Opštinske novine

2

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Средишне управе за мере и драгоцене метале покажу да су струјомери односно апарати неисправни, и у овом случају таксу за поновно оверавање струјомера и апарата приватне својине подноси претплатник. Исправка рачуна по новим сачинитељима у оба претходна случаја струјомера и апарата вршиће се само онда, ако је поновном њиховом овером утврђено отступање за више од 5°/о а може се вршити само за период од три месеца уназад од дана констатовања односно од дана постављања тих струјомера и апарата, ако су постојали краће време од три месеца. Више наплаћене суме при неиснравности струјомера или апарата одобриће се у рачунима за идући месец, а при престанку претплате вратиће се у готовом. Мање наплаћене суме дужан је претплатник доплатити. У случају да је тарифа погрешно примењена према категорији, исправка рачуна по тачно примењеној тарифи може се извршити само за период од шест минулих месеци од дана констатовања. У овим случајевима, претплатник је дужан разлику рачуна по тачно примењеној тарифи доплатити као што је Дирекција дужна погрешно више наплаћене износе на захтев претплатника одобрити или вр&тити. 20. / Т Ј| Сви трошкови проузроковани ма каквим кваром апарата и водова од стране претплатника, наплаћиваће се по стварном коштању. 21. Ова тарифа ступа на снагу кад је одобри Градско веће града Београда и надлежне власти а обрачун по њој вршиће се од Дана који одреди Претседник градског поглаварства. Сви споразуми закључени по сложеним тарифама остају на снази према тарифи ДБр. 8179/32 до првог наредног редовног читања струјомера после одлуке Градског поглаварства о почетку вршења обрачуна по ово] тарифи, па се по том имају саобразити одредбама ове тарифе. Ова тарифа је одобрена одлукама Градског већа Обр. 34839 35 — 10342 36и 21787/36, - решењем Господина Министра финансија VII — Бр. 12035 35 као и потребним поступцима осталих надлежних власти. * Одлуком Градског већа Обр. 21760/36 важност тарифе за обрачун електричне енергије у Београду, проширена је и на подручја Чукарице, Раковице, Кнежевца и дела Жаркова који је прикључен атару Београдске општине. Истом одлуком су изузете од примене на поменута подручј.а одредбе чланова 4 и 5 тарифе, као и све оно што се у осталим члановима, а посебице у општим условима, односи на та два члана. Из Дирекцпје трамваја и осветљења Г. п. г . Б. — Службено.

КЊИЖЕВНО НАУЧЖ1 КОНКУРС БЕОГРАДСКЕ ОПШТИНЕ

Поглаварство града Београда расписује за 1936 годину књижевно-научни конкурс, који обухвата: 1) једно дело из лепе књижевности које било врсте, писано у стиху или прози, које има везе са животом Београда: награда 8.000,— динара; 2) једно дело из историографије Београда; награда 6.000.— динара; и 3) једно дело из друштвено-културних питања Београда; награда 6000.— динара. Свако од побројаних д,ела не смеју бити мање од 5 (пет) штампаних табака обичне осмине. Конкурс је анониман. Шифра на делу треба да буде иста као и шифра на затвореном запечаћеном коверту, у коме ће бити име писца, Рок предаје дела је 31 децембар 1935 г. ; у 12 часова, на адресу: Културном отсеку Београдске општине, Књегиње Љубице бр. 1 — за конкурс. Примљена и награђена дела остају својина писца, пошто буду објављена у часопису града Београда „Београдским општинским новинама", које ће им по захтеву сачувати слог, ради публиковања награђеиих дела у засебном издању — књизи, на којој треба да стоји да је награђено на конкурсу Београдске општине. Дела поднета на конкурс да буду читко куцана на писаћој иашини, у два примерка, од којих један остаје код писца. Рукописи се не враћају.

Жири за оцену и додељивање награде, која је једна и недељива, отвориће само куверте који се односе на награђена дела. Остали куверти неповређени, могу се добиги натраг у року од 15 дана, пошто резултат конкурса буде објављен, За обавештења обраћати се канцеларији Културног отсека, Књегиње Љубице бр. 1, телефон 26-734. Свака врста дела која се тражи овим конкурсом биће цењена и награђивана од стране једшг жири-а. Чланови свих жири-а су: г.г. Душан С. Николајевић, књижевник и Претседник Културног одбора Поглаварства града Београда; инж. Милан Нешић, професор Универзитета и градски већник; Милорад Симовић, професор и градски већник; Богдан Крекић, секретар Централног секретаријата Радничке Коморе и већник града Београда; др. Ђорђе Тасић, професор Универзитета; др. Душан С. Милачић, професор; Милош Савковић, професор; Сима Пандуровић, књижевник и шеф Културног отсека Градског поглаварства; г-ђа др. Марија ИлићАгапов, шеф одељка Библиотеке и музеја Градског поглаварства и др. Ђура Ђуровић в. д. помоћника директора Општег одељења Градског поглаварства. (Градско поглаварство Опште оделење О.Бр. 25908 12-У[-1936 године.