Opštinske novine

11*

Социјална хроника

791

од 6 до 10 година за 58Д п /о. Према томе, у Београду смањена је дечја смртност, за последших десет година, за 50%. Врло су интересантни графикони о смртности деце по квартовима који поновно документују да је смртност деце зависна од социјално-економске структуре средине. Док је смртност у асанираним и савремено изграђеним квартовима минимална и може да се упореди са резултатима културних средингга запада, дечја је смртност на пример у IX кварту (познатој Јатаган-мали) још увек огромна. Из других графикона који показују рад града Београда на дечјој заштити види се да је 1937 год. било под социјалном или здравственом заштитом 47.500 београдске деце. Живот заштићене београдске деце приказан је на врло успелим фотографијама и фотомонтажама. Детаљно је приказан живот деце у Градском дому дечје заштите, чија је макета смештена у средишту изложбе.

Изложбе Француске, Енглеске, Америке и Немачке смештене су у павиљону број 1. Врло интересантне и успеле изложбе Чехословачке и Италије смештене су у својим националним павиљонима на сајмишту. Сви одељци појединих земаља на оригиналан начин документовано су изнели колико пажње посвећује савремено дрз^штво одгоју детета. Њено В. Краљица Марија, висока заштитница Југословенске уније за заштиту деце, посетила је међународну изложбу дечје заштите на Београдском сајмишту. За ову изложбу интересовали су се и Краљевски намесници гг. д-р Раденко Станковић и д-р Иван Перовић. Изложба је одлично успела и била је посећена од више десетина хиљада посетилаца.

Годишња скупштина Савеза здравствених задруга

Годишња скупштина Савеза здраветвених задруга одржана је 16 октобра т. г. у 9 чаоова пре подне у сали набављачких задруга у Поенкаревој ул. бр. 21. Београдску општину заступао је г. д-р Велимир Михаиловић, градски већник. Скупштину је отворио Претседник г. д-р Прохаска и поздравио Краљевог изасланика, изасланика Министра социјалне политике и народног здравља, изасланика Претседника Општине града Београда, као и све остале многобројне изасланике. Г. д-р Прохаска је са неколико бираних и топлих речи захвалио Њ. В. Краљу Петру II на интересовању и сталном старању за ствар задругарства. Потом захваљује Господину Министру социјалне политике и народног здравља на потпомагању идеје задругарства и новчаној помоћи. Био је врло дирљив моменат, када

је поздравио са пуно поштовања, топлим и искреним речима најстаријег задругара у земљи г. Главинића, министра у пен. Овај поздрав изазвао је буру одушевљења и спонтане изливе симпатија према уваженој старини г. Главинићу. Већина изасланика је поздравила годишњу скупштину са много лепих жеља за будући рад здравствених задруга, подвлачећи уз то досадањи успешан и користан рад здрав. задруга за народ и државу. После поздрава претседник г. д-р Прохаска говорио је о значајном раду здрав. задруга на унапређењу народног здравља и великој делатности на културном и просветном пољу. Кон-статује да је врло много до сада урађено, али исто тако да има још много да се ради. После овога говора прешло се на дневни ред.

У Предграђу Петра Мркоњића подиже се Дом културе

Друштво за подизање Предграђа Петра Мркоњића ради марљиво на унапређењу овог краја. Београдска општина, а нарочито садашња управа са г. Владом Илићем на челу, изашла је у сусрет сиромашним становницима овога предграђа и увела им осветљење, водовод и изградила калдрму. Али становници предграђа, иако живе у Београду, далеко су од београдских културних установа. Заморени радом и заузети својим бригама они не могу да искори-сте ни позориште ни Коларчев универзитет. Зато је Друштво за подизање овог предграђа повело акцију још пре десет година да се у овом крају изгради Дом културе, где ће бити смештене све културне и националне установе овога краја и одакле ће зрачити просвета по целом предграђу. Сакупљен је новац и купљено земљиште, сакуп|љен је затим, највише добровољним прлиозима у натури, материјал за градњу зграде. Београдске циглане су дале циглу. И Претседник Општине г. Влада Илић приложио је хиљаду динара и пет хиљада цигала. 16 октобра освећен је камен темељац за овај Дом. Овој лепој свечаности, на којој се искупио велики број становника овог предграђа присуствовао је и

претставник Београдске општине градски већник проф. г. Милорад Симовић, који је бираним речима истакао значај ове култруне установе и рдао признање становницима овог краја на овако великој љубави према просвети и снажној вољи и способности да своје племените намере приведу у дело. Претседник Одбора за подизање Дома г. Ђорђе Станишић, молер, поздравио је госте и језгровитим и јасним реченицама изнео побуде које еу руководиле становнике овог краја да приступе подизању Дома културе. Рекао је да тај дом треба да буде за овај крај Коларчев универзитет, Народно позориште и шко:ла и за децу и аа одрасле. У овај дом моћи ће становници овог краја, иако уморни после дневног посла, да навраћају увече, јер им је близо и моћи ћ(е у њему много корисног да науче. Захваљује свима дародавцима који су својим прилозима омогућили да се приступи овом корисном послу и нада се да ће ее и у будуће одазивати добри и племенити људи апелу претставника овога краја и да ће омогућити да се започети посао заврши. Њихова помоћ улиће грађанима овог краја нову вољу и снагу за културну саморадњу — завршио је г. Станишић.