Opštinske novine

Политичка хроника

827

При пролазу кроз шумадијска села приређиванс ■су г. Делбосу и савезничкој Француској одушевљене манифестације. У Младеновцу, на перону железничке станице, приређен је срдачан дочзк, где је г. Делбоса поздравио народни посланик тога краја г. Баџак. Г. Делбос је одговорио нарочито топлим речима, у којима је нагласио своју радост што долази у додир оа сеоским становништвом Југославије, којима доноси поздрав сеоских радника Француске, које он, г. Делбос, претставља у Парламенту своје земље. Г. Делбос са својом пратшом задржао се дуже времена на Опленцу. Разгледао је пажљиво целу за„дужбину Карађорђевића, обишао је имања на Опленцу, интересовао се за историјски значај Тополе. Са Опленца г. Делбос се је одвезао на Авалу, где је положио на гроб Незнаног јунака венац од ловоровог и палмовог лишћа и црвених каранфила. Г. д-р Милан Стојадиновић приредио је у хотелу на Авали г. Делбосу и његовим пратиоцима ручак. Г. Делбос је после тога обишао војничко француско гробљЈе и положио је венац на споменик француских хероја. После тога био је у аудијенцији код Краљевског намесника г- д-ра Станковића. У 17 и по часова примио је г. Делбос у фра,нцуском посланству г. д-ра Милана Стојадиновића и задржао се са њим дуже времена у разговору. У вече је Друштво пријатеља Француске приредило у клупским просторијама чај у част г. Делбоса, где је г. Делбос одушевљено дочекан и поздрав.љен. Том приликом је г. Делбос одржао ванредно значајан говор, чије смо главне мисли цитирали на уводном месту. Трећег дана боравка у Београду г. Делбос је примао у француском посланству Французе настањене у Београду, као и претставнике разних француско-југословенских удружења. Г. Делбос је са нарочитим задовољством примио претставнике југословенских ђака школованих у Француској. Претседник удружења тих ђака г. д-р Никола Миљанић, професор Универзитета, поздравио је топлим речима г. Делбоса, обећавајући да ће прокламовати годину 1938, двадесетогодишњицу мира, као годину посвећену Француској у нашој земљи. Г. Делбос је са задовољоством примио ово обећање. После потписивања напред поменутих трговинских споразума, Министар трговине и индустрије г. д-р Врбанић приредио је ручак у част г. Делбоса. После подне је г. Делбое, у друштву г. д-р Милана Стојадиновића, разгледао Музеј Кнеза Павла и изложбу пољске уметности у том музеју. Затим је разгледао завод за израду новчаница у Топчидеру.

Г. Делбос је направио посету Народној скупштини, где га је топло поздравио претседник Финансијског одбора г. Рајаковић. Г. Делбос је одговорио срдачним речима, изражавајући своју радост што се уверио да су све југословенске странке, заступљеие у Парламенту, подједнако пријатељски расположене према Француској. Земљораднички народни посланик г. Воја Лазић поздравио је г. Делбоса у име југословенских сељака. Г. Делбос је у свом одговору поздравио све сељаке народне посланике у овом дому. У вече су г.г. Делбос и д-р М. Стојадиновић примили наше и стране новинаре у Министарству иностраних послова. Г. Делбос се, у свом говору пред новинарима, најпре захвалио југословенском премијеру г. д-р Стојадиновићу и Краљевској влади на срдачном дочеку, а затим се захвалио целокупној штампи на правилном тачном и верном изражавању осећања Француске за Југославију као и Југославије за Француску. Г. Делбос је подвукао да је са-г. д-р Миланом Сто-

Г. Ивон Делбос и г. д-р Милан Стојадиновић обилазе Музеј Кнеза Павла

јадиновићем радио у пуној сагласности и сматра да ће његова посета обележити срећну етапу у односима наших двеју земаља. Затим је г. Делбос прочитао званично саопштење о својим разговорима са г. д-р Миланом Стојадиновићем. Тога дана увече приредио је француски посланик г. Брижер интимну вечеру у француском посланству у част г. Делбоса. Исто вече, 14 децембра, у 22,50 часова отпутовао је г. Делбос за Праг. На железничку станицу одвезао се са г. д-р Миланом Стојадиновићем. Испраћај је био врло срдачан.