Opštinske novine

574

Беог радске општинске новине

шких и хуманих организација, шаље своме младоме Краљу у име целокупног становништва Београда најсрдачније честитке и изразе непоколебљиве поданичке верности и неизмерне љубави. Београд је вечито свестан колико наш херојски народ дугује славној Династији неумрлог Вожда за сре-Кан исход исполинске борбе за ослобођење и уједињење наше лепе и велИке Отаџбине. Он је дубоко уверен да +16 под сре^ном владавином Вашег Величанства наша племенита, велика и недељива Југославија коју је Ваше Величанство примило у наслеђе од својих неумрлих предака Петра Ослободитеља и Александра Ујединитеља, бележити деценије сре^Кног напретка у миру и благостању. Са том вером Престоница Ваше недељиве Краљевине кличе своме младоме Монарху из дубине свога радосног срца: ДА ЖИВИ ЊЕГОВО ВЕЛИЧАНСТВО КРАЉ ЈУГОСЛАВИЈЕ ПЕТАР II! ДА ЖИВИ СЛАВОМ ОВЕНЧАНИ ДОМ КАРАЂОРЂЕВИЋА! Присутни су пропратили читање телеграма бурним акламацијама Нз. В. Краљу Петру II и Краљевском Дому. Певачко друштво трамвајских радника „Никола Тесла" отпевало је државну химну. Тиме је завршена свечана седница. Благодарења у београдским црквама На сам дан Краљевог рођендана, 6 септембра, одржана су у Београду благодарења у храмовима свих вероисповести.

Свечано благодарење отслужено је у Саборној цркви, које је почело у 11 сати пре подне. Пред црквом је био постројен почасни одред пешадијског пука Краљеве гарде са пуковском музиком. Благодарењу у цркви су присуствовали: Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле у пратњи виших функционера Двора, бивши претседник Народне Скупштине г. Милан Симоновић, бивши претседник Сената г. д-р Антун Корошец, претседник Краљевске владе г. Драгиша Цветковић са више чланова владе, Претседник Београдске општине г. Влада Илић са градским већницима, командант града Београда генерал г. Петар Косић, Управник града Београда г. Драгослав Лазић, већи број бивших министара, бивших народних посланика, претседници Краљевске академије наука, Државног савета, Касационог суда, гувернер Народне банке, дипломатски кор, генералитет, официрски кор, претставници културних, националних и хуманих удружења и велики број грађанства. Чинодејствовао је Њ. Св. Патријарх г. Гаврило уз асистенцију четворице владика и петнаесторице свештеника. После завршеног богослужења одржао је пригодан говор бачки епископ г. Иринеј Ћирић, који је истакао да цео југословзнски народ с највећом вером гледа у нашег младог Краља, дубоко верујући да ће он бити достојан потомак Својих славних предака и да ће, одгајан у духу свих Карађорђгевића, умети и знати да управља државним кормилом. Он је нарочито напоменуо да цела земља, на дан б еептембра, са истим осећајима најдубљг и најискреније љубави прославља рођендан свога Владара и да се нада да ће Бог дати да

Краљевски Намесници г. г. д-р Иво Перовић и д-р Раденко Станковић и претседник Краљевске владе г. Драгиша Цветковић излазе из Саборне цркве после благодарења.