Opštinske novine

570

Београдске општ инске новине

дружења југословенско-чехословачких жена, што је, са својим сарадницама из Београда и Прага, омогућила да ова група младих Чехословака дође у нашу земљу, а да исто толика група наших омладинаца оде у Чехословачку. А онда је поздравио младе Чехословаке. Г-ђа Хусник се захвалила затим г. Илићу на свему што је учинио за младе Чехословаке. Гости су послужени. Г. Илић је разговарао са гостима и интересовао се да ли су научили наш језик. Видео је да многи знају прилично да говоре српскохрватски, а сви су лепо разумевали. Говорили :у да ће продужити студије нашег језика, који им је омилео.

нагласила нарочиту захвалност коју студенти дугују претседнику Општине г. Влади Илићу који је свесрдно омогућио њихов боравак код нас. Затим је говорио г. Драгољуб Поповић, прота, који је за време читавог пута пратио чехословачке студенте. Одлазак за Чехословачку Чехословачки омладинци су отпутовали за Чехословачку лађом у понедељак изјутра 15 августа. На пристаниште су их испратили Претставници Београдске општине, претставник чехословачког посланства, претседница Удружења чехословачких жена у

Претседник Београдске општине г. Влада Илић са својим чехословачким гостима у свом стану (у средини: г. Влада Илић и г-ђа Матилда Хусник)

Пријем код чехословачког посланика г. Липе Чехословачки посланик на нашем Двору г. Липа примио је у чехословачком посланству младе Чехословаке на дан 13 августа, остао са њима у пријатном разговору око пола сата и интересовао се како су провели у Југославији и шта су све видели. Вечера у Удружењу чехословачких жена Удружење чехословачких жена приредило је младим Чехословацима свечану вечеру 13 августа у Чехословачком дому. Вечери је присуствовао и чехословачки посланик г. Липа. За време вечере претседница овог Удружења г-ђа Матилда Хусник поздравила је госте говором у коме је истакла потребу што тешњих веза Чехословачке и Југославије и

Београду г-ђа Хусник и већи број грађанства. Испраћај је био срдачан. Чехословаци су и овом приликом изражавали своје задовољство боравком у Југославији. Кад се брод отиснуо од обале, још су дуго махали марамицама и рукама из брода, поздрављајући своје домаћине и грађане. Оппгги утисци са екскурзије. Ова екскурзија младих Чехословака, који су провели 38 дана у нашој земљи као гости Претседника Београдске општине г. Владе Илића, оставила је незаборавне утиске не само код екскурзиста, наше драге браће чехословачких омладинаца, него и код свих оних који су долазили у додир са њима приликом њиховог пута кроз Југославију, а нарочито код београдских, шумадијских и јужносрбијанских омладинаца.