Ošišani jež

Из дечијих уста

Зашто алачеш, мали! Js сам задужен по теме сектеру.

ЈЕЖЕВА ПОШТА

БЕОГРАД. хпашште да ce цедошулна j емиграција може педели« ■а? к ' ; грн груде: '■ од Еолевке* ’ аsде, чак и у емиграцијд, прогопч,ене од те реакције од колевке" „опо који су заблудели .осгалн по *£храав“. Што со хпчо прве групе недостају пам цодаци ва Ваш рад у колевци. Што се тиче друге групе, не знамо ко Вао је све проган.ао рд колега у лелдоиској влади. I Што се, тиче трећв групе, не енамо да ли је вао еаблуђивао Дража или ш њега. | Пошхо смо у Шбдоушжди, едаоворихе нам најхилније у коју групу сада да убрајамо Вас. ■:ГЈ ■ ЈЕРИЦИ, ЛОНДОН, « Кад америтки и енглески шшнстајр плољних лослова у Лондону за Ваш мемораидум не маре као еа дањски шег, 1 на неће чак да га ставе ни m дневни ред, оида бар агенција „Рајхер“ внје морала да тера шегу ,са Вама. s Захо кад идућж пут подносите меморандум, пошаљите га нашој редакцији. Мн ћемо га објавшти у најоебиљнијем тону.

ШТА CE ДАЈЕ У БИОСКОПИМА

Рвкс: „]Блиа{lНди“. (У главним у«**ма Адтв Парелић и Дража Мн>ваћ). V ,ји: „Оломљено срце‘. (Оперета; ' ® и музнка вођа удружене реаје). Гопола: „Фамидија хохштаплера*. јродукгшја вомдапије „Peter П“).

Последње вести СТОЈАДИНОВИЋ JE ОТРОВАО ПАТРИЈАРХА BAPHABУ

У Београду се упорно шире глзсови да Је Милан Стојадиновић отровЗо пагријгрхз Варнаву уз помоћ шефа npect оа Бошна Богдановнћа- Закон и његова примена

Када Је Драгшда Цветковић полагао вопихе иа драваом факултегу у Оуботици, а бно је већ народпи послатТнк л бивпш минпстар докотрљао се neKaicio до и уставног права. Професор sohe да му помогне, али со Драгиша ништа нијв спремио. Знојн се профеоор, а аноји се и ђак, док профеоор не nabe једно спаоОпооно питање; Реднхе ми, ко ио иашим пакиниМа има право да буде мнаистар?

А Драгима со дубоко замнсли, вамисли и најзад рече: Ја мислим да моасо свако. Eio, и ја сам био, министав...

ИСТОРИЈА Ис тopиja се понавља

У цоследље време понављају ое догађаји ,који су се одигравали у давној црошлости. Да их наведемо но вековима: СТАРИ ВЕК. Гоњење хришћана у Јегејској Македонији. СРБДЊИ ВЕК. Немачки великопоседници и грофови прогоне словеначке раднике у Корушкој. НОВИ ВЕК. Фашисхичке организације у Јулиској Крајини обиављају рад. Нацистнчки жандарм у Железној Кадљи Хуберт Миле забранио Једној Оловенкнњи да говори матерњим језиком.

Мали Ђокица се пита:

Да ли изборна пропозиција значи: пропала опозиција? - Да ли је бискупско пастирско писмо намешено рвцама или пастирима?

Банкарске вести

Разбијени остаци домаће реакције уложили су све своје акције код фракције међународне реакције. Заслужене дипломе

Београдски фиокултурницн који одважао нредазе улиду. подаље од пефискултурних прелаза и притом вешго дриблују аутомобиле, добијају на лицу места дапломе до ценп од деоет данара.

Шпанска Немачка

Шнога иемачка прецузећа на време су, се, преселила у Шпанију, И велика Немачка Постала је мала, Па је лако прогута Шпанска филијала

Зналац руског језика

Један иаш ’мшл.Јмата у Длрској Русији, који je још у Беопмду учио руски, одржао на јсдиом свесловеиском банкету одушевљену здаавиду у славу Руса, р*зуме ое, иа руском језику. Сви су му пљескади, а је дад стари генерал **до иосле ч «д-говорно. Почео је вдравпду овимречима; Где ћете наћп бољег доказада су Србн и Pvca рођсла браћа, деда исто мајке СлалиЈе! Наш Орот Сроин пшорио ј» м.чочас срш-ни п ми смо o»npo сие р^зумели.

