Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ
Стр. 91
МЕСЕЧНИ И НЕДЕЉНИ ИЗВЕШТАЈ о најнижим, највећим и просечним ценама пољопривредних проиввода, колонијалне робе,
домаће стоке равног материјала и радничких надница на београдском тргу у месецу јануару од 1-1 до 31-1 1940 године и од 7-Н до 13-И 1940 године
Просечна цена
Просечна цена
В Р С Т А
Мера
у динарима
В Р С Т А
Мера
у динарима
2 нед.
месеч
2 нед.
мес<-ч.
Жито
Патлиџан црвени
1 кгр.
Пшеница
100 кгр.
905 —
2П2.18
Патлиџан пиави
1 ком.
■ .
Раж
177 50
176/25
Паприка љута
100 ком.
6*.—
3.50
Јечам
! 77 50
178." 2
„ туршијара
»»
—.—
—.—
Овас
17^.50
178 12
„ бабура
ш
Кукуруз у зрну
125.-
130.-
Краставци
_.
* у клипу
—.—
—.—
Ротквице
1 веза
Брашно и хлеб
Роткве
1 кгр,
2,75
2*62
Брашно пшенично Но. 2
1 кгр.
3-
3.-
Воће
Но. 1
3 2^
3.25
Јабуке
1 кгр.
9.-
7.62
„ „ бело
3.75
3.75
Крушке
8 25
6 45
„ „ кукурузно
2.—
2.-
Брескве
»»
—.—
' —.
Хлеб пшенични црни
3 25
3.2=»
Кајсије
ф
* * бели
3.75
3.75
Трешње Вишње
»»
Месо
Јагоде
»»
—.—
Говеђина
1 кгр.
12.—
12.—
Малине
»»
—.—
жива мера
100 кгр.
437.50
48*.37
Грожђе
»»
—.—
—.—
Телећина
1 кгр.
20 —
19 87
Шљиве ранке
»»
—.—
—.—
„ жива мера
100 кгр.
775.-
712 ••>()
Шљиве јесење
»»
- . -
—.
Јагњећина
1 кгр.
27 —
36 50
Шљиве сушене
,,
6 50
8.—
„ жива мера
100 кгр.
9?5.—
—.
Лубенице
1 ком.
—.
—.—
Овчетина
1 кгр.
12.—
11.62
Диње
,,
—.—
—.—
* , жива мера Свињетина
100 кгр.
—.
Мушмуле
1 кгр.
3.-
5.47
1 кгр.
15 50
15.-
Ораси без љуске
„
24. -
24.75
, жива мера
100 кгр.
830.
8-0.-
Ораси са љуском
„
87>
8.50
Свињско сушено
1 кгр.
20.-
18.'2
Кестен
„
8.25
8.2-
Кобасице
23.'0
25.50
Смокве свеже
»
—.—
-
Шваргле и чварци
12 50
13.
суве
,,
14.—
13 62
Пршута
39.50
4Ј.37
Лимун
1 ком.
1 25
1 21
Салама
38.—
38.
Банане
,,
225
2.21
Шунка кувана
42.50
42.37
Неранџе
,,
2.50
2.50
Шунка некувана Сланина сирова
24.25 16. -
25.50 16.31
Колонијална и друга роба
* сува
23 —
22.5 >
Шећер у коцкама
1 кгр.
15.—
15.—
* ужичка
34 75
33.6?
„ у кристалу
»
13 -
13.—
Маст свињска
16 71
17.81
У праху
,,
15.—
15.-
Сало
17.—
17.33
Кафа сирова
»»
86.-
86.-
Лој топљен
17 -
15 33
пржена
,,
100.—
100.—
* нетопљен
12.5'
13.12
Шећер жути Со млевена
"
24.2.75 24.2.75 Риба
Бибер крупан
„
45.—
45.-
Шаоан
1 кгр.
