Opštinske novine

11

Соц ијална хроника

789

у Грчкој 112, у Бугарској 131, у Југославији 150, у Румунији 182 детета. Ова се смртност односи на раздобље од 1931—1935 године. Становништво ових земаља састоји се према својој социјалној структури првенствено од земљорадника, према томе је и смртност сеоске деце највећа. Стога је неопходно потребно да запггита деце свих ових земаља посвети велику пажњу заштити све сеоске деце. У том смислу донете су и резолуције овог конгреса које захтевају да првенствено треба радити на томе да се подигне здравствени, културни и економски ниво села у балканЉим земљама. Сем тога захтева се да се што већа пажња посвети школовању потребног особља почевши од лекара, заштитних сестара, дечјих неговатељица па све до бабица. Учесници конгре-са посетили су гроб Краља Александра I Ујединитеља на Опленцу, гроб Незнаног јунака на Авали. Овом приликом пољожили су страни делегати венце. За учеснике приређен је банкет код „Паласа" на који их је поззао у име града Београда и већа Претседник Београдске општине г. Влада Илић.

На банкету поздравио је учеснике у име г. Владе Илића г. д-р Тихо..,ир Симић, професор университета и градски већник. На овом банкету нагласио је између осталих говорника г. Ван Нотен, претседник еђународне уније и г. Радеф, претставник града С—рије, аначајан рад Београдске општине на раду дечје заштите и напоре око подизања савремених институција за збрињавање деце. — ПослеДњи дани конгреса били су посвећени разгледању институција дечје заштите у Београду. Југословенска унија за заштиту деце — на челу са својом неуморном претседницом г-ђом Анастасијом Спасић, главним одбором и конгресним одбором — уложила је много труда за организацију овог конгреса и издала је, у заједници са унијама других балканских земаља и Међународном унијом у Женеви, књигу реферата овог конгреса на француском и немачком језику. Ово издање елужи као документација стања и рада балканских земаља за стручњаке на пољу дечје заштите широм целог света.

Међународна изложба дечје заштите у Београду

У вези са радом II Међубалканског конгреса дечје заштите отворена је 1 октобра Међукародна изложба дечје заштите на Сајмишту, која је трајала до 25

Свечаности су присуствовали изасланик Његовог Величанства Краља Петра II пуковник г. Антон Кокаљ, Од стране Његове Светости Патријарха био је присутан

Изасланик Њ. В. Краља пуковних г. Кокољ, Министар социјалне политике и народног здравља г. Драгиша Цветковић и претседник Београдске општине г. Влада Илић (у средини стоји) на свечаном отварању Међународне изложбе дечје заштите у Спасићевом повиљону на Сајмишту октобра. Ову Међународну изложбу — прву своје Епископ г. Дионисије. У име града Београда присуврсте у Европи, — отворио је Министар Социјалне ствовао је Претседник Београдске општине г. Влада политике и народног здравља г. Драгиша Цветковић. Илић са већницима.