Ošišani jež

РЕПЕРТОАРСКЕ ТАЈНЕ

Ако желите да слушате „Севиљског берберина", купите без ика«»ог устручаааља карту за „Вертера", jep he кз техничких раажм-а „Вертер" сигурно бити замењен „Берберином". Обрнуто, ако вам се слуша „Вертер", пожурита да узмете карту за „Се•иљског". Ако пак не намеравата Д* слушате ни (вдну од тих oneра, узмите карту за „Тоску" па Авте, извесно, слушати „Па(аце".

ПОЗИВ КЊИЖЕВНИЦИМА

Усхоро треба да изађе на 160 страна великог формата књижевни часопис „Српска кн»ижевносг". Пасма, прича, новеле и есеји, ко!а 4е »ets написао Божа КовачевиК, изнеће 149 штампаних страна. Позива(У се остали књижевници да матуне преостале страна овог часописа. КЊИГЕ И ЧАСОПИСИ

Мипаи &оковн<l и Раша Плаовић: „Састанок но купри()м", ромлнтично драма у девет чинова, с певам>ем, игра«>ем и лумперајем. Божа Ковачевиl|: „Штв сам све |а написоо" прва од 180 кн>иra сабраних дела овог писца. Дуја Никопа]евиl|; „Ја, као драмски писац" Самокритика на 697 страна са сликом пишчевом из годнна. Бранио ЛазаревиК „У времену измеl)у два времена". Есеји и рефлекси||е о времену које није време за велике мислиоце и крупне личностн.

НА НЕПОЗНАТИМ РАДИО ТАЛАСИМА

. Хало... Хало... С. О. С. тражи се југословенска емиграција у Лондону и Каиру... У ЈугославЦји оркан са ужасним изборним фцјуком разорио све антене. _ Хало... примите на знагее... Хало... У Србији од торнада Агенција „Мило је" сасвим урнисана... Хало... Више нећемо моItH да ухватимо везу са Вама._ Ситуацнја дешператна... Хонорар иеисплатив... Овај зов да|јемо са врха Рта Последње Наде... Више се ни чути ни видети. Хвло_. Воде нвм је ушла у уств.. Ми смо... кррр... кррр.. кр.

»ОДМОР« НА КАНАРСКИМ ОСТРВИМА

Финска влада донела је ових даиа одлуку да се ухапсе сви кривци за увлачење Финске у рат против Совјетског Савеза. Интересантњо је да је маршал Манерхајм непосредио пред ову одлуку владе, напустио изненадно Финску и пошао на „одмор”, на Канарска Острва.

Son>e |e седети као пензионер на Канарима, него као каиаринац у кавезу у ФинскоЈ

ГЕНЕРАЛНО ЧИШЋЕЊЕ

Хвала богу, Једном очистих сас-ју кућу

Избори ће бити поништени

ПОСЛЕДЊЕ ВЕСТИ

Према поспедњим вестима коЦе стижу из иностранства изгледа да у светској политиди претстоји један велики, сензационални дога*y»i. Ради се о томе да je за време изборне кампање у ЈугославЦји веhn број војних а и политичких руководилаца гласно и Iјасж> изјавио да ie seh гласао за Народни фррнт. Такође, MeJiy масом света на зборовима, примећене су целе групе људи које су носиле транспаренте: „Ми смо век гласали". Како ја утврђено де су ти исти људи гласали н на изборима 11 новембра, дакле гласали no други пут, то t>e избори по свој прилици на захтев краља Петра који је веК поднео при(;аву, бити поништени као неправилни.

жмо штоф м одепо м зммски мпут, тону угља, ципепе н шешир, добио |е само угаљ, ципеле н шсшир, зато што се посумњало да {е бацио своЈу кугпицу у кораау иутиЈу. Једна грађаика ни|е добила на lOO килограма кромпмра у продавници „Гранапа" већ само пет, опет из истог разлога. Два грађанние мдржао |е ва улицн (едаи дрски милнционар да би од једнога од њнх запално цигарету. Једном великопоседнику из Во)водине, ко4и жнви у Београду, а м кога се aepvfe да )е гласао у кораау кути|у, иеке бити остављеко више од 30 хектара земље. Једног попа век два дана не позива|у ни на крштење ии на венчање. Једна старнцв чекала k пуких 25 ммнута да би свршмла посао у pefoHCKOM одбору. То се све десило после избора у Београду. а башка оно што се догађа у селима.

reCTMfe. У ову тучу умешапи су се, мало касни|е, син стрина Росин. Равајло, и унук баба Томанијин, Раиђелко, али на велику среhy, ии)е им фалила ни длака с гпаве. Чувени спикер, Милан Искра |е преко Њукршког радија обавестно своје слушаоце о крвавом догађвју у селу Селевцу, закључивши емиси)у с речима: „Грађански рат беснм у Србији".

