Ošišani jež

СУЂЕЊЕ...

...У НИРНБЕРГУ

Лако је било онда

На суђењу у Нирнбергу прочитан је докумшат из кога се види да је Геринг, кад му је Хитлер саопштио намеру да мучки нападне на Пољску, скочио на сто и играо на њему ратиичку нгру. Мора да је то био јак сто. Интересантније he бити. међутим, посматрати како he Геринг игр.ати кад му сто буду измицали нспод ногу.

РИБЕНТРОПОВ БРАНИЛАЦ И3ЈАВЉУЈЕ ДА ЋE ИМАТИ ЈОШ ПУНО СВЕДОКА ИЗ ЕНГЛЕСКЕ

I Нирнберг, 30 новембра Браниоци оптужених у Нирнбергу, ка захте® својих брањеннка нмају намеру да предложе да се Суд пресели у Енглеску, где би сваки нови сведок био пои руци. Нарочито ое Рибентропов бранилац залаже за овај предлог истичући да је Рибштрол у своје време као преставннк више расе летео у Лондо« н да је т.змо у веома пријазном Toity разговарао са преставницика еиглеске индустрије, Бр,анилац наводи да Рибеитроп много полаже на њихове исказе, који 6и умањили његову одговорност.

БЕЛЗЕНСКИ ЏЕЛАТИ ТУЖЕ ЕНГЛЕСКЕ ВОЈНЕ ВЛАСТИ

Берлин, новембра Белзенски џелати који су ослобођени оптужбе упутили су тужбу против енглеских војних власти тражећи оштету што су на правди Бопа ухапшели и држани у затвору. Верује се да he ови страдалници добити тражену оштету ако по њиховој тужби суде исте судије које су им судиле и за злочине у лотору Белзен.

САМОУБИСТВО ИЗ ПОЛИТИЧКИХ РАЗЛОГА

Лондон, новембра Један грађанин Лоидона, извршио је самоубиство скочивши у Темзу. У опроштајном писму он, иоред осталог, каже: Не могу да живим. Гласао сам за лабуристе, а могу да будем послан и на Јаву!

БЕЛЗЕНСКИ ЈОДЛЕРИ

(по Ђ. Јакшићу) Лара-ти-т. пара-ти-у, пара-у!! Нисмо мали, ап' смо знапи да нас нећв неки хтети, иити смети, прстом дирнутиМи, ла ми._ Лара-хи! 01, зпочинци мапи, (адни скротани, да п' су ваши дани већем избро!аии! Кад зпочинце eefce штити „нешто Tpefee™" Са гранчицом маслиновом и са маском анђеоском, тако зна се сада да се шепуримо ми... Хи, хи, хи! Лара-хи! Лара-хи, лара-хи, napa-yll

РЕВИЗОРИМА „ЈЕЖА"

Скреће се поспедњи пут пажња свим ревизорима који ни до даиас нису измирили сво|а дуговања за месец октобар да то одмах учине, упротивном бићемо присиљени да таквим несавесним ревиворима обуставимо даље слзње писта. АДМИНИСТРАЦИЈА

Њима смета светлост

На процесу у Нирнбергу оптуженима су на њихов захтев дате црне иаочари, јер им, како они кажу, смета бљештава светлост у дворани.

KАД СЕ ОД ДРВА НЕ ВИДИ ШУМА

Сензацију }е ка Ниркбершком суђешу изазгвала појавл амвричких војника коди су носили велики опгунити материјал од 850.000 разних докумената. Поређала аа столу, пред судијама, акта су их сасвим заклонила од погледа оптужених и публике. Међутим, супротао очекивању судида, оптужени уместо да се уплаше поскакали су са својих места и поздравили америчзсе војнике са „зиг-хајл“. Да би их казнио за osa.i испад, ггретседник суда им је саопштио да ie рано да се веселе. jeip he сва документа бити јавно прочитана и детаљно прочитана, али је и та

изјава, ид опште чуђење судија, изззвала код оптужених још веhe одушевљење, Чули су се повици одобравзња и правди, а адмирал Редер је бацио у внс свој адмиралски шешир. После тога Геркнг је caonштио суду да он зна место где се налази скривено још 100.000 разних докумената. Хес, који ое обично ничег не ceha сетио се да је као младић писао љубавна писма и понудио суду да их добави. Оптужени Фралгк рекао је д.а он нажалост никад ништа није писао, од књига читао је само сановннк, жао би му било да се од њега растане, али ако би сз-

