Opštinske novine

Соци/ална хроника

833

Одлукс Акционог одбора за зимску помоћ

Акциони одбор за зимску помоћ одржао је с.едницу 3 децембра о. г. у кабинету Претседника Бео!градске општине. Седници су присуствовали Претседник општине г. Влада Илић, потпретседнице Акционог одбора г-ђа Августа Стојадиновић и г-ђа Олга Илић, Министар Социјалне политиие и народног здравл>а г. Драгиша Цветковић, випш саветник тога Министарства г. д-р Марио Крмпотић, Управник града Београда г. Милан Аћимовић, и секретар Одбора г. д-р Ђура Ђуровић, помоћник Директора Општег одељен>а Београдске општине. Пре почетка седнице упућен је телеграм Претседници Акционог одбора за зимску помоћ Њ. Кр. Вис. Кнегињи Олги, који гласи:

„Н>. Кр. Вис. Кнегињи Олги

Париз

18 децембра упутио је Акциони одбор апел београдском грађанству да својим прилозима у новцу и натури омогући помоћ сиромашним, нарочито деци, старцима и изнемоглим. Апел је штампан у свима београдским дневним листовима и у службеним „Општинским новинама".

Приступајући и ове године организовању зимске помоћи, чланови Акционог одбора осећају потребу да изразе топлу благодарност својзј узвишеној Претседници на непрестаном стараазу о онима који патг и да увере Ваше Краљевско Височанство да ће помзћ сиротињи и у току ове зиме бити организована на што је могуће бољи и ефикаснији начин. Са изјавама оданости: потпретседнице Акционог одбора за зимску помоћ: Августина Стојадиновић, Олга Илиђ." Примљен је извештај о раду у прошлој години и донесене су потребне одлуме о раду Одбора у току ове зимске сезоне. Скициран је проглас београдском грађанству, у коме се траже прилози у новцу и натури, утврђене су врсте помоћи које ће се делити и ■одлучено да се нарочита пажња обрати на сироти;ј.у која болује од туберкулозе. Традиционални бал Зимске помоћи одржаће се у Народном позоришту 5 марта 1938 г. Министар Социјалне полигике и народног здравља г. Драгиша Цветковић изјавио је да ће његово Министарство дати као прву траншу зимске помоћи 200.000 дин., а ако буде потребно даће доцније још. Управник града Београда г. Аћимовић дао је Одбору сугестију за евентуалну централизацију прикупљања прилога, бар у току зимске сезоне. При крају седнице дошао је претседник владе г. д-р Милан Стојадиновић кога су чланови одбора упознали са закључцима који су донети на овој седници.

Коларевић Илија: „Уметникова мати" (са X јесење изложбе)