Opštinske novine

762

Београдске општинске новине

година од Душановог крунисања, а двадесет и пет година од како је Краљ Петар Први ушао у Скопље. Ја сам имао тада среКу и част да Га пратим. Та 'Ке се успомена само са мојим животом угасити. Ми се, господо, довољно не се^Камо наших ратова. Ја не мислим да треба гајити и неговати мржњу — напротив, али тражим да се чешће сетимо поднесених жртава и ванприродних напора једне читаве генерације. Кадгод ступамо ногом на ово тле наших предака, човека обузима осе^ање благодарности, поноса и успомена, јер ступамо у храм патње и вековне славе. Ко се од нас не се^а историје наших владара и светитеља, у чијем смо дух/ били васпитани и тако одгојени најзад победили? Ко се од нас не се^а ма и најмањег личног доживљаја из дугих борби за ослобођење ове земље, које данас са радош^у прослављамо?

Ми смо, господо, данас јачи од Душановог Царства и нашу државу нико не може споља разрушити. Једина опасност може нам доћи од нас самих, али сам убеђен у патриотизам и здрав разум нашег народа, који не-Ке никад рушити оно што је с тешком муком кроз низ векова стекао. Уосталом, ту су сени наших великана које Ке нас чувати, оних који су ову моКну државу створили и све за њу жртвовали, од НемањиКа до Мојег Великог и Неумрлог Брата Краља Александра I. Његова безгранична љубав за ваш град Вама је позната и Ја сам убеђен да ■Цете увек остати достојни те љубави и поверења. Живео Његово Величанство Краљ! Живела Југославија! Живело Скопље!"

Остале приредбе у оквиру скопских свечаности

У оквиру скопских свечаности извршено је више приредаба. Истога дона, 31 октобра, отворена је после подне занимљива изложба привредне и културне радиности Јужне Србије, која практично приказује шта је затечено 1912 године у области привредне активности и колики је велики напредак постигнут у слободној држави за прошлих 25 година. Сутра дан, 1 новембра продужене су патриотске манифестације. Одржан је мднифестациони конгрес удружења резервних официра и ратника. Конгрес је отворио министар војни г. Љубомир Марић говором у коме је језгровитим реченицама изнео заслуге наше Бојске у минулим ратовима и значај резервних официра за војну организацију. Упућен је топао поздрав и телеграм Њ. В. Краљу са конгреса. Примљена је манифестациона резолуција конгреса. Бригадни генерал г. Урош Тешановић, начелник штаба Ш армије, одржао је врло документовано предавањЈ о ослобођењу Јужне Србије од Турака. После конгреса резервни официри и ратници организовали су кроз варош велику манифестациону поворку, која ее зауставила пред спомеником палим ђацима-ратницима скопских ђачких чета којима је одана пошта. Затим је манифестациона поворка кренула кроз варош пред споменик Краљу Петру и Краљу Александру, где су приређене импозантне патриотске манифестације.

Истог дана одржана је у Скопљу и трећа годишња скупштина Удружења ђака-ратника скопских ђачкмх чета 1914—1915 године. „ДАН НАУКЕ И КУЛТУРЕ" Трећи дан свечаности, 2 новембра, био је испуњен „Даном науке и културе", који је имао да покаже напредак Скопља и Јужне Србије у овој об\асти. У свечаној дворани Официрског дома приређен је свечани скуп скопских научних и културних устакоза, Министар просвете г. Димитрије Магарашевић огворио је овај „Дан науке и културе" говором у коме је истакао тековине Јужне Србије на научном и културном пољу у средњем веку, као и Ренесансу озе старе културе којој је дала замаха пуна државна самосталност после ослободилачког Балканског рата. После овог свечаног скупа, отворена је изложба просвете и културе а затим је отворен музеј Јужне Србије. * * * И остали градови Јужне Србије, који су ослобођени крајем октобра и током новембра 1912, прославили су свечано 25-годишњицу свога ослобођења. Кичево је свечано открило и споменик Краљу Петру Ослободиоцу. Свечаности већих размера организоване су у Битољу и Охриду. И у једнорц! и у другом граду откривени су импозантни споменици Витешком Краљу Александру I Ујединитељу.