иоданнк могао да послужи суду да доће до материјалне истине он би био спреман и иа ту жртву. Шахт је наиротив изјавио да ан не иоже сматрати да ie шегова ствар доволхно ислеђена све док се не добаве новчанице на којима се налази његов потпис. На Kp.ai.iy Рибентроп ie у име свих оптужених замолио суд да их у току идуће године ослободи долажеша иа претрес, пошто је њима садржај докумената добро познат, у мећувремену могли би прећи у Минхен где је пиво миого боље. Суд још није донео одлуку. Један антифашиста предложио ie тим поводом да се на хрпи докумеиата пробију отвори како би судије од силних доказз могли бар да виде оптужене.

Нерада сећања

Лорд Ванситард. бивши поиоћ' ник бившег министра спољних послова и бивши познаник бившег немачког министра Рибентропа, сада је Вlрло зачуђен што се Рибентроп сада рттни злочичац, сада сетио, да га сада по■ ове на суд за свога сведока. Нека се господин лорд убуду ле ништа не чуди ако би га и , будуће питали за његове познанике, него нека боље пази ко су му садањи познаиици да га убудуће не би питали ко су му били бивши пријатељи.

УБЕДЉИВИ ДОКАЗИ

Нирнберг, 30 новембра Рибемтроп је изјавио на суђе« њу да не може да се сети шта је све радио као Хитлеров министар опољних послова. Зато је затражио од Међународног војног суда да му стави на расположење цео дипло-матски апарат бившег нема-чког министарства спољних послова који би му помагзо да верно евоцира своју сполшу политику због које je оптужен као ратни злочинац. _ Кад је чуо за ово Рибентропово тртжење, Хорман Гаринг је устао и предложио суду да му се стзви на расположење цела бивша немачка ратна авијација да би могао на демонстративлн начин да покаже како је бомбардовао незаштићене савезничке градове.

ЈЕДНА ПОВУЧЕНА ГЕРИНГОВА ИЗЈАВА

Нирнберг, 30 новембра На категорички захтев Рудолфа Хеса пуфт-маршал Геринг за кога се, уосталом, с разлогом твр. ди да ie више луфт него маршал повукао ie своју изјаву о Хесу, дату новинарима одмах после хапшења. Тада ie Геринг рекао да је Хес „фантастични ексцентрик", док се садд задовољава твдкењвм дв ie он „ексцентрични фантаста." У преводу на нефашистички језик и једно и друго, вероватно, значи „невинашце".

НЕЗГОДА ЈЕДНОГ ГЕСТАПОВЦА

Нирнберг, 30 новембра Гвстаповска „звезда" Калтенбрунер знатно ie отежао свој положај на суђењу тиме што ie добио излив крви у мозак, те је на тај начин Да има мозга, док се раније у то сумњало те је Калтенбрунеров бранилац намеравао да на томе заснује сво[у одбрану.

ПАРИРАЊЕ

- Ја бих могао д.а вам позајмим сто динара* али новчане позајмице кваре добре односе... А кад сам ја био с вама у добрнм односима?

Вечити календар "Јежа "

за 1946 годину као и некопико година уиапред и назад. Позивају се на сарадњу свн нашн хумористн, признати и нелризнати, нз целе Југоспави]е. Календар fce донети сановнин, рожданик, трепетник, приповетке, песме, лозоришне слике, шале, карикатуре и разне друге прнлоге. Рукописе и огпасе прима Уредништво „Јежа", Теразије бр. 31, теп. 29-129.

КРАЈЕМ ДЕЦЕМБРА ИЗЛАЗИ ИЗ ШТАМПЕ

8

Издајв Савез удружења новинара Југославије, Одговорни уредник Богдан Пешић. Уредништво и вдминистрација: Теразмје 31/111. Телефон 29-129. Штампарија »ОМЛАДИНАи, Београд, Краљице Наталије 100. Телефон 21-772.

ЈЕ Ж

1 ДЕЦЕМБАР 1945