају 1она лица, која се по закону или путем опције сматрају држављанима Краљевине Југославије и као, таквима је завичајна општина одређена општина града Београда. Градско веће може ослободити ове таксе лица словенског порекла, који су слабог материјалног стања, а желе по пријему у држављанство стећи чланство града Беогр^ада. Тар. Бр. 355: За издавање уверења о чланству града и грађанске карте плаћа се на име таксе 10.— динара. Тар. бр. 356: За издавање уверења 10 чланству града целе породице по стању регистра чланова плаћа се на име таксе 20.динара. О предњем се извештавате ради даљег надлежног поступка. Бр. 1512 19 фебруара 1936 године у БеоГроду. По наредби Мин. финансијз Начелник, Мил. Остојић, с, р.