Opštinske novine

Стр. 324

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

На предлог Претседника ОБр. 15565 Градско веће је Одлучило : Да са одлука Градског већа од 28 марта 1938 год. ОБр. 7303 измени и да гласи: Да се за суму од 2,300.000.— динара, откупи непокретно имање фабрике кожа „Бели орао", у ул. Кнеза ГТавла, и то катастарске парцеле бр. 109/2, 109 3, 109/4 катастарска општина Београд 2, у укупној површини од 3.301 м 2 са свима зградама и машинским инсталацијама које се налазе на овом имању а које се по земљишним књигама воде као власништво Државне хипотекарне банке. Да се за исплату купо-продаје цене закључи зај.ам код Народне банке у суми од 2,300.000.— динара под следећим условима: а) Општина града Београда ће издати једну меницу на Динара 2,300.000.— без рока са писменом изјавом да Народна банка има право да меницу попуни, ако Општина изостане са исплатом! ма и једне рате на име отплате дуга, или ако не плати камату за шест месеци унапред. б) Општина ће дуг отплатити у десет једнаких рата за време од десет година, а камату по 5% (по есконтној стопи банчиној) полагаће на цео дуг, односно остатак дуга, шестом.есечно унапред. Отплате у износу од 230.000.— дин. годишње Општина ће полагати почев од 1 јануара 1939 године, а камату шестомесечну унапред почев од дана закључења уговора у Суду о куповини фабрике кожа пређе „Бели орао." в) Из овог зајма Народна банка исплатиће власника купљеног непокретног имања када исти буде пренео имање на Општину града Београда без терета. Све таксе око овог зајма и преноса имања сноси Општина града Београда. 10 На предлог Претседника ОБр. 15564 Градско веће је Одлучило: Да се за суму од Динара 1,950.000.— откупи од Државне хипотекарне банке непокретно имање звано „кланични обори", и то парцела бр. 24 К.О. Београд 2, земљ. књиж. уложак бр. 1517, у површини од око 54.000 м 2 , као остатак по извршеној експропријацији од стране државе за потребе железнице БеоградПанчево. Да се куповна цена исплати из зајма који се за потребе ове куповине има закључити код Државне хипотекарне банке. Овај зајам; има се исплатити у року од десет година рачунајући од дана преноса има-

ња на Општину са 7°/о годишњег интереса на подлози градског приреза и прихода. Све таксе око преноса купљеног имања падају на Општину. 11 На предлог Претседника ОБр. 15677 Градско веће је Одлучило : Да се откупи 930 комада акција Индустриско-комерционалне банке А.Д. из Београда по цени од 8.000,— динара по комаду. Исплата купо-продајне вредности ових акција и трошкова скопчаних са овим; откупом да се изврши из зајма, који ће Општина града Београда закључити код Општинске штедионице и заложног завода града Београда у висини до 8,000.000.— динара под следећим условима: Камата на овај зајам износиће 6% са тромесечним обрачуном; Општина ће дати свој апцепт од Динара 8,000.000.— са изостављеним даном издања без истављеног рока са овлашћењем, да Штедионица може рок иставити по свом нахођењу, ако Општина не би уредно полагала своје ануитете; Исто тако Општина ће депоновати Штедионици све откупљене акције Индустрискокомерционалне банке у Београду као залогу; Најзад Општина ће једним писмом дати Штедионици овлашћење, да квоже сама без специалног налога скинути са једног потражног рачуна Општине потребну суму и употребити у корист Овога новога кредита, ако Општина не би у одређеним роковима полагала уговорену камату и отплате; и Рок исплате овога зајма пет година од дана искоришћења.

12

На предлог Претседника ОБр. 16142 Градско веће је Одлучило : Да се ради отварања Новог булевара ширина 20 метара који ће везивати Панчевачки мост са Дунавском улицом, а који пролази кроз имање г. Луке Милишића (према приложеној скици) прими директан споразум са сопствеником да ову површину уступи Општини бесплатно. Постојеће грађевине у колико се буду овим просецањем рушиле извршиће се интерна процена између сопственика и Отсека добра зашта ће следовати накнадна одлука. Преносне таксе плаћа Општина.