МЕТЕОРОЛОШКИ ИЗВЕШТАЈ

МаиЈОвдто у вападним де-човпма Европе. Разведравање у Подунављу. Сунчано на истоку, ШпаниЈи и Грчкој, које сада имају слшчну клпму, претстојн олуја. На другим конти-

нентииа bdomo io иромепљнво, с veстнмнчннм непогодама. У Камерупу мала грмљавнна, у Индопозијн Osсни монсун. Бура у Аргснгини. У Јапаву ветромчо, у Индпји облачно.

Драга браћо у Кристу! Ми прзжнвљујемо тсшке дане, јер нам се забрањује да ширимо реч бомју као што смо то у славу поглзвника чинили у Широком Бријегу и Јасеновцу.

Нов лист

„Демократија 11 . Издају ie оваког дана а објављују недељно: у Беогиаду Милан Грол (ћирилицом), у Лондону Слободаи Јовановић (латиницом). Ревизорима „ЈЕЖА"

Поелали смо „ЈЕЖА“ свима ревизорима у земљи. Одмах ;<ека ревизори известе админнстрацију колико примерака требају убудуће.

ЖИКА АТОМ И ПАНТА РОКФЕЛЕР

"Карактеристика" за газда-Васино предузеће за газда-Васино предузеће

А чиме рсразујете да *ете ода но спужити интере« сима Hđiue’’ предузе^а! Па, овај, нзбрит«» <»•> са бирачког списка.

МЕДИЦИНА Народни лек пеницилин

Пени.'Ј».lан је бактериоотатичан; он директно не убија бактерије, али обустанља љихов развитак. Овај лев је nociojao у нашем народу и пре рата, али чије могао да буде упб* требљеи у довољној мери, па су ’ се оактеријо миожиле. Међутим. за, вре* ме paia, « иоред додаска новиХ, зелених бактерија, тзв. фашикона и нацикока, лек је уиотребљен у великој коаитни и имао је сјајио деј" cibo. Пошто је обустављсно развијаљо ових бактерија, оде брзо изумнру. Само у нским хсрајевииа иохребие су још матве дозе иародног цеиициднна. ,

ЗАДРУЖНЕ ВЕСТИ После максимирања цена

Молимо це«-ене потрошаче да Иае изви.не што ue можемо више да их снабдевамо купусом по сиижепој цени од 8 динара. Управа продавнице прве рејон ске задруге на Бајлоновој пијацв

МАЛИ ОГЛАСИ

Мпад човок, уносрећен пореклом, емигрант, оагељен за време рата, отац нејаког детеха, остао је без мв' ста, те најхатније тражи заноолење. Јавити дод шнфром ,ДГ,’ Редакција „Јежа“ хитно тражн г, г. Дрнњаковића п Љубића, бавше цензоре пресбироа претоедннштва владе Мнлана Стојадиновића и Драгнше Цветковића, јер је „Јежу“ пехсако необично да излазп без цензурв, У исто време моле се . поменута. хоспода да понесу собом и цео брпјаhn прибор, Тозже се просторије, ни мале нн велнке, за једну политичку канцелариЈУ. Пошто располажемо 'старпјим снагама, то би требало да каш целарххја буде у приземљу или 3 ххрајњем случају до првог сдрата јер не можемо да пошачдмо прштх смо већина чланова реуматичари Јавити на адресу Миша ТрифуВо вић и компанија, Београд.

к I t џ

Г . ЦадјЈц Акциони одбор Савеза ноаинарских удружењ« ЈугослааиЈе. ■— Одговорни урвдник Богдаи n«mfk • Уредимшгео tt MMMMißtttHv Јвразиј« 31 /111, Теиефон 29-129 Гт. .Штампарија „Приврадии арвгдед I *, Стојвм« Dpotnhc 52. Јвиофви Л-1Л

4

13 оетовдр 194.