Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 873

вога Одељка организована су предаваша по чехословачким градовима о Београду. Текст предавања израдио шеф Одељка г. Видаковић. Исто тако израдио је и два предавања која се преко наших културних пријатеља одржавају са специјалним илустрованим приказама по градовима Сједињених Америчких држава. Преко дописника иностраних листова организована је, бар у изоесној мери, туристичко-културна пропаганда Београда, где је о Београду као Престоници објављен цео низ пропагандистичких чланака. Преко дописника листова и сарадника француских, немачких, румунских и других европских држава објављен је већи број чланака о Београду л његовој туристичко-културној пропаганди и то без икаквих материјалних издатака. Исто тако у главним повременим публикацијама Међународне Уније градова — шеф г. Видаковић пласирао је културно-пропагандни чланак о Београду. СвакН страни новинар (у већини из словенских држава и савезничких), који дође у Београд приман је од стране овог Одељка, стављани су му на расположеше сви потребни подаци о Београду, чланци, фотографије и др. Органи одељка свакоме од тих новинара лично су показивали Београд, његове институције: социјално-културне, национално-политичке и друге у сврху националне пропаганде. Сва та у главном индивидуално спрозођена акција, дала је релативно врло добре резултате у току последњих година, што се види нарочито из пораста промета странаца кроз Београд, као и из све већег успеха на упућпвању све већег броја чехословачких туриста преко Београда за Сарајево и Дубровник..." На овој седници секције гр. већа донето је и низ значајних одлука у погледу даље публмцистичко-пропагандистичког рада на унапређењу туризма. У тим одлукама подвучена је жеља секЦије: „Да се омогући од стране надлежних фактора да та индивидуална културнотуристичка акција буде проширена путем једног програмски организованог плана, у коме би се координирала сарадња општине, државе и приватне иницијативе." Подвучен јз и ,,значај издавања албума, монографи|ј|е и вође кроз Београд на страним језицима, без којих се не може наставити планска туристичко-културна пропаганда Београда." У духу одлука ове седнице, као и седнице исте секције од 15 јула 1936 г., на којој је обимно расправљано питање колаборације у публицистичк!о-туристичк1ој пропаганди Београда између Одељка за штампу и туристичкокултурну пропаганду и друштва „Пугник", ми смо још пре шест месеци приступили изради скице конкретног програма за туристичку акцију Београдске општине.*)

*) На изради овога програма парочито нам је сарађивао својим преддозима г. Бошко Татић, пропагапдистички рефереит друштва „Путник".

Уверени да одлучујући Комунални фактори у Београдск^ој општини имају пуно разумевање за културно-економски значај унапређења туризма у Београду, а имајући у виду да се питање Београдског сајма налази у фази реализовања, као и да је Уре|дјЗа о унапређзњу туризг»та ступила већ у живот — ми се надамо да ће туристичка и културно-пропагандистичка акција Београдске општине бити и материјално оживотворена уз активну сарад|њу Централног пресбиро-а, Отсека за туризам Мин. трговине, Савејза градова, друштва „Путник" и Удружења дописника страних листова у Београду. Упоредо са законским нормирањем акције на унапређењу турнзма и истакнутог уласка града Београда у списак 1 туристичких места, наступају аутоматски и прилично знатне обавезе по Београд>ску општину у погледу финансиском. Не може се више ни замислити да Београд нема свој специјалан буџзт за туритичку пропаганду, јер Београдска општинска управа посгаје одговоршш али и свемоћним фактором у унапређењу туризма Престопице. Београд има што пре да покрене и до м|аксимума да развије акцију на унапређењу туризма. Треба прегледати и проучити буџете свих метропола и већих европских и америчких градова, па ће се увидети, да они троше десетине и десетине милиона франака на културно-туристичку пропаганду и друге акције на унапређењу туризма, не рачунајући огромне кредите на естетско изграђивање града. Сви ти градови имају своје специјалне сервисе за туристичку и културну пропаганду. Часописи, брошуре, плакати, летци, бедекери, албуми, туристички музеји, фотографске мапе по вагонима и вестибилима, чланци, фото-репортаже, радио-предавања, филмски туристички журнали, међународне туристичке изложбе итд. — све су то мере пропаганде које општине великих градова вешто и обилно искоришћавају у својој културној и туристичкој акцији. Сва та сретства савремене туристичкокултурне пропаганде мора искористити и Београдска општина у својој туристичко(ј акцији. Репрезентативни албум Београда; вођу кроз Београд, на енглеском, француском, немачком, чехословачком и италијанском језику; плакат и проспект Београда; монографију са краћом историјом Београда — све се то мора одмах уредити и штампати, јер се без тих основних пропагандистичких и информативних публикација не да даље спроводити ма каква градска пропаганда, а најмање туристичка. Издавање свих ових публикација извршио би Одељак за штампу и културну пропаганду Г.п.г. Београда уз сарадњу друштва „Путник" и узпомоћЦентралног пресбиро-а. Упоредо са тим публикацијама, Београдска опшгина мора реорганизовати свој фото-архив, створиги своју фотолабораторију и фото-службу, преко које ће се организовати снабдевање иностране штампе