РЕПРЕСАЛИЈЕ ПРОТИВ ОНИХ КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ У ЋОРАВУ КУТИЈУ

АгенциЈа „Ју-Ју" Јавља из Југославије; Уочи избора тврдипо се да fce, одмах nourro они буду обављени, бити предузсте репресалиЈе против оних ко|и спуете сво|у куглицу у ћораву кутију. Ове вести показапе су се као тачне. Један грађанин ко]и fe тра-

ГРАЂАНСКИ РАТ У СЕЛУ СЕЛЕВЦУ

Сепевац. 16 новембар По свршеном гласању овде |е дошпо до крваве битке. На очиглед великог броЈа људн и жена потукле су се на сеоском бунару стрина Роса н баба Томанија. У то| тучи стрина Роса остала )е без конђе, а бвба ТомаиИЈа без обе

НЕЗАПАМЋЕНИ ТЕРОР У ШУМАДИЈИ

Подземна станица „Стрина Миле&а'" јавља; У Шумади||и власти и даље спроводе нвзапамћен терор. Тако, ових дана затаорена су две крчме у једном селу. Једном чвститом грађанину власти су заплениле 600 килограма плавог камена, 316 метара иггофа и неке друге ситнице; у другом селу опет општинска кафана на силу је претворена у читаоницу, у треКем је отворена школа, иако то село од памтивека школу није имало, у четвртом се гради ћуприја, иако се стара |ош држи, и тако даље. Врхунац терора претставља поновна нередба кочипашима и шоферима да кроз насеља возе 6рзином од 5 километара на сат и да држе десно.

АПСТИНЕНТСКЕ НАЗДРАВИЦЕ

Жуч мм кркм _cnssjw«“ —, место »лкохопа. ПиЈмо га v здрављ« тог баксуза Грола, а чашицу вмкца, правог кмсељама, у здравље Стелннца м његовмх ђака.

ТРАЖЕ СЕ ПАРОЛЕ

У уху нам звонм; „Избори се неl>е код нас да одрже_“ То прнчаху они што у мутнсм лова. Немадоше cpet.e, па сад ха|де брже да| пароле нове.

ПОВАМПИРЕНИ ВАМПИРИ

Кроз Немачку вест се шири: вампире се сад вампирн! Ј«дан себн гнездо сви|в то (е „Фарвеииндуетри(а"_ А за ово нек le хвала ' вољи страног капитала!

НЕЗАДОВОЉСТВО МЕЂУ ЛОНДОНСКИМ ЕМИГРАНТИМА

Лоидов, новембра На ввст да су енглески парламентарци посетили неколико изборних места у Југославији н уверили ое у тајност извођења избора, Слободан Јовановић и Милан Гавриловић поднели су мемсрандуи краља Петра енглеској влади у коме се најенергичнијв улаже протест што енглески парламентарци не питају краља кгосо су протекли избори. већ се обзвештавају од најобичнијих сељака по Космају и Бвотрадском округу.

ХВАТАНО ИЗ ВАСИОНЕ

Кугжнец, 11 новвмбра. Beлвпосвднику др Влатку ААачвку упућен je у Париз од стрвнв управника његовог имања следећи телеграм: „У Купинцу ,ie на Вашем имању избило данас нз seмље много џбунова горких купина. Стоп. Народ у томв види симболички прст Божји. Стоп. Јавите ми да ли да од тих купина спремим пекмез, само мислим да he бити сувишв горак. Стоп. Да ли да на поседу оснујемо црквену жупу, пошто и она спада под удар аграрне реформе? Стоп. Управитењ.

МАЛИ ЂОКИЦА СЕ ПИТА

Зашто се усташе сада нв зову „легошв"? Да ли се о реакционарним елементима учи у хемији? Дали диригент диригује диригованом привредом? Да ли су франковци добили име no генералу Франку?

- Шта ти ту радиш! Ја ништа. Тај доктор ]е полудео рекао ми је да узимам пек у топлој водн. (~Шпилки" Лођ)

8

Издаје Савез удружења новинара Југославије. Одговорни уредник Вогдан Пешиђ. Уредништво и администрација: Теразије 31/111. Телефон 29-129. Штампарија »ОМЛАДИНА«, Београд, Краљице Наталије 100. Телефон 21-77Z

ЈЕЖ

17 НОВЕМБАР 1945