Opštinske novine

8

Друштвена хроника

Претседник турске Владе г. Џелал Бајар и Министар иностраних дела г. Ружди Арас посетили су Београд

Претседник турске владе г. Џемал Бајар и турски министар иностраних послова г. д-р Тевфик Ружди Арас учинили су званичну посету Београду, престоници Југославије, у понедељак 9 маја т.г. и задржали се овде 3 дана.

Под мудром управом Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника Павла и Претседника Југословенске владе г. д-р Милана Стојадиновића разрађене су и продубљене ове везе између Југославије и Турске и уткане у систем савеза, који су најбоља гаранција за европски мир.

Претседник Владе г. д-р Милан Стојадиновић у разговору са Претседником турске владе г. Џелалом Бајаром и турским Министром иностраних дела г. Ружди Арасом

Турски државници вратили су озим дужну посету Претседнику југословенске владе и Министру иностраних дела г. д-р Милану Стојадиновићу, коју је овај учинио Анкари у пролеће 1936 године. И ова посета је показала колико су чврсте пријатељске везе између Југославије и Турске, којима су дали основе Витешки Краљ Александар I Ујединитељ и г. Камал паша Ататурк, творац нове Турске.

Непос.редни резултати ових веза јесте Балкански савез, који је повезао у чврсту заједницу државе које броје 60 милиона становника. Турски државници, са својим госпођама и својом пратњом, стигли су на Београдску железничку станицу 9 маја у 10 и по часова увече. На станици им је приређен импозантан дочек. Били су присутни чланови Краљевске владе са г. д-р Миланом Стојадиновићем на челу, чла-