Ošišani jež

МЕЂУСОБНЕ НЕЖНОСТИ СРПСКЕ И ХРВАТСКЕ ОПОЗИЦИЈЕ

„Народни глас човгечности, пра вице и слободе" донео ie о свом српском „колеги". „Демократији" r. Милана Грола, следеКи извештај: „Београдски тједник „Демократија", који издаје предсједник Србске демократске странке, ужи ва обКе симпатије. ОбКинство се гура и јуриша на продавце само да што прије дође до непатворне „Демократије" Сазнајемо да су неки људи обли-|епили зидове својих соба страницама „Дзмократије" и увјерени су да су тако, с Iедне стране, нашли частно pieшење обКе ситуације, а с друге стране, да Ке тако разтепсти и код самих себе сваки траг rpnieхова из недавне прошлости". На ове љубазности „ДемокраTHia" није остала дужна. Она ie донела о „Народном гласу" ову белешку; „Марија удова РадиК почела ie да издаје недељни лист, излази суботом (в чита се нецољом, због дужине чланака), који је независач и зависи само од упутстава д-ра Мачека из иностранства. Он Ке водити паралелну акци)у са реакцијом, док се та акци]а не озваничи.

ВЕЛИКОМУЧЕНИК ХАНС ФРАНК

Озлоглашени џелат Пољака, бивши генерални гувернер Пољске Ханс Франк, који у Нирнбергу очекује да му буде суђено за н,егове безбројне злочине, присетио се Бога, односно његовог наследника на земљи Светог оца папе и изјавио жељу да пређе у католичанску веру. Ватикан је изашао на сусрет жељи ове заблуделе овчицв у вучјој кожи и Франково превођење у католичанство извршено ie на свечан начин у самом затвору. У добро обавештеним ратнозлочиначким круговима у Нирнбергу тврди се да је Франк ово учинио у нади да he после извршене пресуде бити проглашен за великомученика.

ВИЛА ИЗ БЕЛЗЕНА

„Он је према мени и наша три синчића увек био исобично нежан(Крамерова жена на суду).

Ако будете добри, татица ће вам испричати успаванку о доброј вили која је десетине хиљада деце погушила у гагној комсри. („Санди Експрес ", Лоидон)

ЈЕЖЕВ МЕЂУНАРОДНИ ПРЕГЛЕД ПЕРОНОВА ДЕМОКРАТИЈА

У Аргентини Перон се још увек пере од тога да ie фашиста. Народ га много воли каже он само ie незгоднр што много воли и оружје. Зато ie оно морало да буде склоњено и из музеја да га народ не би однео.

У Венецуели је у међувремену била и прошла „револуција". У иностранству ie било и прошло узбуђење iep су „револуционари" изјавили да неће дирати петролејске изворе. Према томе „револуци|а" ie њихова унутарња ствар. Савезници су признали конкордат ко!и ie папа склопио с Хитлером. Ово ie сасвим правилно пошто конкордат иик.ад није ни престајао да важи. У нвзгодан положад су доведени сзмо судије војног суда у Нирнбергу због све ве+>ег верског интересовања Геринга и осталих верника. Ако се сви они закалу+)ере г како се предвиђа, 6и+е као варс к:а лица зашти+|вна конкордатом. За тај случај немачки бискупи ве+. спремају „пастироко писмо". Западни блок био ie послат на ново коричење да 6и се скинули ранији натписи „Пакт учетворо" и „Минхен". У књиговезници примећено ie да ie неко после француских избора из блока истргао лист „Француска" тако да је књига спала свега на два слова. Очекује се да +е после овог блок бити продан као стара хартија.

У ХЕРСТОВОЈ РЕДАКЦИЈИ

Ах та Црвена армија) Она је крива »змеђу остапог и за Гебелсову смрт!...

Разговор у паклу

У једном говору Де Гол је, називајући Италију сестром и сусетком, рекао да би Француска требало да одржава пријатељске одиосе са њом.

ЛЛВЛЛ: Не разумем, Бенито, зашто еу онда нае стрељали)...

МАМА И СИН

Лондон, 26 октобра Како се сазнаје из поузданих лондонских извора, краљ Петар је са запрепашћењем примио вест о новчаним захтевима своје мајке. У кругу својих саветодаваца, дубоко потресен, он је рекао; Зар је мало што ми народи Југославије подносе рачуне, него сад још и моја мајка.

ШИЦ!

Кога макну од огњишта, снађу га све беде. Кад се мачку шапе смрзну, престане да преде.

БУРИДАНСКЕ НАДЕ

Мирнодопсне жеље још им кису сппаспе по навици хоће за државне јаспе. Ни магаре неће нашу росну траву; страна зоб му пуни магаређу гпаву.

НОВА АТОМСКА БОМБА

Сензацију је ових дана изазвао један напредни енглеоки лист ксји je објавио вест да је на Далеком Истоку откривена тајна атомске бомбе и да је масовна продукција већ у току, Међу војним стручњацима вест је изазвала велико узбуђење тим пре што тврдоглави новинар није хтео да објасни порекло ове вести. Те« после многих унакрсних питања он је пристао да да o'бјашшење. ( У Индонезији- рекао’ је i мали су као атом а делују као бомба.

ЈАПАНСКА ДЕМОКРАТИЈА

Токио, 26 октобра Јапански ппемићи, да 6и дали доказа о својим новим демократским схватањима, одричу се племићских титула, Што се тиче наших латифундија, изјавио је једа« од њих то ie посебно питање. Титула |е титула, а имање ie имање.

Џабалук

Министар је био У кољачкој влади, Гнездо своје свио Тамо где ое кади. Прошло доба рата, Смириле се страсти. Њега болест хвата: Хоће џаба власти.

Две феле

О рамену неком пушка, Други ралом земљу рије. Неко седи или бушка За народ га брига није.

ЈACAH ОДГОВОР

СТРАНИ НОВИНАР; Зашто палите македонска сепа! БУРАНДАР: Расвтељавамо македонско питање.

МЕЂУНАРОДНИ СПИРИТИСТИЧКИ КЛУБ

Примећује се да је у последње време у светским отменим круговима порасло интересовање за спиритизам. После Лаваловог стрељања у самој Француској основано је неколнко нових клубова, а откада је оптужниц.а Герингу, Рибентропу, Папену и другим злочинцима преведена на руски, број спиритиста знатно се повећао.

У вези са емртном пресудом монархији у Југославији, која има да падне 11 новембра, очекује се из Југославије известан прилив спиритиста из редова бивших политичара. У спиритистичком билтену већ је предвиђен позивни знак за монархију. Југословенска монархија пише тамо најрадије се одазива на зведкање сребром.

Made in U. S. A.

Министар спољних послова САД тражио је од британске и канадске владе да скину знаке САД са оружја, које употребљавају у Индонезији.

f Ни један од вас Hefce погинути од оружја са нашсрл марком.

3 НОВРМБАР 1945

ТЕЖ

5