Opštinske novine

666

Београдске општинске новине

свих сила ради расправљан>а економског положаја у свету. Г. Лансбери и његови сарадници чине апел на разне владе да оне инсистирају да би се план бившег претседника белгијске владе г. Ван Зеланда узео у расматрање. Г. Лансбери је добио за ово потпуни пристанак у Софији и Букурешту. На Савском пристаништу дочекали су и поздравили енглеског државника: виши чиновници Министарства иностраних послова, у име Претседника Краљевске владе и Министра иностраних послова; у име Претседника Београдске општине градски Еећник г. Јевремовић са госпођом (која је Енглескиња); претставници енглеског посланства, претставници пацифистичких друштава у Југославији. Г. Лансбери је одмах после краћег одмора у хотелу „Српски краљ", где је отсео, посетио Главни савез српских земљорадничких задруга, где га ј? дочекао и поздравио министар без портфеља г. Воја Ћорђевић. Г. Лансбери је провео сат и по у разговору са г. Ђорђевићем интересујући се за наше задругарство и социјални положај нашег сељака. Распитивао се за везе нашег задругарства са задругарством Бугарске и Румуније. У недељу после подне је лорд Лансбери, у друштву са министром г. Ђорђевићем, посетио неколико шумадијских села. Прегледао је Внчачку задругу, где су му задругари приредили топао дочек и спремили закуску. Г. Лансбери се врло пријатно осећао међу шумадијским сељацима, разговарао је са њима врло срдачно интересујући се не само за њихов живот негуЈ и за њихове погледе на опште човечанске проблеме. При томе се дивио разумним примедбама које су сељаци стављали и питањима која су му постављали о општим политичким проблемима. Видео је да се наш сељак интересује и за прилике у другим земљама и да нарочито радо прати догађаје који су у вези са

миром и ратом. Саветовао их је да се моле за мир и срећу човечанства, имајући увек на уму да је мржња — смрт, а љубав — живот. Г. Лансбери је за време свога боравка у Београду посетио Претседника Министарског савета и Министра иностраних дела г. д-р Милана Стојадиновића, министра грађевина и социјалне политике гг. Стошовића и Цветковића и Претседника Београдске опопштине г. Владу Илића. Приликом пријема у кабинету Претсденика Београдске општине г. Лансбери се задржао дуже времена у разговору са Претседником г. Владом Илићем, интересујући сг за комуналне проблеме Београда. Г. Лансбери је, на чају у Енглеско-американскојугословенском клубу, одржао врло карактеристичан говор где се изразио необично похвално о кирољубивим тежњама балканских држава. „Кад би и остали народи — рекао је г. Лансбери — пошли примером балканских народа, онда у срету уопште не би дошло кикад до рата. Колико у томе балканске државе предшаче осталим земљама најбољи су доказ Солунски спораразум и резултати последње конференције Мале антанте на Бледу. И зато ми баш све више изгледа да су мали народи они који су примили на себе задатак да поведу свет у правцу боље будућности". У хотелу „Српски краљ" приређена је вечера у част лорда Лансбериа, којој су присуствовали, поред енглеских гостију, министри гг. Добривоје Стошовић и Воја Ђорђевић, Претседник Београдске општине г. Влада Илић, виши чиновници Претседништва владе и Министарства иностраних послова, претставници Сената. Г. Лансбери је отпутовао из Београда 30 августа задовољан утисцима које је овде стекао и расположењима на која је наишао. Отишао је за Будимпешту, да продужи рад на својој племенитој мисији.

Бивши француски министар трговине и индустрије г. Пол Бастид посетио је Београд, да отвори француску изложбу на сајму

За отварање француске изложбе у Спасићевој задужбини на сајму допутовао је нарочито у Београд г. Пол Бастид, бивши француски министар трговине и индустрије. Он је отворио француску изложбу 13 септембра пред великим бројем угледних гостију. Од стране Краљевске владе били су присутни министри гг. Кабалин и Буић, затим француски посланик г. Брижер са особљем посланства, делегат претседника Београдске општине, г. д-р Стева Поповић, чланови Управе сајма, претставници београдске привреде и банкарства и делегати многих културних организација. У свом говору г. Пол Бастид је похвалио Београдски сајам, за који је рекао да се сасвим слобод-

но може мерити са сајмовима у многим већим европским центрима. Учешће Француске на Београдском сајму треба и мора да постане традиција. Министру г. Бастиду одговорио је претседник Друштва за приређивање сајма г. Милан Стојановић изјављујући захвалност и њему и целој Француској за учешће на овом сајму. Г. Пол Бастид је говорио после подне на радију, а увече је приредио вечеру код „Српског краља" организаторима изложбе и претставницима Београдског сајма. Сутрадан увече је управа Сајма приредила вечеру у част г. Пола Бастида.

Нови градски већници Решењем Министра унутрашњих послова Београдске општине, а постављено је осамIII Бр. 29385 од 3 септембра 1938 год. разре- наест нових (четири већничка места била су шено је дужности четрнаест градских већника од раније упражњена).