Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 19

везна, то су се вршила прзтходна обавештењ а родитеља о потреби вакцинаццијз против ове болести, једне од заразних болести која не показује јасну тенденцију опадања у току последњих година упоредо са осталим болестима. Од 4.367 ђака, колико их има у првим разредима основних школа, пелцовано је 55°/о не рачунајући незавршене вакцинације. Цревне акутне инфекције тифус, паратифус и диззнтерија у веги са сезонским приликама у знатном су опадању што се види из ових података:

затечено на дан

заостало на дан

аријављено

1-ХИ

31-ХН

X

XI

XII

10

2

24

17

4

2

4

11

4

4

тифуеа и пара -тифуса Диаентерије

Месеца децембра утврђен је сеоолошком реакцијом Вајл-Феликса један случај пегавца, који је импортиран из Босне. ГТрема извештају Физиката градског одељка Земун, здравствено стање на територији Земуна за четврто тромесечје 1936 год. карактеризовано је нешто јачом појавом грипа и акутним оболењима респираторних ор^ана, као последица наглих метереолошких промена и хладнијег времена. У епидемиолошком погледу треба истаћи незнатан пораст групе инфекција, шарлаха и дифтерије и то: шарлаха 13 и дифтерије 22 случаја, Група оболења са гастро-интестилним инфекцијама тифуса и паратифуса била је заступљена са *8 случајева, који су већим делом импортирани из околине Земуна. Бактериолошком контролом пијаће воде утврђено је, да је водоводска вода у Београду а такође и вода из јавних бунара из Земуна била у току децембра месеца увек исправна. У сврху ове контроле извршено је 543 анализе, од којих 61 анализа пада на контролу приватних бунара у Београду. У циљу сузбијања заразних болести извршено је 153 завршне дезинфекције са кубатуром од 13.091 м 3 . Дезинсекција у вези са хладним временом било јз мало и то само 10 са кубатуром од 6.004 м 3 . Порзд тога у апаратима Дезинфекционог завода дезинфиковано је ствари 870 комада. Депедикулисано је 860 а окупано 1.059 лица. У Земуну за последње тромесечје извршено је 47 дезинфекција са кубатуром од 3.648 м 3 . Антискабијатична станица при Дезинфекиионом заводу радила јз интензивно. Станипа је имала 293 нових и 966 поновљених болесника. Санитетско полициска служба. — Месеца децембра извршено је 20.468 прегледа, од којих пада 359 прегледа на рзон Земунског о-

дељка. Највећи број прегледа пада на домове и дворишта, затим на млекаре-произвођаче. Прегледано је 4.763 домова и дворишта, од којих су 42 била рефзрисана за нехигијенске неисправности. На трећем месту по броју прегледа стоје ресторани, кафане, пивнице и др. угоститељске радње којих је било прегледано 2.060. Пиљарница је прегледано 1.582, од којих је било реферисано 9. Релативно већи број неисправности пада на бербзрске радње, због чега је скренута пажња званичним актом надлежном удружењу да се постара код својих чланова за одржавање чистоће које није довољно. Напоменуто је, да ће после ове колективне опомене неисправности и мањег значаја, повлачити реферате за казну. Приликом санитет.-полиц. инспекција узето је 515 узорака за анализу. Стављено је 4.162 опомене и дате поуке, поднезено је 214 реферата за казну. Конфисковано јз 458 кгр. неисправних животних намирница. — У циљу здравствене контроле особља запосленог у радњама животних намирница лекарски је прзгледано 340 лица. Према извештај.у Градског физиката у Земуну у последњем тромесечју 1935 год. санитетско полицијска служба вршена јз интензивно, па је према томз у Земуну извршен већи број санитет. полиц. преглзда угоститељских, пекарских, касапских, пиљарских и др. радњи животних намирница. У циљу лабораториске контроле животних намирница извршено је у хемиској лабораторији 515 анализа. Од овога броја 310 пада на анализе млека, од којих је било 110 неисправних. Свега је прегледано у месецу децембру 270.644 литра млека. Од ове количине млека упућено је 4.393 литра сумњивог млека, од стране теренске контроле, за детаљно испитивање у хемијској и бактериолошкој лабораторији. Од целокупне количине сумњивог млека утврђено је анализом хемиске лабораторије 2216 литара неисправног млека. Проценат масноће пијачног млека износио је приближно 3,9°/о. Поред горе наведенеконтроле млека подвргнуто је анализи млеко намењено за завод за стерилизацију млека и то у количини од 7.290 литара млека. За потребе млечне кујне примљено је 3.016 литара млека. Ова количина млека распоређена је у 1'/ школских кухиња код следећих основних школаито:Краља Александра, Краља ПетраЕеликог, Јанка Веселиновића, Змај Ј. Јовановића, Вожда Карађорђа, Краљице Марије, Старине Новака, Цара Душана, Стевана Немаше, Дос. Обрадовића, Филипа Вишњића, Краља Петра II, Краља Дечанског, Јована Цвијића, Вој. Илића, Војводе Мишића и Бран. Нушића. У циљу побољшања исхране код ђака основних школа добивало је млеко редовно 1146 ђака. Сваки ђак примао је 200—250 грама млека дневно.