Opštinske novine

268

Београдске општинске новине

Разним примерима који су посматрани у току већег броја година, може се извести следећи табеларни преглед рачунања прометних вредности земљишта. Табела II

К О Ф ^ 51 С Л аЗ «, св а 6 8 О ^ ^ X ч

о

% 6 ® V 4 к к 6 >> §

в л о н « д

Дубина земљишта

до 50 т до 60 т до 70 т до 80 т до 90 т до 100 т итд.

Просечна вредност целог градилишта према нормалном градилишту

*/з од нормалне цене ног градилишта -7з.5 °Д нормалне цене ног градилишта од нормалне цене ног градилишта 4 , 5 од нормалне цене ног градилишта Ј /г од нормалне цене ног гредилишта '/5,5 од нормалне цене ног градилишта

нормалнормал- нормалнормал- нормалнормал- и т д. нормалном интерполацијом Овде ћемо већ само узети готове вредности неких објеката: Случај под I Грађевинска вредност зграде 800.000 Рентабилна вредност зграде 700.000 Колика је прометна вредност? 800.0004- (2.700.000)

П

= 733,000 дин.

Случај иод 2 Грађевинска вредкост 800.000 Рентабилна вредност 500.000 Колика је промегна вредност?

Г1 =

2.800.000 + 500.000

= 700.000 дин.

Случај иод 3 Грађевинска вредност 100.000 Рентабилна вредност 130.000 100.000+ 130.000

П:

Из овог прегледа лако је свакоме доћи до највероватније и најлогичније прометне вредности неког земљишта, као и могућности контроле куповне — односно продајне вредности истог земљишта. На овај начин свака контролна власт, за врло кратко време, може се одмах уверити о тачности продајне, односно куповне вредности, на основу чега ће учинити и наплату одговарајуће државне или општинске таксе. ПРОМЕТНА ВРЕДНОСТ ЗГРАДЕ Код прометних вредности зграда, за контролу наплаћених државних или општинских дажбина морамо имати у виду следеће околности: 1) да ли се зграда издаје — односно за ренту 2) да ли зграда служи за уживање — односно вила 3) код осталих случајева — односно код обичних кућа. Код првог случаја вредност прометна добија се г т (грађевинска вр.) + (2 X рентабилна вредн.) х з Код другог случаја вредност прометна добија се ј I _ (2 X грађевннска вр.) + (рентабилна вредн.) ~ 3 Код трећег случаја вредност прометна добија се ј - г грађевннска вредн, + рентабилна вредн. : 2 НаШомена. — Како се која вредност израчу.нава то смо већ видели из напред означених примера у првом делу.

Колика је прометна вредност

= 115.000 дин.

Из предњег објашњења видимо да се прометна вредност изводи из грађевинске и рентабилне вредности. 'Само у првом случају већу улогу и утицај на прометну вредност имаће рентабилна вредност, док у другом и трећем случају утицај на прометну вредност у сваком случају носи објекат. За овакву врсту контроле, као што се види из напред изнетих примера, лако је увидети да је контрола објекта врло лака и евидентна. ИСПРАВКА ГРАНИЦА ДВА ИМАЊА ИЛИ ДВА ГРАДИЛИШТА Врло често наићи ћемо на потребу исправке граница два или више имања. Ради чега је ова исправка потребна? Цил> правилног изграђивања појединих градилишта изискује потребу да ако се наиђе на случај из § 49 Грађев. закона може се вршити и законска исправка границе два имања. Положај једног имања према суседном 1 имању у таквом је односу да би исправком границе оба ова градилишта била способна за даље изграђивање. Не може се дозволити у оваквом случају да се свако од ових градилишта изграђује у стању у каквом се нашло. Услови за употребу овог законског члана јесу следећи: Да је једно од тих градилишта довољно способно да, и после одузимања површине и фронта од овог имања, парцела и даље остане у способном и нормалном стању за изграђивање. Да је градилиште за које се исправкатражи збиља у таквом положају да му је потребна исправка од суседне парцеле.