Ošišani jež

Италијански политичари за што чвршће везе

Како ее сазнаје из Италије ови« дана се тамо очекује да fce по литању Трета настати нагао преокрет као директна последица мудрих замисли и предлога гг. Де Гасперија, Ненија и других. Услови, које је Де Гаспери поставио Југославији, врло су благи и хумани, Једини им Је недостатак што су задоцнилн за пет година па се у њима не води рачу о томе да данас Италија ннје noбедничка него побеђена земља која не може да поставља успове. Не мање генијалан био је говор Ненија, ксји је измеЈју оеталог рекао: »Нетачне еу све оптужбе да смо ми империјаписти и да не желимо уске и чврсте везе еа Словенима. На против, нашим захтевима за Трстом, Истром, Ријеком и Задром ми доказујемо наше традиционалио и несебично лријатељство према Југославији. На тај начин ми би у Итапији прикупили скоро милион Словена ta којима би ее као и досад трудили да одржавамо што уже везе, само би се овог пута трудили да те везе буду много чврш-ће. Према томе, мн као добри суседи позивамо што већи број Словена да приђу нама, жепеђи им да до смрти остану у нашој кући. Међутим, Сповени еу ти који кваре добре еуседеке односе. СвоЈим захтевом да се сви прикључе Југославији, они показују да им ниЈе етапо до наших веза, ко]и би мх чврсто везивали за нас. Што ее Југославије тиче она би, кад веђ неђе да призна да је Трст талиЈанскн, требало бар да покаже толико пријатељеке пажње према нама, па да нам га покпони у знак помирења и новог приЈатељства. БЛАГО НЕЗАПОСЛЕНИМА

Њуlорк, 8 фебруара У вези с наглим смањењем ралничких надница v Америци констату.је ce да су v најповољвијен положају ова четири милиона незапослених • пошто ништа/че зараћују. они нису ни осетили опадање зарада.

ЖАНДАР - НАЈНОВИЈА ИГРА

Како се сазнаје еиглесхи прет* ставник у Савету Уједвњених нација предложио је нову игру У којој је „пуб“ иајача карта. Међутим, како је „пуб“ у картама исто што и жандар, утврдило, се да је та игра жандара jom од пре рата добро позната у Европи, али да је. у последње време изашла из моде, па су Сви изгледи ; да ова игра; неће имати успеха.

ЗАСЛУЖАН ГЕНЕРАЛ

Скнчен, 8 фебруара Кинески генерал Ду Лин Мин толико се усавршио у антисовјетским провокацијама да ће му Херст, ових дана повернти уређивање једног дела својих листова. БУХЕНВАЛДСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ СА АТОМСКОМ БОМБОМ

Према недавном саопштењу британске контролне комисије, извесном броју немачких научника, који се баве испитивањем атома, биће дозвољено да наСхаве своја истраживања. Како је ових дана на процесу у Нирнбергу доказанр да су неиачки „научници" за време рата постигли важне научне резултаre у уништавању интернираца у концентрационим логорима. то се очеку.је да ће немачки „научници“ којн се баве експеримеитима атомском бомбом затражити да им се додели неки насељени део света где би могли да изврше пробе и утврде колико један атом може да разруши н поубија људи.

СТРАШИЛО

Из изјаве де Гаспериа дописиику „Њујорк тајмса" „Осим тоГа одр.ицање права иа Т рст довело би до најгорих иационалсоиијализама у. Италији"

Гле, откуд је то сада опзсност када им |е до пр з две годнне то био »слзс западне цивилизације«.

БОРЦИ ЗА БЕЗБЕДНОСТ

РОГОЖИНОВИ БЕЛОГВАРД ЕЈЦИ, АНДЕРСОВИ ПОЉАЦИ, УСТАШЕ И ЧЕТНИЦИ

Оамо да ми будемо ооезбеђени а што се тиче светске безбедности то ћемо да видимо!,.

Ванредно саопштење Рајтера

Ломдо«, 8 фебруара Агенција Рајтер објавила је аанредно саопштеше следеће саг држине: Цосле завршетка рата У коме се енглески народ, страдајући гешко од нацистичке авијације, борио против наЦизма и нацЦста и у коме је поражвна нацистичка држава и њена армија, британске власти објавиле су да .се . та приближавају антинацистиу својој окупационој зони. i d »ише, британске власти су чОЈавиле да he бивше жртве нацистичког прогањања убудуће ужнвати повластице у погледу следовања, станова, могућности запошљавања и ооцијалне помоћи, Сазнавши за ове изјаве бриталских окупационих власти, а знајући да су жртве нацистичког прогањања били комунисти, Леов Влум и неки његови пријатељш и инспиратори из Енглеске уложили су оштар протест, захтевајући да се одлуке британоких в-ојних власти прнмене само на оне „,антин.ацисте“, којима су погшви издали индулгенциона уверења да су билн жртве наци» стичког прогањања. Верујв се да су ови протвстн били потпуно сувишни.

ЕНГЛЕСКО-ГРЧКА САРАДЊА

Лондон, 6 фебруара Pajrep јавља: Револтиран дискусијом о шглеско-грчким односима, енглески званични претстаганик на скупштини Уједињених народа изјавио је, у моменту изазване »окрено.сти, следеће: Сзраднички односи енглеске и грчке владе немају примера у свету, Они су тзкви и такви he остати. Ми смо поставили владу и ми је држимо на власти помоћу својих трупа. а она брани присуство наших трупа у Грчкој. Излагања мојих предговорника показују само то, да тамо треба повећати број наших трупа. И ако то буде потребно, ми ћемо у Грчкој поставити jom једну владу, која би оправдзла присуство дуплог контигента британске војоке.

МИЦ ПО МИЦ

Рим, 8 фебрузра Звзнично ce o‘бјзвљује да је Италија поавана да учествуЈе као ванредни члан у редовима европске комисије за угаљ и као редо)ван'члан Међународно‘l суда у Хагу. Поводом овог великог успеха италијлиске днпломатије једна угледна личност је у поверењу саопштила својим пријатељима; Пошто нас нису пустили на главна врата, ми смо успели да се> увучемо на ар-капију. Занимљиво je напоменути да се боја угља, која доноси срећу Италији, подудара са бојом Мусолинијевих кошуља.

ИТАЛИЈА РЕШАВА ЕКОНОМСКУ КРИЗУ

Рим, 8 фебруара У Италији се у велико предузим.а.ју мере у циљу решавања тешке економске кризе. Као прва крупнија мера која ће се предузеги у том смислу биће отпуштање 400.000 радника са посла. Влада сматра да he ова.ј кор.ак им,ати своју велику позитивиу страну, јер ће се на тај начин спречити масовни шграјкови запослених рздника.

ФАШИСТА КОЈИ СЕ РАДУЈЕ ШТО ЈЕ УХАПШЕН

Париз, 8 фебруара Министар иносграних послова у Мусолини.јевој влади Филипо ухапшен је у околиии Париза. Пошто зна да ће бити предат италијанским властима, он се унапред радује скором вићењу с Карлом Скорцом и осталом сабраћом из фашистичке странке, који оперишу негде у близини швајцарске границе.