14.50
14.12
Бибер ситан
,,
50 —
50.—
Сом
24.7^
25.31
Паприка млевена
»»
40,—
40,-
Кечига
55.43
Гершла
„
11.-
11.—
Смуђ
32^0
31.06
Фида
»»
8 50
НЈ0
Пастрмка
21 2">
22 62
Макарони
»
13. *Ч)
13.50
Штука
17.50
17.31
Криз
»»
4 50
4.50
Бела
5.50
7.62
Бадем са љуском Бадем без љуске
»» »»
22.50 52.—
22.50 52.-
Млеко
Лешник са љуском
»»
18 -
IX.
Млеко кравље
1 лит.
2.75
2.75
Лешник без љуске
»»
43 -
43.
Млеко овчије
- .—
—.—
Ванила у шипкама
775 —
77\-
Млеко кисело
1 крг.
7 —
7.-
Ванила у праху
»»
.200.—
1200.—
Масло (путер)
41.50
38.43
Пиринач
12.-
12.«—
Масло топљено
:-6. -
31 >7
Урма
»»
.<2 50
5 9 .50
Кајмак
25-
24.87
Мак
22 -
22.—
Сир обичан
11 50
13.-
Чај
»»
200.—
200.-
„ сомборски
22.50
20.25
Цигура
»»
19.-
19.-
„ качкаваљ
'2 50
21 87
Цимет у шипкама
»»
90,—
90. -
„ трАпист
30 -
28.25
Цимет ситан
10\—
101.-
„ ементалер
ЗЈ.50
29.50
Грожђе суво Какао
»
15.70.- 1570.— Поврће
Чоколада
;;
69 —
69.-
Пасуљ
1 кгр.
5.75
6.18
Зејтин за јело
1 лит.
28 -
28.
Боб
20.—
Сирће винско
»»
6 50
6.50
Сочиво
10.-
9 25
Есенција
50.-
50.-
Грашак у зрну млад
—.—
Мед
1 кгр.
19.-
19.-
Грашак у зрну зрео
10 50
11.
Восак
60.-
»0.—
Кромпир стари
2.37
1.87
Пекмез од шљива
м
8 -
8.-
Кромпир нови
—.
Свеће воштане
;;
72 50
72.50
Лук црни
1.87
1.87
„ стеаринске
-
З г . -
35 -
Лук бели
7 75
6 25
„ парафинске
и
З ч .'о
33 50
Лук прази
1 веза
2.—
1-46
Сапун за умивање
1 ком.
10.50
10.'»0
Боранија
1 кгр.
- . -
—
Сапун за рубље
1 кгр.
12.50
12.50
Бундева
1 ком.
7.37
8.31
Сумпор у шипкама
8.-
8.-
Тиквице
1 кгр.
—.—
Сумпор у праху
м
8.-
8.—
ИЈаргарепа
4 50
3 93
Сода камена за рубље
3.-
3.—
Купус сладак
4.25
3.33
Сода масна за сапун
»»
10.-
10.-
Купус кисео
З.Ч)
3.21
Плави камен
8 -
8.-
Спанаћ
6. -
825
Маст за обућу
1 ком.
5 75
5.75
Рен
8.^0
9.06
Шпиритус рафиниран
1 лит.
52,-
5°.—
Цвекла
3. 0
2.81
Шпиритус за гориво
;2 -
10.-
Кељ
4.25
1.Х7
Петролеј
»9
7 -
7.-
Келераба
1 веза
3.75
3 06
Бензин
8.25
о. г 5
Карфиол
1 ком
6.—
6 06
Квасац
1 кгр.
38 -
38.-
Зелен за супу
1 веза
4 -
3 9^
Лорбер
15. -
15 —
Першун
1 5)
—.87
Маслине
18 -
18 —
Мирођија
1 —
— 75
еур 1
43
43.—
иелео
1 кгр,
4.—
5 25
Сардина
1 кут.
16.75
16.7о