Opštinske novine

Лривредна хроника Земаљска изложба живине, кунића, паса, мачака и оваца

Под високим покровитељством Њ. В. Краљице Марије, Министарство социјалне политике и народног здравља, уз сарадњу живинарских и других организација, организовало је велику земаљску изложбу живине, голубова, кунића, паса и мачака и смотру оваца и овчијих продуката од 16 до 20 децембра у павиљонима Београдског сајмишта. Изложба паса и мачака трајала је свега два дана, 16 и 17 децембра. Организација изложбе изведена је врло добро. Изложба је показала најбоље примерке домаћих животињских врста које се негују у нашој земљи и користи које се од њих добивају. Нарочито је у овом погледу задовољила смотра оваца и овчијих продуката. Влада је припремила опсежан програм на унапређивању овчарства и еманциповашу домаће текстилне индустрије од иностране вуне. Ова смотра је показала да постоји солидна основица за извођење тога програма.

Претставници разних установа при отварању изложбе живине. У средини претседник општине г. Влада Илић Изложба је отворена 16 децембра пре подне уз присуство великог броја позваних гостију. Изасланик Н>. В. Краља и Н>. В. Краљице Марије био је капетан фрегате г. Вуковић. Присутан је био и Претседник општине г. Влада Илић, затим делегати разних министарстава, претседници привредних комора, чехословачки трговински аташе г. Новак, претставници пољопривредног факултета и пољопривредних установа, претставници бугарске пољопривреде итд. У великом павиљону, где је изложена живина, поздравио је госте г. д-р Светислав Живковић, претседнргк Главног савеза југословенских одгајивача живине, кунића и голубова, захваљујући нарочито Н>. В. Краљици Марији што се благоизволила примити покровитељства ове изложбе. Захвалио се Министарствима пољопривреде и трговине, која су помогла организовање изложбе. Поздравио је затим претставнике бугарских пољопривредника, г. д-р Ивана Семерџијева, шефа одељења за живинарство бугарског министарства пољопривреде, и г. Бору Руменова, претседника бугарског живинарског друштва „Птица". Изложбу је отворио помоћник Министра Пољочт тго г\а тгс^ -П АДтлгх.Пхт I—ТотЈД ТЛГ>Т5И~Н V ГЛКППУ И9-

нео је да Министарство пољопривреде, поред осталих пет нових пољопривредних установа, подиже ове године и институт за испитивање вуне у Гопчидеру. Овај институт ће давати правце одгајивању оваца с обзиром на захтев наше индустрије и да олакша промет вуне. Смотра оваца на овој изложби има практичан значај, рекао је г. Новаковић, да нам покаже шта имамо и у ком правцу треба да радимо да задовољимо потребе наше текстилне индустрије. Ми немамо у довољној количини вуне финијих квалитета, а постоји могућност пласмана боље вуне проширењем одговарајућих типова оваца. Затим је г. Новаковић говорио о Јгначају живинарства за нашу привреду, које је највећим делом привреда ситног човека. Вредност само извезене жизине и живиннарских производа из наше земље износи годишње око 400,000.000. — дин. Затим су гости обишли и разгледали целу изложбу. Највећу пажњу посетилаца побудила је изложба паса и мачака, која је пружала много занимљивости и разоноде. Исто тако велику пажњу посетилаца привлачило је одељење оваца и овчијих продуката. Ту су изложене разне расе оваца. Поред тога изложене су вунене тканине фабрике г. Владе Илића из Београда и фабрике „Вуна Д. Д." из Карловца. Вардарска задруга за унапређење кућне радиности и задруга „Рукотворина" изложиле су ћилиме и остале производе од вуне. Завод за испитивање вуне изложио је примерке вуне наших оваца, ветеринарска експериментална станица Министарства пољопривреде изложила је сточне лекове и графиконе који приказују борбу са сточним болестима, млекара „Бели Манастир" изложила је млечне продукте. У павиљону где је изложена живина нарочиту су пажњу привлачиле ћурке, гуске и пловке. У централном павиљону организовао је Завод за унапређење спољне трговине изложбу паковања и сортирања јаја, живине, дивљачи и њихових продуката намешених за извоз у иностранство. Првих дана изложбе интересовање грађанства било је доста велико, а доцније је то интересовање попуштало. Другог дана изложбе раздељене су главне награде за најбоље изложене примерке живине, кунића, голубова и продуката текстилне индустрије. Жири је разделио девет пехара. Прву и највећу награду за живину, пехар Н>. В. Краљице Марије, добио је г. Сава Дујић, поседник из Новога Сада. Пехаре одбора за приређивање изложбе добили су г.г. Влада Илић, индустријалац и Претседник београдске општине, Васа Срдић из Темерина и Маринко Лаушевић из Ваљева. На овој изложби посвећена је нарочита пажња излагању примерака селекционисаних наших раса живине. Ово одговара тежњама званичне пољопривредне политике да се наше народно живинарство унапређује селекцијом домаћих раса, које су већ довољно отпорне и аклиматизоване за наше прилике. По свима павиљонима били су распоређени многи графикони и илустрације, из којих се могао ви7тети чнача! гнаке восте изложених животиња.