Opštinske novine

806 Београдске општинске новине

Управа Топчидерског парка обновила их ]е 1927. То би требало на н>има и кадисати. Вода из ових чесама стално тече и за пиће Је врло добра. Оближњи суседи само њу пију.1 11 — ЧесМа у Топчидерском парку, спрам цркве. Врло ]е стара. Обновила ју је 1930 ^права Топчидерског парка. Чесма је озидана и има једну лулу, из које вода стално и обилно тече. За пиће вода је добра и у том цил>у много се троши.

Чесма у Топчидеру спроћу цркве

„Ова вода је нездрава за пиће". У близини чесме некад је био казнени завод. 14 — Хајдучка чесма у Кошутњаку- Озидана је каменом. Зид је дуг 4—5 м., а висок до 3 м. У зиду се налазе три удубљеша и у сваком по једна славина. Вода тече само из средње славине и то врло слабо. ' На чесми нема никаквих написа. Име „Хајдучка" требало би да стоји на тој чесми.

Хајдучка чесма у Кошутњаку

12 — Бела чесма у Топчидеру, код Железничке станице. — Ова чесма је до 1927 постојала спроћу станице, код некадање кафане „Бурдељ", па ју је те године Железничка дирекицја преместила на садање место, код клозета. Место мало незгодно, али нема опасности од загађивања, иако канализација не постоји. Чесма је лепо уређена. У камени зид усађена је лула, из које вода стално тече. За пиће је врло добра. Место за ову чесму несрећно је изабрано. Скривена је и никаквог путоказа нема. Требало би је изместити тако да сваком пада у очи, и означити да ]е чесма стара.. Сви, а нарочито туристи, сасвим друкчијим очима гледају старине. Оне за њих имају нарочиту драж. Ретко ко и зна да чесма са овако лепом водом постоји у непосредној близини станице, а то је велика штета. У "интересу јје и туризма да се ова чесма изнесе на виделјо. Год. 1858 спрам те чесме постојала је „Правителствена механа" коју је Држава издавала под закуп. Механа је била у истом реду са станицом, т. ј. онде где се чесма сада налази. 13 — Војничка чесма■ — Постоји у ТоПчидеру, више штаба команданта Гарде. На,лази се у стени, има једну цев, из које вода стално тече. За пиће је сада неупотјребљива. На чесми стоји табла са натписом:

Ову чесму је 1927 обновила Управа Топчидерског парка. И управник инж. г. Краљевић и шеф водоводне мреже инж. г. Алекс. Милошевић рекли су нам да ће у ту чесму спровести водоводну воду како би увек било довољно воде за посетиоце. Ми мислимо обратно. Требало би прочистити канале и извршити бољу каптажу да би чесма и даље имала изворску воду. По анализи Марка Лека, вода из ове ( чесме слична је оној са Белих Вода у Жарјкову. Стара чесма била је у виду полукруга и имала једну лулу. Према једној белешци у Новинама читалишта београдског од 16 маја 1847, на ту чесму долазили су на „мајалос" ђаци Велике школе са својим професорима и увече се с музиком враћали кући. Алимпије Богић написао је о тој чесми 1858 у „Гласнику ученог друштва": „Овај извор је био озидан каменом и на плочама су била изрезата два јаблана. Али }е то све покварено, јер је велику плочу, кк>јом је вода озго покривена била, прије 30 г. неки Стојан оданде из села разбио, мислећи да унутра има пара, а јаблане и друга камење опет је засула земља. Ниже овог извора има још један извор." Из овога се види да ]е та чесма била уређена још 1828, и то су сигурно учинилдг Турци.