Opštinske novine

Стр. 56

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

„Фонд за одржавање и грађење ошитинских путова Општине Града Београда".

§ з. Руковање прихода и расхода Руковање и књижење прихода и расхода врши се према постојећим прописима за руковање и књижење осталих градских прихода и расхода.

§ 4. Наредбодавац за исплате Наредбодавац за исплате из овог фонда је Претседник Општине града Београда односно помоћни наредбодавац који зато сходно § 85 и 87 Закона о градским општинама буде одређен. Наредбе за исплату врше се на основу одобреног буџета овог фонда и посебних одлука Градског већа сходно § 63 Закона о недржавним путовима и чл. 35 до 37 Правилника о употреби народне снаге од 2 јула 1930 год МГБр. 48869 (Службене новине од 16 јула 1930 год. бр. 59 и њихових измена МГБр. 24402 од 18 јуна 1958 г. Службене новине од 29 јуна 1938 год. Бр. 143).

§ 5. Прописи за трошење Фонда Утрошак новца вршиће се по истим прописима по којима Градсха општина чини исплате по Општем градском буџету.

§ б. Радови и набавке на које се може Фонд трошити. Из новца овога Фонда вршиће се: Израда модерних л^ловоза за тежак, средњи и лаки саобраћај од ситне и крупне коцке и призми (камене и т. сл.) као и израде (топлим и хладним поступком) свих врсга коловозних застора, код којих је спојна грађа цемент, тер или битумен (подразумева'у!.и и површинске обраде и превлаке) и сваки други погодан материјал за израду модерних колсвоза, као и израда модерних пешачких стаза на тим општинским путовима. Набавке материјала и

алата, који су потребни за одржавање и грађење општинских путова, земљани и вештачки радови на грађењу, реконструкцији, оправци и одржавању тих општинских путова и објеката на њима као што су: 1) Набавка камена, туцаника, шљунка, песка и осталог материјала; 2) Довоз и развоз овога материјала до места употребе (само у случају ако се оват не би могао извршити превозним средствима народне снаге); 3) Отварање инсталација и експлоатација камених мајдана и шљунхара и плаћање откупнине или закупнине за исте; 4) Ваљање општинских путова ваљцима, који већ стоје на расположењу или који ће се набавити из тога Фонда; 5) Сви остали земљани и вештачки радови на самим путозима и њиховим објектима или на оним објектима, који не сачињавају делове самог пута него се подижу или су подигнути, да се путни саобраћај на њему заштити од шкодљивих утицаја као што су: градња и одржавање канала за одЕодњавање пута, дренажа и заштита пута од осипљивих терена, заштита пута од поплаве, изгргдља подвожњака и надзожњаха прехо жеље._Н1чких пруга и др., који се не би могли извршити употребом народне снаге; 6) Набавка и новог и оправка старог алата у колико обвезници не донесу потребан алат; 7) Исплата надница путарима и помоћном надзорничком особљу запосленом на организацији и надзору над радом са народном снагом, као и трошкови за осигурање овог особља против болести и незгоде; 8) Набавка, засађивање и одржавање садница дуж путова општинских; 9) Све остале набавке и радови, који овде нису поименично наведени али су потребни за градњу, реконструхцију, оправку и одржавање општинских пугова и објехата, који леже ван пута али служе било његовој заштити од штетних дејства воде или од сипљивог и клизавог терена било заштити путног саобрабраћаја; 10) Исплата радника, матери;ала, елементарних непогода и лечења озлеђених на раду, сходно одредбама Правилника о употреби народне снаге. Иснлата раденика за извршење самих радова вршиће се само у случају ако се није пријавио довољан број за лични рад већ ће да плате откупнину, која улази у тај Фонд; 11) Сви трошкови за израду техничких елабората, расписа лицитације, колаудовања