Opštinske novine

8*

Урбанистичка хроника

691

Истоветну бисту Филипа Вишњића Одбор намерава да постави и у Бијељини, пред гимназијом или у парку.

Та истоветност биста везиваће симболично Босну и Србију, као што их је везивао геније Филипа Вишњића још за време Карађорђевог устанка.

Нова палата Државне хипотекарне Банке у Земуну

Освећен је темељ још једне велике палате која ће красити Престоницу. У присуству претставника Градске општине градских већника г.г. д-р Пере Марковића и д-р Брандајза и шефа Одељка Београдске општине у Земуну г. д-р Фугера, претставника војних власти и државних власти, Државне хипотекарне банке и других угледних гостију, — освећен је у недељу 3 октобра темељ за палату агенције Државне хипотекарне банке у. Земуну. Симболично полагање темељца извршили су управник Државне хипотекарне банке г. Војин Ђуричић и шеф агенције г Ломић. Управник Државне хипотекарне банке г. Војин Ђуричић истакао је у језгровитом говору улогу Државне хипотекарне банке у подизању Београда и других градова у земљи. Послови су се развили толико да су прешли границе првобитног програма. Банка је учествовала у подизању моста Краља Александра I, који спаја Земун са Београдом, у исуши-

вању ритова, грађењу аеродрома, железница и.других постројења, а нарочито у подизању тешке металне индустрије, чија се највећа постројења освећују баш данас у Зеници. Сада Банка суделује у подизању телефонског кабла Марибор—Беорад са сумом од неких 250 милиона динара. Државна хипотекарна банка постала је стожер нашег банкарства и кредита. Она је учествовала, са Народном банком. и Поштанском штедионицом у емисији средњерочног зајма за јавне радове од једне милијарде и краткорочних благајничких записа у суми од једне милијарде. Агенција у Земуну, која је основана 1933 г., да би помогла овим крајевима да преброде тешку економску кризу, дала је лепе резултате. Њен рад је проширен на цео Срем. Подизањем ове зграде тај ће се рад још више проширити и усавршити. А помоћи ће се и развој Земуна и целог овог краја који гравитира њему. Ускоро ће се ова агенција претворити у филијалу.

„Дом хуманости" друштва „Мајка Јевросима"

У недељу 3 октобра освећени су темељи „Дома хуманости" у Краља Александра ул. бр. 20, који подиже Друштво „Мајка Јевросима". Дом ће имати пет спратова и мезанин, имаће три локала за ренту и многе канцеларије и станове који ће се издавати под закуп. Приход ће се употребљавати за издржавање обданишта Друштва „Мајка Јевросима". Ово је већ други дом који подиже ово вредно

друштво. Први је подигнут у ул. Стојана Протића. Освећење је извршио загребачки митрополит г. Доситеј. Свечаности су присуствовале све чланице управе Друштва „Мајка Јевросима", са својом дожи вотном претседницом г-ђом Даринком Николић. проф. у пензији, и многе претставнице културних и хуманих установа. Израда дома коштаће око 2 и по милиона динара.