Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 487

На предлог' Претседника II Бр. 8625 Градско веће је I Одлучило: Да се у саставу и административној надлежности Одељења за социјално и здравствено старање оснује нов отсек под називом „Отсек за градску санитарну технику." Отсек за санитарну и градску технику стара се о пројектовању, изградњи и одржавању хигијенских и 'санитарних уставова и објеката; стара се о хигијенском отклањању отпадних домаћих и индустријских вода, искоришћењу ђубрета и фекалија; сарађује са стручним установама Одељења о проучавању утицаја канализационих вода на физичко, хемиско и бактериолошко стање вода Саве и Дунава, стара се о санирању града и делова који немају водовода,' и канализације, о санирању обала, потока, као и о сузбијању дима, задаха и смрада; води стручни надзор над органима за борбу нротив дима. Стара се о подизању и уређењу градских јавних купатила. Води санитетско технички надзор над организацијом гробља, службом сахрањивања и евентуално кремације мртваца на хишјенски и савремени начин. Даје мишљење са гледишта хигијенско техничКог о планирању и реконструкцији града, о одређивању индустријских реона и о подазању фабричких и других радионица чији рад може утицати на здравствено хигијенске прилике краја у коме се подижу. Своју службу Отсек обавља у тесној сарадњи са осталим установама Одељења и органима Техничке дирекције. У састав Отсека улази „Одељак градских јавних купатила", који се стара о одржавању и уређењу топлих и хладних градских купатила као и о подизању купатила и дечијих базена за потребу града у циљу унапређења здравља грађанства и хишјена. На челу Отсека стоји шеф који мора бити инжењер-хигијеничар специјалиста за санитарну и градску технику.

8

На предлог Претседника II Бр. 8958 Градско веће је Одлучило: Да се услед извршене реорганизације службе Одељка за експро-апропријације, који је по одлуци Градског већа II Бр. 23412 од 16. VIII. 1940 ушао у састав Техничке дирекције, укине стални Одбор градског већа за експроапропријације и да надлежност овог Одбора преузме Технички одбор Градског већа.

На предлог Претседника II Бр. 8623 Градско веће је Одлучкло: Да се одлука Градског већа II Бр. 7522 од 16 септембра 1940 год., о уступању земљишта југословенском 1 радничком савезу — Југорас — измени у тач. 8 поменуте одлуке, тако да ова тачка гласи: „8. — На случај да Југословенски раднички савез — Југорас — ликвидира, у том случају закуп се гаси и подигнута зграда — Дом - на закупном земљишту прелази у власништво Општине града Београда с тим да га Општииа може или уступити на уживање којој другој радничкој организацији са сличним програмом, или га сама употребити за радничко-социјалне сврхе. Ако би ее Југословенски раднички савез понова обновио, онда се подигнута зграда има њему вратити на уживање о чему ће се склопити нови уговор на истој основи."

10

На предлог Претседника II Бр. 8978 Градско веће је Одлучило: Да се г. Тодору А. Милошевићу, овл. зид. мајстору продужи рок за довршење земљаних радова на Ташмајдану за 30 радних дана а због непредвиђених сметњи које су се у току радова појавиле. 11 На предлог Претседника II Бр. 9040 Градско веће је Одлучило: Да ое одлука Одбора Општине београдске АБр. 25096 од 4 јануара 1929 год., којом је одобрена апропријација имању г. Милорада М. Тадића, на углу Његошеве и Молерове улице, допуни и исправи у толико што ће преносна и записничка такса у износу од Динара 1.159,— пасти на терет парт. 1 поз. 4 буџџета расхода Регулационог фонда ОГБ за 1940/41 год. и што је садањи власник овога имања Јовановић П. Живадин. У свему осталом поменута одлука Одбора Општине београдске остаје непромењена. 12 На предлог Претседника II Бр. 8893 Градско веће је