Opštinske novine

498

Беог радске општинске новине

организују што боље и хигијенскијз посао у својим радњама и да одржавају умерене цене, јер ће на тај начин привући већи број гостију и повећати промет. У те мере за подизање угоститељства у Београду спадају и конкурси за награде најбол>е уређеним ушститељским радњама. У буџет за 1938/39 унесена је први пут сума од 10.000 дин. за награде најхигијенскијим и најбоље организованим свратиштима, коначиштима или хотелима III реда (хотели I и II реда морају и иначе бити добро организовани), и сума од 10.000 дин. за награде најхигијенскијим и најбоље организованим ресторан-кафанама. На основу расписаног конкурса, Оцењивачки одбор је констатовао да ниједан хотел III реда не испуњава услове предвиђене расписаним конкурсом. То се могло и очекивати, јер су такви хотели смештени обично у старим зградама, које не одговарају новијим законским прописима. Одлучено је само да се власнику хотела III реда (хотела „Србија") изда писмена похвала за примерно одржавање чистоће. Зато више није расписиван конкурс за хотеле III реда, него је идуће буџетске године, 1939/40, унеоена сума од 10.000 дин. за награђиваше најбоље уређених народних кухиња. Први конкурс за награђивање ресторанкафана дао је врло добре резултате. Нашло се доста оваквих локала који заслужују награде, па је кредит за награђивање оваквих локала обновљен и у буџету за 1939/40 год. Циљ је ових конкурса да се власници угоститељских радња, и на овај начин, потстакну да своје радње што боље организују и што хигијенскије уреде. Власницима награђених радња издају се дипломе, које имају много јачег ефекта него новчане награде, које су више симболичног значаја. Конкурс за буџетску ходину 1939/40 расписан је одлуком Претседника градске општине ОБр. 18187 од 29-УН-1939. Конкурсом су предвиђене четири награде за ресторанкафане (две по 3.000 и две по 2.000 дин.) и 15 награда за народне кухиње (две прве по 1.500, три друге награде по 1.000, пет трећих награда по 500 и пет четвртих награда по 300 дин.). Конкурсом је било прописано: Локали-радње које ће се узимати у обзир при додељивању награда морају да одговарају следећим условима: а) Да радња одговара свима хишјенским прописима за дотичну врсту локала као и прописима уредбе о угоститељским радњама. б) Да је пословање у дотичном локалу у свему саображено прописима Закона о надзору над намирницама за живот и Правилника за извршење поменутог закона као и осталим постојећим хигијенским прописима. в) Да сопственик локала није био кажњен

у 1938 и 1939 години због нехигијенског одржавања радње. Оцењивачки одбор (жири) приликом оцењивања локала за додељивање награда обратиће пажњу првенствено на оне радње, које се нарочито истичу својим хигијенским уређајем за спремање, манипулисање и кување животних намирница, као н начином услуживања гостију и пружања најбољих услова у погледу чистоће, реда и удобности. Награђеним радњама, поред новчане награде, издаће се и диплома као доказ показаног успеха. У оцењивачки одбор (жири) за додељивање награда ушла су г.г.: Ђура Бајаловић, градски већник, д-р Велимир Михаиловић, градски већник, претставник Друштва „Путник" (прво је био од „Путника" делегиран г. Каленбергер, а после' г. Владета Лимић), шеф Отсека јавне хигијене г. д-р Сергије Рамзин, претставник Удоужења хотелијера, шстионичара и кафеџија г, Пантелија Шурбановић (за ресторан-кафане) и претставник Удружења власника народних кухиња г. Петар Спасић (за народне кухиње). Као помоћни органи ове комисије-одбора радили су општински реонски лекари и извесни санитетски контролори. Пријаве за учешће на овом конкурсу примане су у Отсеку јавне хигијене Београдске општине до 15 октобра 1939. На овај конкурс није се пријавио довољан број власника ресторан-кафана и народних кухиња. Да би се постигао прави циљ ових награда, — истицање хигијенски најбоље уређених угоститељских радњи и потстицање њихових власника да своје радње подигну на што виши степен у погледу хигијене и организације, — Туристички одбор је стао на гледиште да овај конкурс треба поништити и расписати нови са истим условима. Претседник Београдске општине усвојио је предлог Туристичког одбора и донео одлуку I Бр. 1752 од 26 јануара 1940 којом сеј поништава раније расписани конкурс и расписује нови са истим условима и истим члановима Комисије — оцењивачког одбора. Крајњи рок пријава одређен је до 15 фебруара исте године. У одлуци, поред осталог, стоји: „Оцењивачки одбор ће узети поново у разматрање и оцену и оне радње чији су се власници пријавили за конкурс расписан раније одлуком ОБр. 18187/39 као и оне чији се власници пријаве од 15 фебруара 1940 закључно. Ако ни у том случају не буде довољан број ресторан-кафана и народњих кухиња за доношење правилне одлуке, оцењивачки одбор ће узети у обзир за додељивање награда и оне ресторан-кафане и народне кухиње у атару Општине града Београда чији се власници нису пријавили на конкурс."