Opštinske novine

Друштвена хроника

653

рекције трамваја и осветљења „Никола Тесла" отпевао је сгаажно и громко државну химну. Крај химне такође је дочекан одушевљеним клицањем: — Живео Краљ! У 19.15 часова претседник Општине г. Влада Илић закључио је седницу и позвао присутне да узму учешћа у бакљади коју Београдска општина организује у част рођендана Нз. В. Краља Петра II. Свечана седница Градског већа преношена је преко радиа. Формирање поворке За време док се у Градској већници одржавала свечана седница Београђани су у масама хитали ка улици Маршала Пилсудског, где се је имала формирати поворка за бакљаду. Многобројна београдска друштва и организације, са својим музикама на челу, пролазиле су улицама у савршеном реду и достојанствено. На углу улица код хотела „Српски Краљ" организатори свечаности дочекивали су друштва и организације и распоређивали их на места одређена према програму свечаности. Поворка је све више расла и добивала све импозантнији изглед. Нешто после 19 часова све организације и друштва били су на својим местима. Цео простор, одређен за формирање поворке, у улицама Маршала Пилсудског и Риге од Фере — све од главног улаза на Велики Калемегдан па до Душанове улице — био је испуњен светом. Трговци и занатлије позатварали су своје радње и радионице још пре 19 часова. Десетак минута пре 19 часова пљуснула је јака киша. Али то није могло ни за часак да поколеба групе грађана које су ишле ка зборном месту, као ни оне који су већ заузели своје место. Музике су трештале весело, грађани, добро расположени и раздрагани, распоређивали су се према програму, не жалећи нимало што ће покиснути. Нико није ни помишљао на то да напусти поворку и да се заклони од пљуска. Срећом, киша је брзо престала, опране улице су заблистале, под чаробним електричним осветљењем, као огледала. Непрегледне масе света на тротоарима У поворку су се сврставале организоване групе грађана. Али су и огромне масе неорганизованог грађанства узеле учешћа у овој великој народној свечаности правећи густе шпалире десно и лево на свима тротоарима улица кроз које је имала да прође бакљада. Од улаза на Велики Калемегдан па све до „Славије" тротоари улица Краља Милана, Престолонаследниковог трга, Кнез Михаилове као и тротоари по свима пограничним попречним

улицама, били су просто опседнути светом. Тако исто и сви прозори и балкони у горњим улицама били су начичкани грађанима. На Теразијам-а од угла улице Кнеза Михаила до угла улице Краља Александра било је толико света, да су се многи морали попети на кафанске столице и столове. Гости у кафани „Москва", док је бакљада пролазила, сви до једног стајали су на столицама. Код хотела „Лондон", на Цветном Тргу и на „Славији" тротоари су толико били закрчени да се није могло проћи. Ову непрегледну масу света с времена на време осветљавала су два снажна рефлектора, који су били постављени на врху Светосавске улице, испред Савиначке цркве. Нзихови густи снопови светлости допирали су и објасјавали простор чак до почетка Кнез Михаилове улице. Слика је била импозантна и величанствена. Са нестрпљењем Београђани су очекивали пуцњаву топова са Горњег Града, који су по програму имали да објаве полазак бакљаде од Калемегдана.

Полазак бакљаде Нешто пре 20 часова претседник Београдске општине г. Влада Илић, са градским већницима и претставницима београдских друштава и организација, који су присуствовали свечаној седници Градског већа, са запаљеним бакљама у рукама, прешли су из општинске зграде, Узун Мирковом и Париском улицом, и стали су на чело поворке испред хотела „Српска Круна". Тачно у 19,55 часова, по утврђеном програму, са бедема Горњег Града одјекнули су топовски пуцњи. На тај знак да бакљада треба да крене, затрубила је соколска фанфара. Прва група поворке — Претседник Општине г. Влада Илић, градски већници и претставници организација и установа који су учествовали на свечаној седници — кренула је напред са запаљеним бакљама. Чим је поворка кренула, почели су да падају поклици дуж целе поворке, које је прихватила маса света на тротоарима и у самој поворци: — Живео Краљ Петар II! — Живела Краљица Марија! — Живео Кнез-Намесник Павле! — Живео Краљевски Дом Карађорђевића! — Живела Југославија! С једне и с друге стране поворке образују огњени ланац униформисани скаути и соколски нараштајци, носећи у рукама запаљене бакље. Редови нараштајаца са пламтећим бакљама нарочито су густи око групе сокола, која под блеском буктиња, изазива нарочито леп утисак.