Opštinske novine

Нова управа Београдске општине

509

Крај говора г. Илића поздрављен је усклицима и аплаузом. Г. Илић је затим уступио претседпичко место г. Војину Ђуричићу, који је одржао овај говор: „Господине Претседниче, Господо већници, На прзом месту да се одужим савести што ћу, преузимајући нози положај, изразити у име своје, а верујем и у име нозих зећника, најтоплију захвалност Господину Претседнику, његозим сарадницима и чиновницима на сјајним резултатима које су постигли у току овог кратког пзризда од четири и по године. После лутања којим су били праћени прзи поратни напори, Београд је најзад с тим људима нашао прави пут. И полазећи тим правим путем, он је у исто време трасирао пут и онима који после њих долазе. Због тога, господо, не износећи никакав програм, него продужавајући са традицијом која је била заснована изјавом г. Владе Илића у време када је примао дужност, да наш једини програм јесте рад,

часна служба своме народу и престоници нашега народа, ја мислим да можемо сви заједно преузети обавезу према Београду и према Држави, да ћемо наставити у томе празцу истим путем каказ је већ програмом наших непосредних претходника заснован. Јер већ и оно што је почето и што има да се доврши претставља само по себи огроман програм, па то треба прво зазршити. У времену када преузимамо ову тешку и одговорну дужност, наша земља је узбуђена, као и цела Европа, догађајима који се одигразају на међународном плану. У толико ће, верујем, и наш задатак бити више диференциран, и наш програм нормалиог и мирног развитка има да буде попуњен бригом и радом које служба овој друг1ој зрсти послоза намећз. Завршавам тиме што још једном најтоплије и најсрдачније захваљујем господи градским већницима и чиновниЦима, а у првом рзду мом уваженом пријатељу и претходнику господину Влади Илићу." Говор Претседника г. Војина Ђуричића поздрављен је усклицима и дуготрајним аплаузом. Седница је закључена у 18 и 30 часова.

Први радови нове Општинске управе

После упознавања са најважнијим општинским проблемима претседник г. Војин Т>уричић у једном експозеу пред општинским већем, у коме је образлагао потребу закључења инвестиционог зајма у износу од 250 милиона динара, изложио је и своје гледиште на поједина питања која чекају своја решења, а која су у зависности од овога зајма. Говор г. Ђуричића није имао карактер излагања једопштег програма рада, већ се ограничио на оне проблеме чије је решавање условљено зајмом; доносимо у главним линијама излагања г. Претседника по овим питањима. На првом месту нови зајам треба да послужи исплати извршених експропријација, као и оних које тек треба да се изврше. За већ изврш^ене експропријације Општини је потребан 41 милион динара, преко оних кредита којима Општина сада располаже. На исплате тих експропријација грађани београдски нестрпљиво чекају, јер су то обавезе општинске. Ако се, даље, посматра како су уређене главне комуникационе артерије, видеће се да ни саобраћај ни будући развој Београда нису задовољени и да се намеће потреба да извесне саобраћајне артерије буду одмах проширене и уређене путем нових експропријација. Р.ади тога потребно је да се цифра садашњег задужења општине за експропријације, у износу од 41 милион динара, повећа на 90 милиона, да би се са тих нових 49 милиона динара могле извршити експропријације у улицама чије је проширење у пројекту.

Међу такве улице спада, например, Булевар Кнеза Павла. Он је у своме доњем делу проширен, а сужава се онде где треба да избије у центар града, код Народног позоришта. Даље у тај број улица долази Васина, у којој је први хотел Београда, у којој је Берза, Државна хипотекарна банка, Универзитет и Народни универзитет.

Г. г. Војин Ђуричић и Влада Илић у Дечјем прихватилишту

За проширење долазе у обзир још Дечанска улица, која треба да буде главно олакшање за саобраћај на Теразијама. Затим, Нзегошева улица, улица Цара Николе II, Булевар Франше Депереа, који ће имати нарочити значај у будућој саобраћајној политици Београда. 2*